0 Läs mer >>
 
I sommar har vi verkligen blivit bättre på att äta vegetariskt, tack vare Lovisa.
I dag blev det majsplättar som vi serverade tillsammans med grönkålschips och kall limesås.
 
 
Detta behövs till ca 14 plättar:
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2½ dl majs
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk salt
  • olja till stekning
 
Gör så här:
  1. Hacka löken fint.
  2. Häll av majskornen.
  3. Vispa upp äggen lätt och tillsätt mjölk och mjöl. Vispa till en slät smet.
  4. Tillsätt majs, lök, ost och salt.
  5. Hetta upp olja i en stekpanna och skeda upp smeten till små plättar.
  6. Grädda till fin färg på båda sidorna.

Majsplättar

0 Läs mer >>
 
Vi var lite sena på trenden att grilla spetskål, men oj vad gott det var!
Helt klart en ny favorit på grillen.
 
Detta behövs:
  • 1 st spetskål
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 50 g smör
  • 50 g pistagenötter (eller andra nötter man har hemma)

Gör så här:
  1. Dela spetskålen i 4 delar och spensla med olja.
  2. Grilla spetskålen snabbt direkt värme på grillgallret på alla sidor.
  3. Lägg sedan över den på indirekt värme. Låt baka där tills spetskålen har blivit mjuk och fått fin färg. 
  4. Krydda med lite flingsalt.
  5. Bryn smöret i en panna och grovhacka nötterna.
  6. Lägg spetskålen på ett fat och ringla över brynt smör och toppa med de hackade nötterna.
 

Grillad spetskål med ...

0 Läs mer >>
 
Eton mess är en variant av marängsviss.
 
 
Detta behövs till 4-5 personer:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl fet youghurt (10%)
  • ½ dl florsocker
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • ½ liter färska jordgubbar
  • 8-10 små maränger
  • finrivet limeskal till topping
 
Gör så här:
  1. Vispa grädden och blanda med yoghurten, florsocker och limeskal.
  2. Skölj ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
  3. Varva krossade maränger, grädde och jordgubbar i portionsglas eller lägg upp på ett stort fat.
  4. Toppa med limeskal.
 

Eton Mess med jordgub...

0 Läs mer >>
 
Ett kul recept som sätter lite färg på pizzadegen! 
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 420 g vatten, kallt
  • 1 dl röd pesto
  • 600 g vetemjöl
  • 140 g durumvetemjöl
  • 15 g havssalt
Gör så här:
  1. Blanda jästen med saltet tills jästen löst upp sig.
  2. Tillför  vattnet, pesto, vetemjöl och durumvetemjöl. Kör långsamt i en degblandare i 3 minuter och öka sedan hastigheten och låt den gå ytterligare 5 minuter. 
  3. Ta upp degen och dela upp den i 6 bitar, runddriv och lägg dem sedan på jäsning i rumstemperatur i 2 timmar. Täck med en bakhandduk.

Pizzadeg med pesto

0 Läs mer >>
 
Arvid hade en önskan om att vi skulle göra jordgubbscurd.
Varje gång vi gjorde lemoncurd tyckte han att vi skulle göra jordgubbscurd istället.
Vet inte var han fått det ifrån eftersom han inte verkar ha ätit det när vi förhörde oss om han tyckte att jordgubbscurd är godare?
Men, vi fick lite jordgubbar över när vi gjort Jordgubsmarmelad med fläderblom och tänkte att då passar vi på att göra lite jordgubbscurd.
 
 
Ingredienser:
  • ca 150-200 g jordgubbar (beroende på hur lös curd man vill ha, lösare med fler bär)
  • ½ dl socker
  • 1 dl socker
  • 3 äggulor
  • 100 gr smör

Gör så här:
  • Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
  • Koka dem med ½ dl socker ca 5 minuter.
  • Mosa eller mixa bären och låt svalna.
  • För en slätare curd, sila jordgubbsmassan i en fin sil eller duk.
  • Vispa äggulor med 1 dl socker pösigt i en kastrull.
  • Rör ner jordgubbspurén.
  • Värm på låg värme under omrörning tills krämen sjuder.
  • Ta av från plattan när smeten tjocknat.
  • Gör små kuber av smöret och rör ner några i taget i takt med att de smälter.
  • Häll upp i en burk och låt kallna i kylen.
 
Curden håller i ca 3 veckor i kylen.

Jordgubbscurd

0 Läs mer >>
 
Jättegott fiskrecept med en trevlig sallad till!  
 
4 portioner 
Ingredienser
Fisknuggets:
  • 600 g sej, kolja eller annan fiskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg, lätt vispade
  • 2 dl ströbröd
  • 1⁄2 dl sesamfrön smör, till stekning

Fetaostyoghurt:

  • 3 dl yoghurt (10%)
  • 75 g fetaost
  • 1 vitlöksklyfta, finriven

Matvetesallad:

  • 3 dl matvete
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 300 g körsbärstomater, tärnade
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • salt och svartpeppar
Gör så här:
  1. Matvetesallad: Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna något. Blanda med persilja, lök, tomater, olja och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Fisknuggets: Skär fisken i mindre bitar och salta. Vänd bitarna först i mjöl, sedan ägg och sist i strö- bröd blandat med sesamfrön. Stek i rikligt med smör till fin färg på medelvärme.
  3. Fetaostyoghurt: Rör ihop yoghurt med smulad fetaost och smaka av med vitlök. Servera fisken med mat- vetesallad och yoghurtsås.

Fisknuggets med matve...

0 Läs mer >>
 
Hur trevligt och gott med hemgjorda korvbröd till grillningen? Extra kul att man kan toppa bröden med det man har hemma eller känner för! 
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl kall mjölk
  • 50 g rumstempererat smör
  • 0,5 tsk salt
  • ca 5 dl vetemjöl
Till garnering: 1 ägg (till pensling), vallmofrö/sesamfrön/solrosfrön/pumpakärnor
 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke tillhörande en köksmaskin. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt smöret, saltet och mjölet och arbeta degen ca 10 minuter. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme. 
  2. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den.
  3. Rulla ut delen till en längd och dela upp den i 10 lika stora bitar (för 10 port). Forma varje bit till runda bollar. Låt dem vila ca 15 minuter.
  4. Rulla ut varje bulle till 12-15 cm avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Garnering: Vispa upp ägget och pensla bröden. Strö på valfri garnering.
  7. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Lägg dem sedan i plastpåsar.

Korvbröd