0 Läs mer >>
 
Bakade Carlas goda mazariner till påsk.
Och naturligtvis fick glasyren bli gul.
Vet inte om jag är snål med mördeg i formarna, eller om jag använder för små formar, men mördegen räcker till många fler formar än fyllningen gör.
 
 
Detta behövs till ca 15 kakor:

Mördeg:
  • 3½ dl (210 g) vetemjöl
  • 1½ dl (90) g) florsocker
  • 1 tsk salt
  • 150 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
  • 225 g mandelmassa
  • 100 g kylskåpskallt smör
  • ½ tsk bittermandelarom
  • 2 ägg

Glasyr:
  • 3 dl florsocker
  • 2½ msk kallt vatten
  • färg - om man vill

Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl , florsocker och salt i en bunke.
  2. Hyvla ner smöret med en osthyvel.
  3. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg, för hand eller i köksmaskin.
  4. Platta till degen, plasta in den och låt vila i kylen medan fyllningen förbereds.
  5. Riv mandelmassan och smöret grovt och rör samman.
  6. Tillsätt bittermandelarom och ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.
  7. Sätt ugnen på 190 grader. 
  8. Rulla ut mördegen till en rulle och skär i 15 lika stora bitar.
  9. Rulla bitarna till bollar och kavla ut dem till ca 3 mm tjocklek.
  10. Klä formarna med mördeg. Tryck till degen lite och skär bort överflödig deg  från överkanten.
  11. Fyll varje form till 2/3 med fyllning.
  12. Grädda mazarinerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kanterna och ovansidan är gyllene.
  13. Om du vill - stjälp upp mazarinerna när de svalnat något, eller låt dem vara kvar i sina formar.
  14. Rör ihop florsocker och vatten (samt ev någon färg om man vill) till en jämn glasyr.
  15. Bred glasyren på kakorna när de har kallnat. Använd en liten sked eller en kniv.
 
 

Mazariner

0 Läs mer >>
 
Ja, vi har redan ett recept på chokladmousse. Och den är jättegod.
Men just när det gäller mjölkchokladmousse, så tycker jag att detta recept är lite bättre än det förra som passar lite bättre till mörkare choklad.
Tänk på att moussen ska stå i kylen ett par timmar innan servering.
 
Detta behövs till ca 5 portioner:
  • 200 g mjölkchoklad
  • 3 dl vispad grädde
  • 2 äggulor - gärna rumstempererade

Garneringsförslag:
  • Grädde
  • Riven choklad eller tunna chokladplattor
  • Färska bär
 
Gör så här:
  1. Smält hackad choklad och 1 dl grädde i en skål över vattenbad.
  2. Ta upp skålen och låt blandningen svalna något. 
  3. Rör ner en äggula i taget i den avsvalnade chokladsmeten.
  4. Blanda samman.
  5. Vispa resterande grädde och vänd ner i chokladsmeten.
  6. Fördela moussen i glas och ställ in i kyl för att stelna i ett par timmar minst.
  7. Garnera innan servering.

Mjölkchokladmousse

0 Läs mer >>
 
Ytterligare ett favoritrecept från Catarina König!
Allt går att förbereda i god tid innan servering.
 
6 tilltugg
Ingredienser:
  • 200 g oxfilé
  • 1 msk finstrimlad salladslök
  • 1 tsk sesamolja
  • 3 rispapper
  • Nymalen svarpeppar
  • Salt
  • 1,5-2 dl rapsolja
 
Sojatapioka:
  • 1 msk tapioka
  • 2 dl vatten
  • 1 msk ljus japansk soja
 
Chilimajonnäs:
  • 0,5 dl Hellmann's majonnäs
  • 0,5 msk srirachasås
  • 2-3 droppar limesaft
 
Topping:
  • Röd chilifrukt, runt skuren
  • Koriander (vi tog krasse istället)
  • Rostade sesamfrön
 
Gör så här:
  1. Finhacka köttet smått eller mal i en köttkvarn.
  2. Finstrimla salladslöken och vänd ner i köttet tillsammans med sesamolja, salt och svartpeppar.
  3. Smaka av och ställ svalt.
 
Sojatapioka:
  1. Koka tapiokapärlorna i vatten i en mindre kastrull i ca 10 minuter eller tills man ser att pärlorna inte längre har någon vit kärna.
  2. Sila bort överskottet av vätska och lägg pärlorna i en liten skål. 
  3. Tillsätt soja och låt dra. 
 
Chilimajonnäs:
  1. Blanda samman ingredienserna till majonnäsen.
  2. Lägg i spritspåse och förvara i kyl.
 
Rispapper:
  1. Hetta upp oljan i en mindre stekpanna till 155-160 grader. 
  2. Lägg ner rispappret och lått puffa upp. Det tar ca 5-6 sekunder. 
  3. Lägg rispappret direkt på ett fat med hushållspapper och salta direkt.
 
Montering:
  1. Bryt loss bitar av det friterade rispappret.
  2. Skeda på råbiff.
  3. Sprita på majonnäsen och toppa med sojatapioka, tunt skuren chili, koriander och sesamfrön.
  4. Servera direkt. 

Asiatisk råbiff