0 Läs mer >>
 
Och det går bra att servera den året runt, men i receptet jag har heter den "Iskall Nyårsdröm".
 
Enligt receptet (ifrån Allers 1/04) räcker kakan till 8 pers, tar 60 minuter att göra och kräver 3 timmar i frysen.
Är man fler än 8 personer brukar jag dubbla receptet på fyllning.
Tycker nästan att den blir bättre så.
 
Gott Nytt År!
 
 
Detta behövs till bottnen:
  • 300 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk potatismjöl
 
Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 msk konjak
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
  3. Riv mandelmassan.
  4. Vispa upp äggen och blanda med mandelmassan och potatismjölet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
  6. Låt kakan kallna och skär loss den från formen.
  7. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen.
  8. Vispa grädden.
  9. Smält chokladen på svag värme i vattenbad.
  10. Vispa upp äggen i en stor bunke.
  11. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  12. Rör ner konjaken och sist grädden.
  13. Bre ut moussen över kakan i formen.
  14. Täck med plastfilm och frys i minst 3 timmar.
 
Hallonsås:
  • 250 g frysta hallon
  • 2-3 msk strösocker
 
Gör så här:
  1. Tina hallonen och mixa med sockret efter smak.
  2. Sila eventuellt för en slät sås.
 
Servering:
  1. Låt tårtan stå framme ca 30 minuter före servering.
  2. Garnera med silverkulor eller bär och servera med hallonsåsen.

Iskall Nyårsdröm

0 Läs mer >>
 
 Smart rätt som gör slut på det sista av julskinkan.
 
Detta behövs till 6 stora portioner:
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olja
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 2 selleristjälkar
  • 400-500 gram rester av julskinkan
  • 4 dl ris
  • 1 burk krossade tomater
  • 7 dl vatten
  • salt och peppar
  • ½ tsk timjan
  • 2 krm kajennpeppar
  • 1 kg räkor med skal
  • hackad persilja
 
Gör så här:
  1. Finhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor. Skiva sellerin tunt.
  2. Värm oljan i en stor stekgryta och lägg i löken och pressad vitlök.
  3. Fräs på svag värme tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt paprika och selleri. Fräs tills grönsakerna börjar få färg. Rör i grytan då och då.
  5. Rör i julskinkan skuren i små tärningar och riset. Häll på tomatkross och vatten. 
  6. Salta, peppra och tillsätt kryddorna.
  7. Låt grytan koka upp och lägg på locket. 
  8. Sjud grytan på svag värme i 20 minuter eller tills riset är mjukt och all vätska kokat in.
  9. Skala räkorna. Rör ner dem i den heta grytan och låt dem bli genomvarma.
  10. Smaka av med ev mer salt och peppar.
  11. Häll upp Jambalayan i en värmd serveringsform och strö över hackad persilja.
 
 

Jambalaja på julskink...

0 Läs mer >>
 
Denna laxmousse skulle jag kunna äta 5 dagar i veckan. Lätt!
Sååå god! 
Serveras i pajform garnerad med laxrosor.
Eller på en rostad macka med lite skalade räkor på toppen.
Eller på smulad kavringbotten med lite löjrom på toppen.
Enkelt att variera efter årstid och tillfälle.
 
Receptet är från den tid då jag sommarjobbade på Motellet i Getinge.
Anita gjorde ofta denna laxmousse som förrätt när det var större bjudningar.
Och det bästa av allt - den är både lättlagad och snabblagad :) 
 
Ingredienser:
  • ca 2 hg kallrökt lax
  • 1 burk ishavsrom (80 gr)
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1 msk majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 gelatinblad
Gör så här:
  1. Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Finhacka löken. Jag brukar även köra löken i en mixer (matberedare med knivblad).
  3. Ta bort ev skinn på laxen och dela i mindre bitar. Lägg dem i mixern och mixa ihop med löken till en slät massa.
  4. Lägg över laxmassan i en skål.
  5. Blanda i ishavsrom, majonnäs och crème fraiche. 
  6. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme.
  7. Häll det smälta gelatinet i en fin stråle ner i laxsmeten. Rör om ordentligt.
  8. Häll upp moussen i en form.
    Skall moussen vara på buffé, eller julbord brukar vi hälla den i en pajform.
    Skall moussen serveras som förrätt brukar vi hälla den i en brödform för att sedan kunna skära skivor och lägga på macka eller salladsbädd.
  9. Granera med laxrosor, skalade räkor, löjrom, citron, dill eller gurkskivor.

Laxmousse

0 Läs mer >>
 
Risgrynsgröt äter vi i mängder under julen.
Och ris à la Malta.
En julafton utan dessa båda är ingen riktig jul!
Därför kokar vi gröt ofta och mycket under julhelgen.
Det går snabbt och är inte så krångligt eftersom vi gör som Mormor gör - vi kokar den i "handduk".
Ingen risk att gröten blir bränd då.
Gröten kokar vi upp på Lill-julafton och på morgonen har vi ljummen gröt klar att servera tidigt på morgonen.
 
God Jul!
 
