Korvbröd

 
Hur trevligt och gott med hemgjorda korvbröd till grillningen? Extra kul att man kan toppa bröden med det man har hemma eller känner för! 
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl kall mjölk
  • 50 g rumstempererat smör
  • 0,5 tsk salt
  • ca 5 dl vetemjöl
Till garnering: 1 ägg (till pensling), vallmofrö/sesamfrön/solrosfrön/pumpakärnor
 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke tillhörande en köksmaskin. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt smöret, saltet och mjölet och arbeta degen ca 10 minuter. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme. 
  2. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den.
  3. Rulla ut delen till en längd och dela upp den i 10 lika stora bitar (för 10 port). Forma varje bit till runda bollar. Låt dem vila ca 15 minuter.
  4. Rulla ut varje bulle till 12-15 cm avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Garnering: Vispa upp ägget och pensla bröden. Strö på valfri garnering.
  7. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Lägg dem sedan i plastpåsar.

Kommentera här: