0 Läs mer >>
 
I år blir det en semmelvåffla på våffeldagen.
Två favoriter i en.

Våfflor:
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk socker

Fyllning:
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gr mandelmassa

Gör så här:
  1. Smält smöret.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Vispa äggen i en annan bunke.
  4. Blanda i hälften av mjölken med äggen.
  5. Sikta i mjölet i ägg- och mjölkblandningen, vispa så att du får en klumpfri smet.
  6. Häll sedan i resten av mjölken och det smälta smöret i smeten. Blanda väl.
  7. Hetta upp våffeljärnet och pensla med smör om det behövs.
  8. Lägg våfflorna på ett galler.
  9. Under tiden du gräddar våfflor, vispa grädden med vaniljsocker så den blir spritstjock.
  10. Riv mandelmassan och blanda ut den i lite grädde eller mjölk så den blir bredbar i konsistensen.
  11. Bred lite mandelmassa på en våffla. 
  12. Klicka eller spritsa ut grädden på våfflan och toppa med ytterligare en våffla.
  13. Om man vill, pudra lite florsocker på toppen på våfflan.
  14. Njut!
 

Semmelvåffla

0 Läs mer >>
 
Lasagne i ny tappning, nämligen med salsiccia.
Riktigt gott!
Receptet kommer från Dante Zia.
 
Ingredienser:
Salsicciasås
  • 1 dl gul lök, finhackad
  • 1 dl selleri, finhackad
  • 1 dl moroto, finhackad
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 900 g salsiccia
  • 800 g passerade tomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 dl rött vin
  • Strösocker, salt och svartpeppar
Bechamelsås
  • 100 g smör
  • 100 g mjöl
  • 7 dl mjölk
  • 0,5 tsk muskot
  • Salt
Övrigt
  • Lasagneplattor
  • Parmesan
  • 2 mozzarella
  • Basilika
Gör så här:
Salsicciasås
  1. Hacka gul lök, selleri samt morot. 
  2. Ta bort skinnet från salsiccia samt dela i mindre bitar.
  3. Fräs salsiccian på hög värme tills den får fin färg.
  4. Tillsätt gul lök, selleri, morot och fänkålsfrån.
  5. Häll på passerade tomater samt rött vin.
  6. Låt koka i 30 minuter.
  7. Smaka av med strösocer, salt och svartpeppar.
Sätt ugnen på 190 grader.
 
Bechamelsås
  1. Värm mjölken i en kastrull.
  2. I en annan kastrull, smält smöret och rör ner mjölet till en redning. 
  3. Rör ner mjölken i redningen, lite i taget. 
  4. Smaka av med salt och muskot. 
Montera lasagne
  1. Varva salsicciasås, bechamelsås och riven parmesanost. 
  2. Avsluta med mozzarella, bechamel och parmesanost. 
Grädda lasagnen i ugnen cirka 30-35 minuter.
Låt vila 10 minuter och garnera med basilika innan servering. 

Salsiccialasagne