 
Till 10 portioner gröt behöver du:
  • 4 dl ris
  • 8 dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • 1 klick smör (det är ju ändå jul)
  • 14-15 dl mjölk (gärna med hög fetthalt)
  • 3-4 bitar hel kanel
 
Gör så här på:
  1. Mät upp ris, vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i en klick smör.
  2. Koka upp och rör om. Lägg på lock och koka på svag värme i ca 10 minuter. Riskornet skall ha blivit helt mjukt och inte kännas hårt i mitten. Rör om någon gång.
  3. Tillsätt mjölken och den hela kanelen. Rör om och koka upp på nytt.
  4. När mjölken har kokat upp tar du av kastrullen från platten och virar en stor och tjock frottéhandduk runt den. Ställ sedan "paketet" på en skärbräda av trä.
  5. Gör man enligt ovan på kvällen är gröten klar att servera på morgonen. Och vise versa, kokar man gröten på morgonen så är den klar att servera på kvällen.

 

 

Vill man inte göra så stor sats gröt kommer här recept på mindre antal portioner:

4 portioner:

  • 1½ dl ris
  • 3 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 klick smör
  • 6-7 dl mjölk (gärna med hög fetthalt)
  • 1 bit hel kanel
 
6 portioner:
  • 2½ dl ris
  • 5 dl vatten
  • ¾ tsk salt
  • 1 klick smör
  • 8-9 dl mjölk (gärna med hög fetthalt)
  • 2 bitar hel kanel
 

Risgrynsgröt i handdu...

0 Läs mer >>
 
Lovisas absoluta favorit julgodis!
Tror att det är Tina Nordströms recept. Lite osäker, men receptet kommer från något program på SVT 2002.
Så det har hängt med oss ett tag. :)
 
Det blir mycket kola! Perfekt att skära upp lite större bitar av kolan och slå in lite fint
i smörpapper och snören och ha som gå-bort-present i juletid.
 
Detta behövs:
  • 5 ¾ dl socker
  • Rivet skal och saft från 3 citroner
  • 125 gram smör
  • 350 gram vit choklad
  • 225 gram kokosfett
 
Gör så här:
  1. Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna.
  2. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka tills dess att temperaturen uppgår till 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.
  3. Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader.
  4. Rör ner den vita chokladen och rör om ord ordentligt till dess chokladen smält.
  5. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.
  6. Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar och låt dem stå i kylen i ca ett dygn.
  7. Förvara kolan inplastad i kylskåp när den är färdig.
 
 

Citronkola

0 Läs mer >>
 
 
Världens bästa chokladkola! Och godaste!
Dessutom tar det bara 10 minuter att göra den.
Receptet fick jag av min kollega Britt-Marie i början på 90-talet.
Och jag vet inte hur många kok vi gjort sedan dess. Oräkneliga.
För att inte tala om min mamma som under min aktiva 4H-period, stod hemma och kokade kola i parti och minut som vi sedan sålde på "Jul på Nissaström" eller "Jul på Lilla Böslid" eller var det nu fanns en julmarknad att sälja kola på. :)
Själv hann jag inte koka så mycket kola - eftersom jag var upptagen med att måla små spånkorgar som vi sålde kolan i.
 
Detta behövs till ca 40 kolor:
  • 4 msk smör  (60 gr)
  • 2 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 - 4 msk kakao 
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp, sänk värmen och koka i 7 minuter.
  3. Häll kolan i knäckformar.
  4. Låt svalna och njut!

Chokladkola

0 Läs mer >>
 
Detta glöggrecept fick jag av en hund-tränings-kompis.
Tar tre veckor att få glöggen klar så man får börja i tid om man vill ha hemmagjord glögg till första advent.
Receptet avslutas med:
PS. Receptlämnaren frånsäger sig allt ansvar för resultat och följder. DS.
 
Glöggen blir väldigt god - men servera den INTE till barn, för det brukar bli bra drag i den.
 
Ingredienser:
  • 5 liter svagdricka
  • 5 skivade potatisar
  • 1 pkt jäst
  • ½ kg russin
  • 2 - 2½ kg socker
  • 2 påsar hela nejlikor
  • 1 bit ingefära
  • 1 påse kardemummakärnor
Gör så här:
  1. Allt blandas i en 10 liters hink.
  2. Låt stå i 3 veckor. Rör om 2 gånger/dag.
  3. Häll upp på flaskor.
Lycka till!

Glögg

0 Läs mer >>
 
De här bullarna brukar vi baka till lucia, istället för lussebullar som har en förmåga att blir lite torra.
Det blir garanterat inte dessa bullar!
 
