0 Läs mer >>
 
 
Ännu ett recept som vi fått av svägerskan Berit. Hon borde ha en egen receptblogg.
Första gången vi åt dem var när vi var på släktpicknick och åkte dressin. Det var några år sedan.
Godast att baka när rabarberna är nya och spröda.
 
 
Blir ca 15 st.
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
 
Rabarbersås:
200 gr rabarber
½ dl vitt vin
3/4 dl socker
 
Gör så här:
  • Dela rabarber i ca 2 cm bitar.
  • Koka rabarber, vin och socker på svag värme tills rabarbern mjuknar - det tar några minuter.
  • Plocka upp rabarbern och fortsätt koka ihop såsen tills den blir lite seg.
 
Muffins:
100 gr smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
½ tsk bakpulver
4 msk rabarbersås
 
Gör så här:
  • Rör ihop smör och socker så det blir vitt.
  • Rör i ett ägg i taget i smöret.
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
  • Rör i rabarbersåsen.
  • Klicka ut smeten i muffinsformar.
  • Lägg i rabarbetbitarna
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
 
 

Rabarbermuffins

0 Läs mer >>
 
Jag är löjligt förtjust i mördegskakor.
Och nu har det visat sig att detta är Arvids nya favoritkaka!
Och har man lemoncurd över, så kan vi verkligen rekommendera dessa kakor som är både lättbakade och försvinnande goda.
 
 
Till ca 30 kakor:
  • 200 gr smör
  • 1½ dl strösocker
  • 4½ sl vetemjöl (270 g)
Fyllning:
  • ca 1 dl lemon curd
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör samman smör och socker.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg.
  4. Rulla degen i valnötsstora bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Gör ett hål i varje boll med tummen. Fyll sedan hålen med en liten klick lemoncurd.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 12-14 minuter.
 
 
 

Syltkyss med lemon cu...

0 Läs mer >>
 
Etersom de stora barnens Pappa är ostronskivlingodlare, så använder vi naturligtivs Fungigårdens goda recept på ostronskivlingsoppa.
 
Detta behövs för 3-4 personer:
  • 300 g ostronskivling
  • 3 msk smör
  • 3 msk olivolja
  • 6 dl vatten
  • 2,5 msk svampfond
  • 3 msk smör 
  • 3 msk vetemjöl
  • 2-3 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • persilja
Gör så här:
  1. Hacka svampen fint och bryn den i smör och olivolja tills den fått fin färg.
  2. Blanda vatten och buljong och koka upp.
  3. Lägg svampen i buljongen.
  4. Smält 3 msk smör i en kastrull och blanda i mjölet. Rör i blandningen medan det kokat lätt en stund.
  5. Häll redningen i soppan under omrörning.
  6. Låt sjuda i 10 minuter. Rör om då och då.
  7. Rör i vispgrädden och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja.
  8. Servera gärna soppan tillsammans med ett gott bröd.

Ostronskivlingssoppa

0 Läs mer >>
 
 
Visst är det smidigt att vispa ihop vaniljsås med mjölk och pulver. 
Eller vispa upp en tetra med vaniljsås. Blir fluffigt och fint.
Men inget kan mäta sig med hemmagjord vaniljsås!
Och tjockleken på såsen avgörs av hur mycket du vispar grädden som ska i på slutet.
Så gott ihop med första rabarberpajen för året.
 
Detta behövs:
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl tunn grädde eller gammaldags mjölk
  • 3 äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 dl vispad grädde
 
Gör så här:
  1. Skär upp en halv vaniljstång på längden.
  2. Koka upp den tunna grädden med vaniljstången.
  3. Ta kastrullen av värmen och låt grädden stå och dra i 10 minuer.
  4. Ta upp vaniljstången och skrapa ner de svarta fröna i grädden.
  5. Vispa ihop 3 äggulor med 2 msk socker och håll ner i grädden.
  6. Sjud på svag värme till såsen blir tjock och pösig.
  7. Låt såsen kallna och rör ner 2 dl vispad grädde.
 

Hemmagjord Vaniljsås

0 Läs mer >>
 
 
Goda bullar som kan bakas och frysas in utan glasyr.
Vill man ha lite glans på bullarna så penslar man dem med ägg innan gräddning.
Perfekt att göra om man har hemmagjord lemoncurd över.
 
 
Detta behövs till 20 snäckor:
  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 100 g rumstempererat smör
  • 7½ dl vetemjöl

Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 1½ dl lemon curd
 
Garnering:
  • 2 sl florsocker
  • 2 msk pressad citron
 
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader. Häll den över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt ägg, socker och salt.
  4. Blanda i smöret i klickar och hälften av mjölet.Blanda ordentligt.
  5. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget och arbete degen kraftigt.
  6. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  7. Riv mandelmassan till fyllningen.
  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen till en rektangel, ca 35 x 55 cm.
  9. Bred på lemoncurd och strö över mandelmassan.
  10. Rulla ihop degen och skär den i ca 2 cm breda bitar.
    Jag brukar alltid börja med att dela rullen på mitten. Sedan de två delarna på mitten.
    Därefter är det lättare att skära 5 st lika breda degskivor.
  11. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.
  12. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter. 
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
  15. Blanda florsocker och citronsaft. Ringla glasyren på snäckorna.
 
 

Mandelmassesnäckor me...

0 Läs mer >>
 
Ett recept från Allt Om Mat som presenteras så här:
"Enklaste och godaste laxen. Pecorinobakad örtlax i ugn passar även fint i matlådan - då den även är riktigt god dagen efter".
Och det stämmer.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 600 gr laxfilé utan skinn och ben
  •  1 msk herbesde Provence
  • 1 liten gul ök
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl riven pecorino- eller parmesanost
  • 2 dl gröna ärtor
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sätt på vatten till nudlarna och koka dessa enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skär laxen i fyra bitar om du inte använder portionsbitar och lägg dem i en smord ugnnsäker form. 
  4. Krydda med örtkrydda, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Skala och finhacka löken.
  6. Koka upp lök, grädde och hälften av osten.
  7. Låt såsen sjuda 3-5 minuter.
  8. Häll såsen över laxen. Strö över resterande ost.
  9. Tillaga mitt i ugnen 10-15 minuter, tills fiskens innertemperatur är 54 grader.
  10. Koka ärtorna enligt anvisning på förpackningen.
  11. Häll av vattnet och strö dem runt om laxen vid servering.
  12. Servera med ris eller nudlar.
 

Lax med ärtor och nud...

0 Läs mer >>
 
 Hemgjord lemoncurd slår köpt med hästlängder.
Och det är verkligen jättelätt att göra själv!
 
Detta behövs till 1 sats:
  • 2 normalstora ekologiska citroner
  • 2 ekonologiska äggulor
  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl socker
  • vatten
  • 100 gr smör
 
Gör så här:
  1. Tvätta citronerna.
  2. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
  3. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål.
  4. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal och citronjuice.
  5. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
  6. Skär smör i bitar och klicka i dem under omrörning till det smält.
  7. Låt svalna.
  8. Förvara i kylskåp.

Lemoncurd

0 Läs mer >>
 
En snabb och lättlagad rätt som blir mycket god!
 
Vi har tidigare inte använt oss av den röda peston men sedan vi gjorde detta receptet har det varit flitigt använt!

Ingredienser:

  • 400 g pasta (t ex penne)
  • 400 g rå/färsk chorizo
  • olivolja
  • 1 kruka basilika
  • 1 burk tomatpesto (à 200 g)
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • ca 50 g parmesanost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

 

Gör så här: 

  1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  2. Skär chorizon i slantar. Fräs 3-5 minuter i olja.
  3. Grovhacka basilikan, spara några blad till servering.
  4. Häll av pastan och blanda med tomatpesto, crème fraiche och basilika. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera pastan med korven. Hyvla över parmesan och garnera med basilikablad.

Pestopasta med choriz...