0 Läs mer >>
 
 
 
Har varit lite frånvarande med nya recept ett tag nu.
Fastnade i fönsterrenovering som har tagit all ledig tid i anspråk.
Nu börjar vi se slutet på detta och pausar med lite halloween-firande till Arvids stora glädje.
Gjorde den här goda pajen förra året och den gör vi även i år till Halloween.
Receptet är med färdigköpta pajdegar, men det går lika bra att göra egna.
Jag tycker det blir godare. Tycker de färdigköpta är lite torra.
Går även bra att blanda. Gör en egen pajdeg i botten och använd färdigköpt på toppen. 
De är ju trots allt smidiga att hantera. :0)
 
Detta behövs:
  • 500 g nötfärs
  • 400 g färdig pastasås (eller tomatsås)
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
  • chilifrukt
  • en knippe persilja, hackad
  • 1-2 dl riven mozzarellaost
  • 250 g körbärstomater
  • 1 ägg
  • 2 pajdegar eller gör egen pajdeg:
    - 3 dl mjöl
    - 125 g smör
    - 1 msk vatten

Gör så här:
  1. Om du gör egen pajdeg börja med den:
  2. Kör samtliga ingredienser i en köksmaskin eller för hand. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter och ställ kallt, minst 30 min. Gör ytterligare en omgång pajdeg som du lägger i kylskåpet i väntan på att locket ska på.
  3. Stek nötfärsen och addera färdig pastasås/tomatsås.
  4. Krydda med salt, peppar, paprikapulver, chili efter smak, en näve hackad bladpersilja och låt smakerna puttra ihop med färsen.
  5. Om du inte gjort egen pajdeg tryck nu ut den ena pajdegen i botten på en pajform och upp på kanterna. 
  6. Förgrädda i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader. (Gäller även hemmagjord). Glöm inte picka degen innan du sätter in den i ugnen.
  7. Ta ut pajdegen från ugnen och häll i köttfärsröran, 1-2 dl mozzarellaost och ett paket coctailtomater i pajskalet.
  8. Rulla ut (eller kavla) den andra pajdegen på köksbänken (med smörat eller mjölpudrat papper under). 
  9. Skär ut ögon, nästa och ett streck till mun.
  10. Skär till lagom storlek på "ansiktet" så det passar pajformen.
  11. Lägg över pajskalet på pajen och klipp nu tänder med en sax.
  12. Pensla gärna med ägg.
  13. In i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter, tills pajen fått fin färg.
 Servera med en god sallad till eller andra läskiga tillbehör.
 
 

Läskig köttfärspaj