Laxmousse

 
Denna laxmousse skulle jag kunna äta 5 dagar i veckan. Lätt!
Sååå god! 
Serveras i pajform garnerad med laxrosor.
Eller på en rostad macka med lite skalade räkor på toppen.
Eller på smulad kavringbotten med lite löjrom på toppen.
Enkelt att variera efter årstid och tillfälle.
 
Receptet är från den tid då jag sommarjobbade på Motellet i Getinge.
Anita gjorde ofta denna laxmousse som förrätt när det var större bjudningar.
Och det bästa av allt - den är både lättlagad och snabblagad :) 
 
Ingredienser:
  • ca 2 hg kallrökt lax
  • 1 burk ishavsrom (80 gr)
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1 msk majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 gelatinblad
Gör så här:
  1. Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Finhacka löken. Jag brukar även köra löken i en mixer (matberedare med knivblad).
  3. Ta bort ev skinn på laxen och dela i mindre bitar. Lägg dem i mixern och mixa ihop med löken till en slät massa.
  4. Lägg över laxmassan i en skål.
  5. Blanda i ishavsrom, majonnäs och crème fraiche. 
  6. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme.
  7. Häll det smälta gelatinet i en fin stråle ner i laxsmeten. Rör om ordentligt.
  8. Häll upp moussen i en form.
    Skall moussen vara på buffé, eller julbord brukar vi hälla den i en pajform.
    Skall moussen serveras som förrätt brukar vi hälla den i en brödform för att sedan kunna skära skivor och lägga på macka eller salladsbädd.
  9. Granera med laxrosor, skalade räkor, löjrom, citron, dill eller gurkskivor.

Kommentera här: