0 Läs mer >>
 
 
Det fanns en tid när det konstant fanns Skinksnurror eller Pizzasnurror i frysen hemma hos oss.
Perfekt som mellanmål eller kvällsmat när barnen var själva hemma eller när man behövde få fram maten fort. 
 
 
Deg:
  • 250 gr keso
  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 200 gr smör
  • ½ tsk salt
 
Fyllning:
  • 200 gr skivad rökt skinka
  • 200 gr skivad ost med smak
 
Gör så här:
  1. Hacka ihop alla ingredienser till degen (eller kör i matberedare med pajkroken).
  2. Låt degen stå kallt i ca 30 minuter.
  3. Kavla ut degen till en avlång kaka som är 3 - 4 mm tjock.
  4. Täck degkakan med skinkskivor och ost. För extra pizzasmak, strö över lite oregano eller pizzakrydda.
  5. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2-3 cm tjocka skivor.
  6. Lägg skivorna på bakplåt och tryck till dem lite så de håller ihop.
  7. Pensla med uppvispat ägg.
  8. Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter beroende på hur tjockt du skar bitarna.
  9. Servera med en grönsallad.

Skinksnurror

0 Läs mer >>
 
Godaste pepparsåsen ever! Han kan han Mannerström!
 
Men ibland går det lite fort. Första gången vi gjorde denna sås, så gjorde jag som jag brukar göra.
Skannar recept lite snabbt för att kolla om allt finns hemma och sedan kör jag igång.
Tanken var inte att göra pepparbiff då utan grönpepparsås.
Och någonstans mitt i såsreceptet började jag fundera på vad i hela friden jag skulle med all vitpeppar till? I en grönpepparsås?
Man vill ju inte gärna tugga på vitpepparkorn, även om de är mortlade.
Visade sig att pepparn även var avsedd till pepparbiff. :0)
Men att rosta vitpepparn var en höjdare. Vilken smak det blev på den.
 
Så vill man inte ha pepparbiff till sin grönpepparsås, minska ner på vitpepparn i receptet nedan till ca 1 tsk istället.
 
Detta behövs:
  • 2 msk vitpepparkorn (räcker till 1000 g oxfilé i bitar)
  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ msk grönpeppar
  • ½ msk finhackad estragon (har man inte det hemma använd samma mängd torkad dragon och ½ tsk vinäger istället)
  • olja
  • 3 dl kalvfond
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk cognac
  • 2 dl grädde

  • 1000 g oxfilé

Gör så här:
  1. Rosta vitpeppar i ugnen ipå 150 grader i 10 minuter eller i en varm, torr stekpanna.
  2. Stöt den sedan grovt i mortel.
  3. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn i olja.
  4. Slå på kalvfond, rödvin och cognac.
    OBS! Använder du koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
  5. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
  6. Slå sedan på grädden och låt koka ytterligare i ca 10 minuter.

  7. Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet.
  8. Servera med pepparsåsen.
 
 
 

Mannerströms oxfilé m...

0 Läs mer >>
 
Rårakor - enkelt att tillagga och fantastiskt gott!
Vi varierar vad vi serverar till.
Ibland med kallrökt lax, ibland med bacon, ibland röd kaviar. 
Ja, vi kollar helt enkelt vad som finns i kylskåpet.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 10-12 potatisar (fast potatis ger knaprigare rösti)
  • salt
  • vitpeppar
  • rapsolja
  • smör
 
Gör så här:
  • Skala och riv potatisen på ett rivjärn. Grova delen på rivjärnet.
  • Värm upp ett stekjärn. Det ska vara medelstark värme. 
  • Häll i olja och smör i järnet.
  • Pressa ur lite av vätskan från den rivna potatisen och lägg sedan potatisen i järnet.
  • Platta ut och stek som tunna plättar.
  • Salta och peppra.
  • Vänd efter ca 4 minuter (kika lite under för att se så de fått fin färg) och stek andra sidan.
  • Salta och peppra.
 
Att servera till:
  • Skivor av kallrökt lax
  • Bacon
  • Creame Fraiche 
  • Hackad rödlök
  • Röd kaviar
  • Färsk dill
  • Lingonsylt
 

Rårakor

0 Läs mer >>
 
Hjälp, slut på knäckebröd! Vem har ätit upp dem?
Knäckebröd har vi aldrig bakat, men resonerar som Pippi Långstrump; det har vi aldrig provat, det ska nog gå bra!
Och faktiskt, efter ett par plåtar så fick vi till rätt knaprighet på knäckebrödet.
Och det var ju lite kul att få använda sin kruskavel som legat oanvänd i skåpet i massor av år.
 
