0 Läs mer >>
 
Gott med lite asiatisk mat efter all julmat.
Receptet kommer från en gammal buffétidning.  
 
Detta behöver du till 4 personer:
  • 180 g risnudlar
  • 6 msk neutral olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g purjolök
  • 100 g morot
  • 100 g vitkål
  • 150 g kycklingfiléer
  • 1 msk ättikssprit (12%)
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 1,5 dl ostronsås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk asiatisk fisksås
  • 2 msk strösocker
  • 2 stora ägg
  • 2 dl krossade osaltade jordnötter
  • 150 g färska böngroddar
Gör så här:
  1. Tillaga risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Spola kallt vatten och blanda med 2 msk olja så de inte klibbar ihop.
  2. Skala och finhacka vitlöken. 
  3. Skölj purjolöken noga.
  4. Skala moroten.
  5. Strimla purjolöken och morot.
  6. Skär kålen i mindre bitar.
  7. Strimla kycklingen.
  8. Rör ihop ättika, fond, ostronsås, soja, fisksås och socker.
  9. Hetta upp en wokpanna och 4 msk olja.
  10. Fräs vitlök och kyckling ca 3 minuter tills kycklingen är klar.
  11. Knäck äggen och rör ner tillsammans med nudlarna, purjolök, morot, vitkål och såsen. Fräs 4-5 minuter.
  12. Toppa med jordnötter och böngroddar. 

Pad thai

0 Läs mer >>
 
 
God paj som passar året om.
Om man vill kan smaken varieras med lite ingefära eller kardemumma i kolasmeten.
Låt pajen stå i rumstemperatur en stund innan servering.
 
Detta behövs:
 
MÖRDEG:
  • 150 g smör (kallt)
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg

FYLLNING:
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • ½ dl farinsocker
  • 2 msk honung
  • 1½ dl ljus sirap
  • 1 msk kakao
  • 50 g mjukt smör
  • 2 nävar pekannötter
 
Gör så här:
  1. Nyp ihop tärnat, kylskåpskallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Vill inte degen gå ihop, så tillsätt några droppar kallt vatten, men knåda aldrig en mördeg!
  3. Plasta degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en pajform.
  6. Nagga botten av mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminumfolie så att den inte sjunkter ned under gräddningen.
  7. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta bort folien efter halva tiden. Pajskalet ska bli gyllene i färgen.
  8. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  9. Blanda alla ingredienserna utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme.
  10. Prova med ett kulprov om kolan är färdig, rör sedan ned smöret klickvis i kastrullen.
  11. Fyll pajskalet med kolasmet och strö över pekannötter.
  12. Låt pajen stelna i kylskåp.
 
Kulprov innebär att man klickar ner lite kolasmet i ett glas med kallt vatten.
Om smeten stelnar i vattnet och går att rulla till en kula är den färdig och kommer att stelna.

 

Pekannötkolapaj

0 Läs mer >>
 
En god fiskgratäng.
Några moment som ska genomföras, men börja med att skala räkorna och sätt igång potatisen till moset.
Sedan fixar man fisk, fyllning och sås medan potatisen kokar.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g fiskfilé, tex fryst torskblock
  • 300 g räkor med skal
  • 60 g färsk spenat
  • ca 5 cm purjolök
  • rapsolja till stekning
  • 1 tsk rivet citronskal
  • mald svartpeppar
  • salt

Gratängmos:
  • 6-8 potatisar, mjölig sort
  • ½ dl rapsolja
  • 2 ägg
  • ev ca 1 dl grädde
  • salt och nymald vitpeppar

Sås:
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1-2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar

Garnering:
  • ev citronskivor
  • färsk dill

Gör så här:
  1. Börja med moset. Skala potatisen och koka den mjuk.
  2. Pressa potatisen och blanda den med olja och ägg.
  3. Späd eventuellt med grädde. Moset ska vara rätt fast.
  4. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. och gör såsen under tiden som potatisen kokar.
  6. Sås: Fräs den hackade löken någon minut i smör i en kastrull.
  7. Häll på vinet och låt koka upp.
  8. Tillsätt buljong, grädde och låt såsen puttra i ca tio minuter.
  9. Red av med majsstärkelsen utrörd i ½ dl vatten, till lagom konsistens.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Fräs spenat och purjolök lite lätt i raposolja i en stekpanna.
  12. Krydda med salt och peppar.
  13. Skala räkorna.
  14. Klicka eller spritsa ut moset i kanten på en eldfast form.
  15. Lägg hälften av spenatfräset och hälften av räkorna i botten.
  16. Lägg på fisken och lägg sedan resten av spenatfräset och räkorna ovanpå fisken.
  17. Häll över såsen.
  18. Ställ i ugnen och grädda tills mos och sås börjar få färg, ca 25 minuter.
  19. Garnera eventuellt med lite citronskivor och färsk dill.
 