Bulldeg:
2 kuvert saffran à ½ gr
1 sockerbit
1 msk rom
50 gr jäst
5 dl mjölk (2dl kall, 3 dl fingervarm)
150 gr rumsvarmt smör
½ tsk salt
1½ dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 ½ dl cream cheese (naturell färskost)
1 dl sirap
3 msk farinsocker
100 gr hackad vit choklad
100 gr riven mandelmassa
 
Garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
 
 
Gör så här:
  1. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
    (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten).
  2. Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två dl kall mjölk.
    Värm de resterande 3 dl mjölk till 37 grader.
    Slå den över jästblandningen och rör om.
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i små bitar. Tillsätt därefter salt socker och saffransblandningen.
  4. Arbeta ner mjölet - lite i taget - tills degen är fast, men inte för hård.
    Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar.
    Arbeta degen i ca 10 minuter.
  5. Ställ att jäsa i ca en timme under duk.
  6. Riv under tiden mandelmassan och hacka den vita chokladen fint.
  7. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och kavla ut den till en stor fyrkant.
  8. Bred på färskosten, ringla över sirap, strö på farinsocker, mandelmassa och den hackade vita chokladen.
  9. Vik fyrkanten dubbel och skär i remsor.
  10. Tvinna till bullar och lägg dessa i bullformar.
  11. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med uppvispat ägg  och strö över pärlsocker.
  12. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 5 - 10 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
  13. Låt svalna på galler.

 

 

Saffransbullar

0 Läs mer >>
 
Doften av nygräddade pepparkakor i ett kök hör verkligen julstöket till.
Detta recept har jag fått av min kusin Katarina.
Det blir en stor sats med deg!
Men det som är så bra med pepparkaksdeg är ju att den håller sig bra i kylskåp.
Så man behöver ju inte baka hela degen på en gång - om man inte vill.
 
 
Ingredienser:
  • 3 dl grädde
  • 200 gram smör
  • 3 dl sirap
  • 200 gram brun farin
  • 200 gram socker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • ¼ msk kryddnejlikor
  • 1 knivsnudd kryddpeppar
  • 8 stötta kardemummakärnor - 1 tsk malen
  • 1,3 kg vetemjöl
  • 2 msk bikarbonat
 
Gör så här:
  1. Vispa grädden.
  2. Blanda i det mjukvarma smöret ihop med sirap, farin, socker och kryddor.
  3. Massan röres kraftigt i 15-20 minuter.
  4. Mjölet och bikarbonat röres i.
  5. Låt degen stå i kylskåp i 1-2 dygn innan man bakar med den.
  6. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 4-6 minuter med ugnen på 175 grader. 
 
 

Pepparkaksdeg - stor ...

0 Läs mer >>
 
Rosmarin och kyckling - Mormors recept som är väldigt lättlagat.
Den här rätten kan jag verkligen längta efter ibland.
 
 
Ingredienser:
  • Kycklingfiléer (en per person)
  • Grädde
  • Soja
  • Färsk rosmarin
  • Salt & Peppar
  • Smör
  • Ev maizenaredning eller potatismjöl
 
Gör så här:
  1. Stek kycklingfiléerna i smör i en panna. Salta och peppra.
  2. När de fått färg runt om häll på grädde och soja över filéerna.
  3. Knipsa av ett par rosmarinkvistar och lägg med i grädden. Ju fler kvistar desto starkare rosmarinsmak på såsen.
  4. Låt stå och puttra några minuter tills kycklingen är klar.
  5. Rev ev såsen med lite maizenaredning eller lite potatismjöl blandat i vatten.
  6. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen till klyftpotatis eller ris och en grönsallad eller annan favoritgrönsak.
 
 
 

Mormors Rosmarinkyckl...

0 Läs mer >>
 
Julbak kan ju vara bland det bästa! Både doften och smaken av jul är underbar. Här är Leilas pepparkaksmuffins som vi har toppat med frosting. Finns 100 olika sätt att dekorera dessa ljuvliga muffins. Hade jag bara ägt en sprits hade jag spritsat på frostingen och sen satt en pepparkaka på toppen!
 
ca 8 stora muffins
Ingredienser: 
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk pepparkakskryddor
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker poröst.
  3. Smält smör, och häll i mjölken samt pepparkakskryddorna i det smälta smöret och låt det svalna.
  4. Häll i det smälta "pepparkakssmöret" i smeten och blanda därefter i mjöl,bakpulver och salt.
  5. Placera ut i muffinsformar/muffinsplåt och grädda i ca 12-15 min.
 
Frosting, ingredienser:
  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g Philadelphiaost
 
Gör så här:
Vispa ihop alltig med en elvisp. Spritsa gärna på frostingen och dekorera med en pepparkaka!

Pepparkaksmuffins

0 Läs mer >>
 
Julefreak som vi är, har denna barnsligt goda müsli med pepparkakor i blivit en favorit.
Kanske inte världens nyttigaste med kakor i, men ibland kan man väl få unna sig det. :)
 
Du behöver:
  • 6 dl havregryn
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 0,5 dl rårörsocker
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 tsk salt
  • 10 krossade pepparkakor
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl russin
  • 2 msk krossade linfrön
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda allt utom vatten, olja, russin och linfrö. Rör om.
  3. Blanda olja och vatten och häll över blandningen.
  4. Häll ut allt på ett bakplåtspapper i en långpanna och rosta i ugnen 25-30 minuter.
  5. Rör om i müslin då och då, annars bränns den lätt.
  6. Blanda i linfrön och russin efter att müslin har svalnat och häll upp allt i en fin burk.
 
 
 
 

Pepparkaksmüsli