0 Läs mer >>
 
Saltbakad lax är löjligt enkelt att göra och så gott!
Serveras med potatismos och romsås med räkor i.
 
Detta behövs:
  • 200 gr färsk laxsida med skinn per person
  • grovt salt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Täck botten på en ugnssäker form med grovt salt.
  3. Lägg laxen i formen med skinnsidan uppåt.
  4. Baka i ca 20-30 minuter beroende på tjocklek på laxen.
  5. När laxen är färdigbakad, ta bort skinnet (som släpper lätt) och vänd laxen och borsta bort det grova saltet som fastnat.
  6. Färdigt att servera.

Saltbakad lax

0 Läs mer >>
 
Passade på att göra lite julgodis med kokos innan Lovisa kom hem för julen.
Kokos är ju inte henner favorit precis.
Men vi andra gillade dessa kokos-kolabitar.
 
Detta behövs till ca 30 bitar:
  • 200 gr kokosflingor (5½ dl)
  • 1 burk söt kondenserad mjölk (397 g- dulce de leche, dvs den som redan är kokad)
  • 2 msk kokosmjöl
 
Garnering:
  • 1 dl polkagrisar (ca 100 gr)
  • 1½ dl kokosflingor (50 gr)
 
Gör så här:
  1. Blanda kokos med kondenserad mjölk.
  2. Rör ner kokosmjölet.
  3. Ställ smeten i kylen, minst 1 timme men gärna över natten. Då går det lättare att rulla bollar.
  4. Krossa polkagrisarna i en mortel till ett grovt pulver (eller ta hjälp av en matberedare).
  5. Blanda kokosen med polkakrosset.
  6. Rulla små bollar av smeten och rulla dem sedan i kokos-polkakrosset. Ta hjälp av en sked och ös polkakross över bollen om det inte vill fastna på bollen när du rullar.
  7. Låt stelna i kylen i ca 30 minuter.
 

Snöbollar med Polka

0 Läs mer >>
 
 
Vi använder alltid smält socker för att montera våra pepparkakshus.
Det är det som fungerar allra bäst. Man får bara vara försiktig så att man inte bränner sig.
För smält socker är galet varmt!!
Å andra sidan verkar det ha blivit tradition att man SKA bränna sig.
 
Garnerar med kristyr och godis i glada färger.
Ibland har vi haft lite mer avancerade hus med gelatinblad som fästs på insidan som fönsterglas.
Bara fantasin som sätter gränser.
 
Enligt Arvid så använde vi i år Isas recept.
Visste inte att hon hade något recept på pepparkakshus, men okej...  :0) 
 
Detta behövs:
  • 2-3 dl socker 
Gör så här:
  1. Smält sockret i en torr stekpanna på medelstark värme.
    Sockret ska vara helt smält och ljust brunt.
  2. Låt pannan stå på svag värme medan delarna sätts ihop, annars är det risk att sockret stelnar innan man är klar.
  3. Doppa gavlarnas lodräta sidor i det smälta sockret och sätt snabbt ihop dem med husets långsidor. Ta en gavel i taget.
  4. Bred på socker där taket ska fästas och lägg på taket snabbt.
  5. Fäst ihop skorstenens delar och fäst den på taket.
Kristyr:
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättikssprit (12%)
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till kristyren.
  2. Vispa tills kristyren blir hård, gärna med elvisp.
  3. Fyll kristyren i en spritspåse och granera huset.
 
 

Montera pepparkakshus

0 Läs mer >>
 
Lovisas favorit på julbordet har under många år alltid varit farmors köttbullar. Under de senaste åren har det blivit som en tradition att åka upp till Torrås några dagar innan julaftom och hjälpa farmor att rulla köttbullar. Detta är det fantastiskt goda recept som vi följer: 
 
Ingredienser
4 portioner:
  • 400 g köttfärs
  • 2 msk havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl grädde
  • 1 tsk riven lök
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1/2 kryddmått kryddpeppar
  • smör till stekning
12 portioner:
  • 1200 g köttfärs
  • 6 msk havregryn
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl grädde
  • 3 msk riven lök
  • 1 msk salt
  • 3 kryddmått svartpeppar
  • 1 1/2 kryddmått kryddpeppar
  • smör till stekning
Gör såhär:
  1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå så att havregrynen får svälla i 10 minuter.
  2. Tillsätt sedan ägg, lök, salt och kryddor.
  3. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt.
  4. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar.
  5. Lägg köttbullarna på vattensköljd skärbräda.
  6. Bryn köttbullarna, inte alltför många åt gången, i smör i en stekpanna.
  7. Saka pannan då och då så att kötbullarna blir väl brynta.
  8. Efterstek dem i en gryta eller i stekpannan.
  9. För den större satsen köttbullar är det enklare ett eftersteka dem i långpanna i 175 graders ugn, 10-15 minuter.

Farmor Annas köttbull...

0 Läs mer >>
 
 Mormor har gjort fläskkorv till jul med alla barnbarn när de varit små.
I år var det småkusinernas tur att vara med.
Och Frida var en hejare på att göra korv!
 
Och om någon undrar varför alla barn går runt i underställ beror det på att vi precis innan huggit årets julgranar och grillat korv i skogen. Så mysigt!
 
 
Detta behövs till 7 korvar:
  • 2 kg fläskkött (fläskfärs)
  • ½ kg oxkött (nötfärs)
  • ½ kg malda kalla kokta potatisar
  • 1½-2 liter mjölk
  • 2½ msk salt
  • 2½ tsk vitpeppar
  • 1¼ tsk svartpeppar
  • ½ dl potatismjöl
  • Krokfjälster
 
Gör så här:
  1. Koka upp mjölken och låt den svalna.
  2. Mal köttet i en köttkvarn om du har helt kött, annars lägg fläsk- & nötfärs i en stor skål (använd gärna kitchenaid om du har, för det är rätt tungt att röra för hand).
  3. Mal även i potatis, eller pressa den igenom en potatispress.
  4. Blanda runt färs och potatis och späd med mjölken till en ganska lös smet.
  5. Krydda och häll i potatismjöl och fortsätt blanda runt så allt blandar sig ordentligt.
  6. Fäst fjälster runt ett krorvhorn och börja producera korv.
  7. Mamma brukar klippa fjälsterna i lagom korvstora längder innan och trär på dem på hornet.
  8. Tryck ut lite korvmassa och knyt om med snöra i änden.
  9. Fyll med lagom mycket korvmassa i fjällstret. Fyll inte för mycket för då spricker korven vid kokning.
  10. När nästan hela fjälstret är fyllt, dra loss från hornet och knyt ihop den andra änden med den första.
  11. Upprepa proceduren tills all smet är slut.

Mormors fläskkorv

0 Läs mer >>
 
 
Hittade detta recept i Hus & Hems julspecial 2018 och kakorna presenteras så här:
Spröda vaniljkex som är goda som de är, men med karamellfrosting blir de helt oemotståndliga.
Och det stämmer.
Dock behöver man ha en våg för att baka dessa kakor då många ingredienser presenteras i vikt.
Istället för att använda köpt O'hoj kolasås, så kokade vi Mormors kolasås och blandade i.
Kakorna går ganska snabbt att göra, men degen ska stå i kylskåp över natten så man får vara lite planerad.
Vi gjorde deg och kolasås dag 1 och hade smarriga kakor till fikat dag 2.
 
Detta behövs till ca 50 stycken:
  • 300 g smör, rumstempererat
  • 250 g socker
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 600 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
 
Frosting:
  • 220 g smör, rumstempererat
  • 300 g florsocker
  • 1 dl kolasås (Mormors kolasås eller O'hoj)
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk vispgrädde

  • valfri strössel till dekoration
 
Gör så här:
  1. Blanda smör, socker, vaniljpulver och innehållet i vaniljstången till en ljus, luftig massa i en skål.
  2. Knäck i ägget, ett i taget och fortsätt blanda.
  3. Tillsätt hälften av mjölet, bakpulver och salt och blanda väl.
  4. Tillsätt resten av mjölet och knåda till en deg.
  5. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  6. Rulla varje del till en längd, som du klär in i plastfolie.
  7. Låt vila i kylskåp över natten, eller i minst en timme.
  8. Sätt ugnen på 180 grader.
  9. Skär längderna i ½ cm tjocka skivor.
  10. Lägg skivorna på en bakplåtsklädd plåt.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  12. Låt svalna.
  13. Gör frostingen: Vispa mjukt smör och florsocker till en ljus, luftig smet.
  14. Häll i kolasåsen och fortsätt vispa.
  15. Tillsätt till sist vaniljpulver och vispgrädde och vispa i ett par minuter till.
  16. Bred ett tunt lager frosting på varje kex.
  17. Dekorera med strössel.
 

Vaniljkex med karamel...

0 Läs mer >>
 
En klassisk söndagsstek.
Serveras med kokt potatis, inlagd gurka och gélé.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • ca 1 kg kalvstek
  • salt
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk olja
  • 7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
  • 2 lagerblad
  • 15 vitpepparkorn
 
Sås:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk smör
  • salt
  • soja
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bind upp steken med bindgarn om det behövs och krydda runt om med salt.
  3. Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.
  4. Bryn steken runtom i oljan i en gryta.
  5. Häll i buljong och koka upp.
  6. Avlägsna skummet med en sked.
  7. Lägg i lök, morot, lagerblad och vitpeppar i grytan.
  8. Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen och brässera tills stekens innertemperatur är 70 grader, ca 1½ timme.
  9. Ta ur grytan ur ugnen och ta upp köttet och låt vila i fuktat bakplåtspapper.
  10. Sila skyn i en kastrull och koka ihop tills ca 3 dl återstår.
  11. Häll i grädden, koka upp och red av med majsstärkelsen utblandat med lite vatten och låt koka någon minut under omrörning.
  12. Dra av från värmen och smaka av med soja och salt.
  13. Skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, någon grönsak, gräddsås, inlagd gurka och gélé.
 
 
 

Kalvstek med gräddsås

0 Läs mer >>
 
Försvinnande god lakritskola.
Receptet är Alexandra Zazzis.
 
Detta behövs:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 2,5 msk lakritspulver
 
Gör så här:
  1. Lägg smöret i en tjockbottnad gryta och smält alternativs bryn (blir en lite nötigare smak).
  2. Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver.
  3. Låt småkoka i ca 40 minuter. Rör ibland.
  4. Kolan ska bli 123 grader - använd en termometer eller för ett kulprov för att kontrollera att den är färdig.
    (Kulprov: Ta ett glas med iskallt vatten, droppa i lite kola och rulla sedan mellan fingrarna och se att den håller ihop och är lagom seg.)
  5. Fodra en brödform med bakplåtspapper och häll upp kolan.
  6. Låt svalna 2 timmar, lyft ur och klipp/skär kuber.
  7. Packa som karameller i bakplåtspapper.
  8. Förvara i kylskåp.
 

Lakritskola

0 Läs mer >>
 
Mycket god soppa som nästan är bäst dag två.
Gör du den en dag i förväg, avvakta med att smaka av med salt förrän soppan skall ätas.
Kräftosten tar lite tid på sig att utveckla sin smak och därför kan soppan lätt bli för salt annars.
Servera gärna soppan med nybakat bröd eller grizzini.
Soppan går väldigt bra att frysa.
 
Detta behövs til 4 portioner:
  • 3 stora morötter, grovrivna
  • 1 purjolök i strimlor
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 13 dl vatten
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2 dl créme fraiche
  • 200 gr kräftost
  • 1 pkt dill
  • 5-6 hg lax skuren i bitar
  • smör
  • peppar, cayennepeppar och ev salt
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en gryta, fräs morötterna och purjolök på svag värme i ca 10 minuter.
  2. Pudra över vetemjöl och blanda väl.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka 25 minuter.
  4. Tillsätt créme fraiche, dill, kräftost och låt allt koka upp.
  5. Smaksätt med peppar, cayennepeppar och salt efter eget tycke och smak.
  6. Lägg i laxbitarna och koka i 2 min.
  7. Färdigt att servera.

Lax- & Kräftsoppa

0 Läs mer >>
 
Dessa glöggtilltugg är lätta att göra.
Ibland har jag gjort en variant för barn (och vuxna som inte gillar ädelost) där jag uteslutit osten.
Vänder snurrorna med pepparkaksdegen utåt då för att man ska se vilken sort som är vilken.
 
Detta behövs:
  • Smördegsplattor (tinade)
  • Pepparkaksdeg
  • Ädelost
  • Ev 1 ägg för pensling (kan uteslutas, men det blir inte lika fin färg på snurrorna då)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kavla ut smördegsplattan så den blir ungefär dubbelt så stor.
  3. Riv ädelost över smördegen.
  4. Kavla ut pepparkaksdegen så att den blir lika stor som smördegsplattan. Lägg den sedan över smördegen.
  5. Tryck till så att allt fastnar ihop. Sporra sedan ca 1 cm breda remsor.
  6. Vik ihop remsan på mitten och tvinna dem sedan försiktigt.
  7. Lägg på en bakplåtsklädd plåt.
  8. Om du vill pensla snurrorna med lite uppvispat ägg (behövs ej).
  9. Grädda snurrorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
 

Smördeg- & Pepparkaks...