Fiskgratäng med räkor...

0 Läs mer >>
 
Lättlagad och smarrig korvgryta!
Styrkan på korvgrytan bestämmer man själv efter vilken hetta på kryddig korv man väljer.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g kryddig korv tex chorizo
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan eller dragon
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl cornichons
  • salt & svartpeppar

Gör så här:
  1.  Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Skiva korven, 
  3. Halvera tomaterna.
  4. Stek lök och vitlök i smöret tills den mjuknar.
  5. Tillsätt korven och stek tills den får lite färg.
  6. Rör ner tomatpurén och stek ytterligare någon minut.
  7. Tillsätt tomater, örter, grädde och senap.
  8. Låt koka i ca 15 minuter.
  9. Tillsätt conichons och smaka av med salt och peppar.
  10. Topa gärna med färsk dragon och servera gärna med ris.
 
Tips! Har man inga conichons hemma, så är det lika gott att servera inlagd gurka till rätten.
 
 

Lyxig korvgryta

0 Läs mer >>
 
Filodegsknyten passar perfekt som plock på buffébordet eller som tilltugg till drinken.
Gott att även blanda i lite kallrökt lax i fyllningen, men då blir de givetvis inte vegetariska. Gör man två varianter, en med lax och en utan, kan man skippa sesamfröna på toppen på den ena varianten för att skilja dem åt. 
 
Detta behöver du:
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g fryst bladspenat
  • 2 krm mald muskotnöt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 dl tjock yoghurt 10%
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 300 g fetaost
  • 1 förp filodeg, ca 250 g
  • 0,5 dl vita sesamfrön
  • rapsolja
  • ev lite hackad kallrökt lax
Gör så här:
  1. Tina spenaten.
  2. Skala lök och vitlök. 
  3. Skiva löken tunt och pressa vitlöken. 
  4. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja tills löken är mjuk.
  5. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 5 minuter tills all vätska är borta.
  6. Krydda med muskot och salt.
  7. Lägg fäset i en bunke och blanda med ägg, yoghurt och citronskal. 
  8. Smula fetaosten och rör ned i bunken. 
  9. Vill du ha lax i så hacka och blanda i den kallröka laxen. 
  10. Sätt ugnen på 200°C.
  11. Lägg ett ark filodeg på bänken. 
  12. Pensla med olja och skär i fyra remsor på bredden.
  13. Lägg ca 2 msk fyllning i nedre kanten på en remsa. 
  14. Vik över ett hörn diagonalt så det blir en triangel. 
  15. Fortsatt att vika tills remsan är slut. 
  16. Upprepa med resterande ark.
  17. Pensal med olja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  18. Strö över sesamfrön.
  19. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills de är gyllene. 

Filodegsknyten med sp...

0 Läs mer >>
 
Dessa frallor påminner mycket om våra kalljästa frallor till smaken. Mycket smidiga frallor att göra! Enligt orginalreceptet ska man använda varmluftsugn men det fungerar bra att endast använda 250°C över-under. 
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 5 dl fullkornsvetemjöl
  • 8 dl vetemjöl
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet så jästen löses upp. 
  2. Blanda vatten och mjölk och tillsätt det tillsammans med honung till jästblandningen. 
  3. Rör ner fullkornsvetemjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
  4. Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
  5. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1–1 ½ timme. Den ska bara jäsa en gång.
  6. Strö ut ca ½ dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut den lösa degen. Obs! Knåda inte.
  7. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
  8. Platta försiktigt och lätt ut degen med handen till ca 30 x 40 cm.
  9. Skär snabbt degen i 6–7 cm smala remsor. Det går lättast med en degskrapa av metall.
  10. Dela varje remsa i 2–3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek.
  11. Vik ihop och lägg bröden (de är fortfarande lösa) på plåtar med bakplåtspapper.
  12. Grädda genast i intervallånga 230º i 5 minuter från det att ugnen är varm. 
  13. Ändra till varmluft 230˚ och fortsätt grädda i ytterligare 4–5 minuter tills bröden får fin, ljusbrun färg.
  14. Låt svalna på galler utan bakduk, så blir brödskorpan härligt frasig.

Frallor

0 Läs mer >>
 
Har aldrig tidigare tillagat renkött när Lovisa och Niclas bestämde att renytterfilé ska vi ha till nyår.
Lovisa hade ätit det på restaurang i Umeå och det var så gott.
Hittade ett recept från "Halv åtta hos mig" som lät väldigt gott.
Och det var det verkligen!
Det här kommer vi att göra många gånger framöver.
Väldigt många moment, men det gick att få ihop det som nyårsmiddag.
 
Vi förstekte svamp och lät smålökarna gå klart i ugnen innan köttet skulle påbörjas.
Tar även lite tid med att skala både jordärtskockor och potatis, men även detta kan man förbereda och lägga i kallt vatten tills det är dags att börja tillaga.
 
Bon apetit!
 
Detta behövs till 4 portioner:

RENYTTERFILÈ:
  • 800 g renytterfilé
  • 1 rkm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kvist timjan

JORDÄRTSKOCKSPURÉ:

  • 500 g jordärtskocka
  • ½ l vispgrädde
  • 1 cl vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

BAKADE SMÅLÖKAR:
  • 16 små lökar
  • 5 msk olivolja
  • 2 krm salt
 
SVAMP:
  • 250 gr ostronskivling eller 2 st king oyster svamp
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

ROSTAD POTATIS:
  • 8-10 potatisar
  • 1 dl olivolja
  • 5 krm timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

TIMJANSKY:
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 37,5 cl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 2 kvist timjan
  • ½ dl kalvfond
  • 2 klyftor vitlök
 
Gör så här:
  1. Vi började med de bakade smålökarna. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in lökarna med olja och salt.
  3. Baka i ugnen i ca 30 minuter, lite beroende på storlek på smålök.
    (Sänk därefter ugnen till 100 grader). 
  4. Tag ut och skär av roten sen kan man pressa ut löken ut skalet.

  5. Dela och stek svampen i smör.
  6. Salta och peppra.
  7. Varmhåll svamp och lökar eller ställ åt sidan och värm på senare.

  8. Timjansky: Värm sockret i en panna och häll i balsamicovinäger, rödvin, vatten, kalvfond, timjan och vitlök.
  9. Koka i 30 minuter på svag värme. Red med maizena om den känns för tunn och sila skyn innan servering.

  10. Värm ugnen till 100 grader.
  11. Putsa köttet och bryn i en stekkpanna med salt, peppar och en kvist timjan, samt rikligt med smör.
  12. När köttet fått fin färg runt om, lägg köttet i en ugnsfast form och sätt i en termometer. Häll över smöret och timjan som är kvar i pannan så att även det går med in i ugnen.
  13. Tag ut köttet vid 54 grader (rare), 57 grader (medium rare) och 60 grader (inte över 60 grader, då blir det torrt). 
  14. Rulla in köttet i aluminiumfolie och låt vila i 20 minuter.

  15. Höj ugnen till 200 grader.
  16. Skölj potatisen och skiva den i ½ cm tjocka skivor.
  17. Lägg på en plåt och häll över olja, timjan, salt och peppar.
  18. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

  19. Skala och dela jordärtskockorna och koka upp dem i grädden.
  20. Koka tills de är mjuka, ca 15 minuter.
  21. Häll av hälften av grädden och mixa jordärtskockorna.
  22. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar.

  23. Om allt har gått enligt plan är nu allt färdigt och det är dags att skiva upp köttet och servera denna goda anrättning.
     

Renytterfilé med jord...

0 Läs mer >>
  
Tips! Soppan kan också serveras med en klick gräddfil smaksatt med curry eller paprikapulver.
Räkorna läggs ned precis innan servering, annars kan de blir sega och smaklösa.
Serveras gärna med ett gott bröd till.  
 
Detta behöver du till 4 personer:
  • 400-600 g räkor
  • 1-2 st schalottenlök
  • 1 morot.
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 l fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin eller saften av 1 citronklyfta
  • salt
  • cayenpeppar
  • 1 krm paprika
  • 0,5 tsk curry 
  • 1 äggula
  • 1,5 dl vispgrädde
Gör så här:
  1. Rensa räkorna och ta tillvara på alla skal. Är räkorna djupfrysta kan de rensar så fort de är halvtinade. 
  2. Skala och hacka lökarna.
  3. Skala och riv moroten. 
  4. Koka upp buljongen i en större kastrull. 
  5. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna eller kastrull på låg eller medelhög värme. 
  6. Lägg ned räkskalen och fräs dem under omrörning i 5-10 minuter. 
  7. När skalen börja dofta räkor tillsätt den hackade löken och rivna moroten. Låt fräsa i ytterligare 5 minuter under omrörning på låg eller medelhög värme. 
  8. Krydda med lite curry och paprikapulver. Rör runt. 
  9. Pudra över mjölet och låt det under omrörning sugas upp i fräset. 
  10. Häll över räkskalen i buljongen och låt koka i 10-15 minuter utan lock. 
  11. Tillsätt 1 dl grädde och smaka av med en knivsudd cayenpeppar. Låt sjuda tills soppan tjocknat. 
  12. Smaka av med eventuellt mer kryddor och salt. 
  13. Vispa samman äggula och 0,5 dl vispgrädde i en serveringsskål och sila över soppan i skålen.
  14. Vispa upp den lätt i serveringsskålen.
  15. Lägg ner räkorna och servera. 

Räksoppa