Mandelmassesnäckor med citron

 
 
Goda bullar som kan bakas och frysas in utan glasyr.
Vill man ha lite glans på bullarna så penslar man dem med ägg innan gräddning.
Perfekt att göra om man har hemmagjord lemoncurd över.
 
 
Detta behövs till 20 snäckor:
  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 100 g rumstempererat smör
  • 7½ dl vetemjöl

Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 1½ dl lemon curd
 
Garnering:
  • 2 sl florsocker
  • 2 msk pressad citron
 
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader. Häll den över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt ägg, socker och salt.
  4. Blanda i smöret i klickar och hälften av mjölet.Blanda ordentligt.
  5. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget och arbete degen kraftigt.
  6. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  7. Riv mandelmassan till fyllningen.
  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen till en rektangel, ca 35 x 55 cm.
  9. Bred på lemoncurd och strö över mandelmassan.
  10. Rulla ihop degen och skär den i ca 2 cm breda bitar.
    Jag brukar alltid börja med att dela rullen på mitten. Sedan de två delarna på mitten.
    Därefter är det lättare att skära 5 st lika breda degskivor.
  11. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.
  12. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter. 
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
  15. Blanda florsocker och citronsaft. Ringla glasyren på snäckorna.
 
 

Kommentera här: