0 Läs mer >>
 
 
.
Här kommer ytterligare ett recept som jag gjorde jätteofta till kalas på 90-talet.
Men sen pausades det och glömdes bort.
Men då och då sätter jag mig och går igenom det som ligger i botten i högen av gamla recept.
Och smörgåstårta är ju aldrig fel.
Ja, om man inte frågar Basse då förstås. :0)
 
Har man aldrig gjort smörgåstårta är detta ett bra recept att börja med.
Receptet kommer från ett Konsumblad från 92.
Och längst ned i recepter står det att priset för hela tårtan är ca 175 kr, ca 11 kr per bit.
Har faktiskt inte räknat på vad den kostar nuförtiden...
 
 
 
Detta behövs för ca 16 bitar:
  • 2 förp Mjuk Hönökaka (9 st halvor)

Fyllning 1:
  • 2 hårdkokta hackade ägg
  • 200 g finhackad Crab Fish (Surimisticks)
  • 2 dl Crème Fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk curry
  • smaka av med salt

Fyllning 2:
  • 1 burk (ca 50 g) röd stenbitsrom
  • 1 dl Crème Fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • ½ dl finhackad gräslök

Garnering:
  • 1 dl Crème Fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl finhackad dill/persilja
  • 400 fg räkor med skal
  • 1 burk (ca 50 g) svart stenbitsrom
  • 200 g finhackad gurka
  • dillkvistar

Gör så här:
  1. Blanda ihop fyllningarna i två skålar.
  2. Bred fyllning 1 på fyra brödhalvor och fyllning 2 på två brödhalvor.
  3. Lägg ihop halvorna till runda bottnar. Varva fyllningarna och avsluta med två ofyllda halvor.
  4. Täck tårtan och låt den stå kallt några timmar, helst över natten.
  5. Blanda Crème Fraiche och majonnäs och bred över och runt tårtan.
  6. Garnera kanterna med kryddgrönt och ovanpå med skalade räkor, rom, gurka och dillkvistar.
 
 
 

Smörgåstårta

0 Läs mer >>
 
 Pannacotta är verkligen en fantastisk efterrätt.
Snabb och enkel att göra, behöver bara göras några timmar innan den ska ätas.
Idag äter vi fläderpannacotta till jordgubbarna.
 
Detta behövs till 4-6 portioner:
  • 2 gelatinblad
  • 1½ dl vispgrädde
  • ½ dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 msk strösocker
  • ½ krm vaniljpulver
  • 2 dl gräddfil
 
Gör så här:
  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 min.
  2. Koka upp grädde, saft, socker och vaniljpulver i en kastrull.
  3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i grädden.
  4. Rör i gräddfil och låt svalna något.
  5. Fördela i små glas och låt stå i kylen i ca 3 timmar.
 
 

Fläderpannacotta

0 Läs mer >>
 
Denna Daimtårta bakade jag väldigt, väldigt ofta på 90-talet.
Sedan har den glömts bort.
Antagligen för att receptet ligger i botten av den jättehög med recept som var grunden till denna blogg:
Tar ju längre tid att leta fram receptet än att tillaga det!
Arvid blev väldigt sugen på Daimtårta, så det var bara att plocka ner hela packen med recept som är kvar i skåpet,
vänd högen upp och ner och börja leta.
Och där låg det, ett väldigt tummat gammalt recept.
På den tiden stavades Dajm med j.
 
Detta behövs:
Botten:
  • 3 äggvitor (Spara gulorna - de ska användas till krämen)
  • 1½ dl socker
  • 1 tsk bakpulver

Kräm:
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 4 dl grädde
  • 2 st dubbeldaim

Garnering:
  • Daimkulor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna hårt.
  3. Blanda socker och bakpulver ordentligt, och rör ner i äggsmeten.
  4. Rita upp två rundlar (använd tallrik som mall) på bakplåtspapper.
  5. Fördela smeten i de två rundlarna och bred ut till två jämna bottnar.
  6. Sätt in en plåt på översta falsen och en plåt på nedersta falsen.
  7. Låt stå inne i 45 minuter och byt sedan plats på plåtarna och låt stå inne ytterligare 45 minuter.
  8. Låt bottnarna svalna helt.
  9. Hacka dubbeldaimen fint.
  10. Vispa grädden.
  11. Blanda daimhacket i grädden.
  12. Vispa ihop äggulor och socker
  13. Rör sedan ner äggsmeten i daimgrädden.
  14. Varva bottnar och dajmgrädde. (Botten, kräm, botten, kräm)
  15. Garnera med daimkulor på toppen.
  16. Frys sedan tårtan över natten.
  17. Plocka fram tårtan ca 15 minuter innan servering.
 
 

Daimtårta

0 Läs mer >>
 
Hittade det här receptet när vi hade aubergine över som jag inte riktigt visste vad vi skulle göra med.
Det var riktigt gott och detta recept vill vi verkligen spara för framtiden.
Receptet kommer från boken "Gröna linjen" av Alice Knutas och Linn Lundberg.
 
Den marinerade rödkålen, samt såsen som blev över använde vi som tillbehör till en köttfärspaj någon dag senare.
Var väldigt gott tillsammans även det.
 
Friterad aubergine:
  • 1 l vatten
  • ½ dl salt
  • 1 aubergine
  • 1 l frityrolja
  • ½ dl maizena
  • 2 msk mald svartpeppar
  • 2 lime, skalet
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Blanda samman vatten och salt till en lag (saltet ska smälta ut i vattnet).
  2. Skär auberginen i ca 1 cm tjocka kuber och lägg dem i saltlagen.
  3. Låt dem ligga i minst 1 timme under en tallrik som pressar ner auberginen i lagen så att den täcks helt.

    Medan auberginen ligger i saltlag och vilar fortsätter du enligt nedan.
    Auberginereceptet fortsätter längre ner efter att alla tillbehör är klara.

Marinerad rödkål:
  • 0.3 rödkålshuvud
  • ½ dl olivolja
  • 2 lime, saften
  • 2 tsk socker
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Skär rödkålen tunt och blanda med olja, limesaft, socker och salt.
    OBS! Riv skalet på limen innan du pressar den, eftersom du ska ha zesten till augerginen.
  2. Låt marinera i minst 15 minuter.
  3. Häll bort överflödig vätska och låt stå svalt till servering.

Tahinisås:
  • 2 dl tahini (sesampasta)
  • 1 citron, saften
  • 1 vitöksklyfta, skalad
  • 1½ dl vatten
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Mixa samman alla ingredienserna till Tahinisåsen med en stavmixer till en slät kräm.
  2. Smaka av med salt.

Harissasås:
  • 1 gul lök
  • 2 vitklöksklyftor
  • 1 msk neutral olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk harrissa
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 dl finkrossade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Hacka lök och vitlök fint.
  2. Fräs i en kastrull tillsammans med olja tills den är helt mjuk.
  3. Ha i tomatpuré, harissa och paprikapulver och stek i ytterligare någon minut.
  4. Sänk till medelhög värme och ha i de krossade tomaterna.
  5. Låt småputtra i minst 5 minuter.
  6. Smaka av såsen med socker, vinäger och salt.
  7. Låt svalna.
 
Kryddstekta kikärtor:
  • 1 burk kikärtor
  • 2 msk neutral olja
  • 1 msk kanel
  • 1 msk spiskummin
  • ½ msk mejram
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Kikärtorna ska serveras varma så gör dessa medan du friterar auberginen.
  2. Skölj kikärtorna och stek dem hårt, på hög värme, i en panna tillsammans med oljan och kryddorna.
 
Här fortsätter auberginereceptet:
  1. Lyft upp auberginekuberna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper så att de blir så torra som möjligt.
  2. Värm frityroljan i en kastrull på 180 grader.
  3. Vänd auberginekuberna i Maizena och fritera dem i ca 5 minuter eller tills de fått rikligt med färg.
  4. Lyft över dem med en hålslev på hushållspapper så att överflödigt fett torkas upp.
  5. Vänd upp den nyfriterade auberginen med mald svartpeppar, limezest och salt.

Till servering:
  • Tortillabröd
  • Inlagd majrova eller andra favorittillbehör
 
Servera nyfriterad aubergine med kryddstekta kikärtor och marinerad rödkål tillsammans med de goda såserna i tortillabröd. 

Friterad aubergine me...

0 Läs mer >>
 
Pannkakor och citron är ju en mycket god kombination. 
Dessutom är dessa pannkakor löjligt fluffiga.
 
Ingredienser:
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 stora ägg (à ca 70 g)
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl ricottaost
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 msk vallmofrön
  • smör (till stekning)
Till servering: Smör och lönnsirap
 
Gör så här: 
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Separera äggen, äggvitor i en bunke och äggulor i en annan bunke.
  3. Lägg äggulorna i en bunke och vispa ihop med mjölk och ricotta.
  4. Rör ner vaniljpulver, citronskal och vallmofrön.
  5. Vispa äggvitan fluffig i en annan bunke. 
  6. Vispa ner de torra ingredienserna i äggulesmeten.
  7. Vänd sist ner äggvitan.
  8. Stek små pannkakor i smör på medelvärme.
  9. Klara för servering. 

Fluffiga pannkakor me...

0 Läs mer >>
 
Ernst rätt som jag antar att han lagat i något av sina program.
Mycket god rätt som vi har modulerat lite efter vårt tycke och smak.
Mindre ägg och vatten i pastadegen eftersom den blev alldeles för lös. 
Man får känna sig fram lite här, blir degen för hård tillsätt ytterligare lite vatten.
Ernst tipsar om att man kan ersätta humleskotten med gröna sparrisar. 
Det brukar vi göra eftersom det är betydligt lättare att hitta i affären.
 
Detta behövs: 
Pastadeg
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm salt
Pastasås
  • 1 knippe färsk sommarlök (ca 3 st)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk fänkålsfrö
  • olivolja, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 2 morötter
  • 100 g svartkål
  • 150 g krasseblad (eller ruccola)
  • 50 g humleskott (eller späd sparris)
  • 300 g gravad och rökt regnbågslax
  • 1 msk honung
  • 100 g färskost
  • 100 g småtomater blandade
  • salt och vitpeppar
  • oregano, till garnering
Gör så här:
Pastadeg
  1. Blanda ihop mjölsorterna och lägg mjölet i en hög på bakbordet. Forma en grop i mjölet, knäck försiktigt äggen i gropen och häll i övriga ingredienser. 
  2. Använd en gaffel eller fingrarna och fös in mjölet i omgångar till äggen så allt blandas. Blanda för hand ihop till en smidig deg eller med fördel i en matberedare. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme, gärna dagen före. Ta ut degen och låt den bli rumstempererad innan du kavlar ut den.
  3. Kavla ut degen så tunt som möjligt med mjölad kavel. Mjöla den utkavlade degen rikligt och rulla ihop som en rulltårta.
  4. Skär 2 cm breda bitar av rullen och rulla ut pastalängderna så de inte klistras ihop.
Pastasås
  1. Skiva ner lök och vitlök.
  2. Sautera lök, vitlök och fänkålsfrön i olivolja utan att det tar färg. 
  3. Slå på vinet i stekpannan.
  4. Tillsätt grädde och låt sjuda. 
  5. Skär moroten till julienne, fina små stavar i tändsticksstorlek, gärna på en mandolin. 
  6. Repa svartkålesbladen från den grova stammen.
  7. Strimla svartkålsblad, krasse och persilja fint. 
  8. Skär ner humleskotten (eller sparrisen) i mindre bitar. 
  9. Ta ca en tredjedel av fisken och hacka ner fint. Tillsätt den hackade fisken till såsen och rör runt så att fisken “löser sig” i såsen. Det ger en härlig sälta och smak istället för att använda fiskfond.
  10. Rör ner de strimlade och hackade grönsakerna, bladen och humleskotten i såsen. Smaka av med honung, salt och peppar och låt sjuda en stund.
  11. Koka pastan i saltat vatten ca 2-3 minuter.
  12. Lägg upp pastan i en skål och häll över den matiga såsen. 
  13. Bryt ner resten fisk och lägg över pastan och såsen. 
  14. Klicka över färskosten och garnera med delade tomater och några kvistar oregano.
 

Gräddig regnbågslaxpa...

0 Läs mer >>
 
Blev glatt överraskad när vi testade detta recept!
Vi serverade dem till denna salladen med rostad potatis och sparris samt citron vilket var en höjdare till. 
 
I orginalreceptet från köket.se tipsade man om att dagsgammalt bröd som mixas i matberedare ger fluffiga och godast bollar. Det går dock lika bra med ströbröd eller panko vilket vi körde på i brist på bröd hemma. 
Ingredienser:
  • 1 burk färdigkokta kikärtor, ca 3 dl kokta (à 400 g)
  • 2,5 dl brödsmulor, mixade
  • 1 zucchini
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pinjenötter, rostade
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
Gör så här:
  1. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem.
  2. Mixa fint i en matberedare och skrapa sedan ner i en bunke.
  3. Rör ner brödsmulorna i bunken.
  4. Riv zucchinin fint på ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan.
  5. Vänd ner zuccinhi tillsammans med resterande ingredienser i bunken.
  6. Arbeta ihop allt till en fast ”deg”. Rulla till bollar och stek gyllenbruna i generöst med olja.

Frasiga zucchinibolla...

0 Läs mer >>
 
 
Fick ett krustadjärn i för tidig morsdagspresent i år och blev så glad!
Älskar krustader och allt gott man kan fylla dem med.
Har dock aldrig tidigare gjort krustader, bara tittat på när det görs på tv.
Så, för att inte misslyckas tänkte jag att jag använder mig av Johan Sörbergs recept.
Och det var verkligen en succé.
 
Detta behövs (förutom gott om tid):
  • 200 g vetemjöl
  • 300 g vatten
  • 10 g salt
  • 10 g strösocker
  • 2 äggulor (40 g)
  • 20 g smör, smält

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser till en klumpfri deg.
  2. Låt stå i ca 30-60 minuter.
  3. Värm frityroljan till 180 grader.
  4. Lägg i krustadjärnet i den varma oljan ett par minuter.
  5. Doppa sedan det varma järnet i smeten, lägg ner det i den varma oljan och fritera tills krustaden är gyllenbrun.
  6. Låt rinna av på lite papper.
 
Jag doppade krustadjärnet i olja en liten stund mellan varje påfyllning av smet och det fungerade jättebra. Ingen krustad fastnade på järnet. 
 
 
Fyllning - rör ihop:
  • Crème Fraiche
  • Grovt hackade räkor
  • Stenbitsrom
  • Dill

Till servering - att toppa med:
  • Hela räkor
  • Dillkvistar
  • Små citronbitar (skär bort skalet)
 

Hemmagjorda krustader