Detta behövs:
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 10 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • rikligt med mjöl till utbakningen

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt salt och blanda så jästen löser sig.
  3. Häll i vatten och olja.
  4. Arbeta in rågmjöl och sist vetemjöl
  5. Täck över degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.
    Degen kan även stå i kylskåp och få mogna långsamt i 1-2 dygn.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den.
  8. Dela upp degen i mindre bitar och kavla dem riktigt tunna med kruskavel.
    Gör man rundlar blir det ca 20 st, sporrar man rektanglar blir det många fler.
  9. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och nagga dem.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
  11. Låt kallna på galler.
 
 

Knäckebröd

0 Läs mer >>
 
Krämig ostig och mycket smak av parmesan och vitlök. 
Gott!
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 portioner makaroner
  • smör till stekning
  • 600 g kycklingbröstfilé
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk majsstärkelse
  • 150 g parmesanost (eller Kvibille gräddädel)
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar
  • finhackad persilja
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Häll sedan av vattnet och lägg makaronerna i en ugnsform.
  4. Finhacka vitlöken och skär kycklingen i små bitar.
  5. Stek kycklingen och vitlöken i en stekpanna med smör. Salta och peppra.
  6. Smält 2 msk smör i en kastrull.
  7. Vispa ihop maizena med lite av mjölken. Häll i smöret och häll på resten av mjölken.
  8. Tillsätt grädden och låt sjuda under omrörning i ett par minuter.
  9. Rör ner hälften av den rivna parmesanosten. 
  10. Smaka av med salt peppar och dijonsenap. 
  11. Blanda makaronerna med kycklingen och såsen och strö över resten av osten på toppen.
  12. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills gratängen har fått fin färg.
  13. Strö över lite finhackad persilja på toppen av gratängen innan servering.
 

Kyckling Alfredo past...

0 Läs mer >>
 
 En värmande majssoppa till lunch eller kvällsmat på under 30 minuter. 
 
Detta behövs till 4 portioner:
Soppa:
  • 2 vitlöksklyftor
  • 450 gr frysta majskorn
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • ½ tsk malen spiskummin
  • 2 krm chilipulver
  • 25 gr smör
  • 1 tsk salt
  • 6-8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk färskpressad limejuice

Quesadillas:
  • 2 stora tortillabröd
  • 2 dl riven ost
  • 1-2 msk hackad färsk jalapeno
  • 2 msk olja
 
Gör så här:
Soppa:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och riv vitlöken.
  3. Lägg majsen i en ugnsform och blanda med vitlök, paprikapulver, spiskummin, chilipulver, smör och salt.
  4. Rosta i mitten av ugnen 10-20 minuter tills majsen för lite färg. Rör om efter halva tiden.
  5. Lägg den rostade majsen i en kastrull.
  6. Tillsätt den mindre mängden vatten och buljongtärningen. Koka upp.
  7. Mixa soppan med en stavmixer.
  8. Späd eventuellt med lite mer vatten.
  9. Smaka av med limejuice och eventuellt lite mer salt.

Quesadillas:
  1. Fördela riven ost och hackad jalapeno på halva tortillabröden.
  2. Vik ihop och stek i olja.
  3. Skär i bitar och servera till soppan.
 

Rostad majssoppa med ...

0 Läs mer >>
 
Mycket god vegetarisk pastagratäng!
För lite mer smak kan man tillsätta ädelost i tomatsåsen. 
 
Detta behöver du till 4 personer:
  • 400 g pasta, gärna orrechiette eller annan valfri pasta som är bronsvalsad
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 zucchini
  • 1 burk mascarpone
  • 2 dl vällagrad ost, riven
  • salt
  • peppar
  • färsk basilika, till servering
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka pastan i 4 minuter i välsaltat vatten, häll av och spola kallt. Ställ åt sidan.
  3. Skala och finhacka löken och stek den glansig i olivoljan.
  4. Skala och riv ned vitlöken. Fräs ytterligare någon minut.
  5. Tillsätt tomatpurén och stek i någon minut
  6. Häll på tomaterna och låt koka ihop ordentligt.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär zucchinin 1-2 cm stora bitar.
  9. Smörj en ugnssäker form med olja.
  10. Blanda pastan med zucchini, mascarpone och tomatsås.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Häll allt i formen. Toppa med riven ost.
  13. Tillaga i ugnen tills osten är gyllene, ca 15-20 minuter.
  14. Toppa med basilika vid servering.

Pastagratäng med toma...