Kalvstek med gräddsås


Serveras med kokt potatis, inlagd gurka och gélé.
Detta behövs till 4 personer:
- ca 1 kg kalvstek
- salt
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 msk olja
- 7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
- 2 lagerblad
- 15 vitpepparkorn
Sås:
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk majsstärkelse
- 2 msk smör
- salt
- soja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Bind upp steken med bindgarn om det behövs och krydda runt om med salt.
- Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.
- Bryn steken runtom i oljan i en gryta.
- Häll i buljong och koka upp.
- Avlägsna skummet med en sked.
- Lägg i lök, morot, lagerblad och vitpeppar i grytan.
- Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen och brässera tills stekens innertemperatur är 70 grader, ca 1½ timme.
- Ta ur grytan ur ugnen och ta upp köttet och låt vila i fuktat bakplåtspapper.
- Sila skyn i en kastrull och koka ihop tills ca 3 dl återstår.
- Häll i grädden, koka upp och red av med majsstärkelsen utblandat med lite vatten och låt koka någon minut under omrörning.
- Dra av från värmen och smaka av med soja och salt.
- Skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, någon grönsak, gräddsås, inlagd gurka och gélé.