0 Läs mer >>
 
I min gamla kokbok står det så här om rostbiff:
"Man brukar skilja mellan fransk och engelsk rostbiff.
Den franska steks vid låg temperatur och blir rosafärgad rakt igenom.
Den engelska steks vid något högre temperatur och blir gråbrun runt kanterna och rosa i mitten.
Rostbiff kan ätas varm eller kall tillsammans med potatis, kokt eller råstekt, heltstekt lök, sky och lättkokta grönsaker.
Till kall rostbiff i tunna skivor är det gott med potatissallad eller potatisgratäng."
 
Detta behövs till 8 portioner:
  • 1 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår eller mörad bog
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Skysås:
  • 4 dl sky och buljong eller vatten
  • 2 tsk arrowrot- eller potatismjöl
  • äkta soja

Gör så här:
  1. Gnid in köttet med salt och peppar.
  2. Stick in en kötttermometer, så att hela röret är inne i köttet.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form, som passar till steken.

    Fransk Rostbiff:
  4. Sätt ugnen på 125 grader.
  5. Stek rostbiffen i nedre delen av ugnen tills köttet har uppnått önskad innertemperatur.
  6. Ungefärlig stektid: 60 grader = jämnt rosa, ca 1½ timme.

    Engels Rostbiff:
  7. Sätt ugnen på 175 grader. 
  8. Stek rostbiffen i nedre delen av ugnen tills köttet har uppnått önskad innertemperatur.
  9. Ungefärlig stektid: 60 grader = gråbrun kant med rosa kärna, ca 50-60 minuter.

  10. Ta ut köttet ur ugnen och låt det stå i 15 minuter inlindat i folie.
  11. Skär upp i tunna skivor.
  12. Ska rostbiffen serveras kall täcks den inte över, utan får kallna snabbt, varefter den skärs i mycket tunna skivor.
  13. Vispa ur formen med 3 dl hett vatten och använd till sky eller skysås.

    Skysås:
  14. Blanda sky och buljong med mjölet.
  15. Koka upp under omrörning.
  16. Smaka av med salt och peppar och lite soja.
 
 
 

Rostbiff

0 Läs mer >>
 
Eftersom vi äter varmrökt lax ofta, så blir det i princip varje vecka laxrester över.
Det är ju toppen, men efter att ha gjort paj efter paj eller lasagne efter lasagne längtade vi efter någon annan maträtt med varmrökt lax.
När Lovisa för några år sedan en kort tid jobbade på Laxbutiken i Heberg, så hade hon ibland med sig fantastiskt goda laxklämmor hem.
Så, vi kom oss helt enkelt för att baka tunnbröd och gjorde laxklämmor.
Mycket gott!
Men, det tar tid att göra tunnbröd, så börja i tid. 
Och ja, degen ska vara kladdig!
 
Tunnbröd:
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 150 g ljus sirap
  • 950 g vetemjöl
  • generöst med vetemjöl till utbakning

Gör så här:
  1. Smält smör och tillsätt mjölk.
  2. Blanda ner jästen i vätskan och tillsätt sedan alla torra ingredienser.
  3. Sätt degen i kylen, det är viktigt att degen blir riktigt kall innan den ska kavlas ut.
  4. Kavla ut degen på rejält mjölat underlag till lagom stora bröd.
  5. Stek dem i panna med smör.
  6. Låt svalna någor före servering.

  7. Bred ett tunt lager majonäs på det avsvalnade tunnbrödet.
  8. Häll lite sweet chilisås ovanpå brödet.
  9. Soppa sönder lite lax och lägg på.
  10. Toppa med någon grönsak eller sallad - just idag hade vi ärtskott och färsk spenat hemma.
  11. Rulla ihop klämman och ät.
 

Tunnbrödklämma med va...

1 Läs mer >>
 
Den engelska klassikern Fish & Chips.
Serveras naturligtvis på en tidning.
 

Detta behövs till 4 personer:
  • 600-800 g torsk
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 l frtityrolja

Frityrsmet:
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl ljus öl
  • ½ citron (saften)
  • salt
  • peppar

Gör så här:
  • Häll vetemjölet till frityrsmeten i en bunke.
  • Tillsätt majsstärkelse och bakpulver och blanda noggrant.
  • Rör försiktigt ner öl och citron i mjölblandningen till en slät smet.
  • Salta och peppra efter smak och låt smeten svälla i ca 20 minuter.
  • Dela fiskfiléerna till lagom stora bitar.
  • Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter. Ha ett lock nära tillhands ifall det skulle börja brinna.
  • Häll upp 1 dl vetemjöl på en tallrik.
  • Vänd varje fiskbit i mjölet och doppa dem sedan i frityrsmeten.
  • Lägg försiktigt ner fiskbitarna i oljan och fritera dem gyllenbruna, ca 5 minuter. Tänk på att inte lägga ner alla bitar samtidigt för då blir oljan för kall.
  • Servera fisken med pommes, remoladsås, kokta gröna ärtor och citronklyftor.
 

Fish & Chips

0 Läs mer >>
 
Väldigt enkel och snabb efterrrätt!
Blir ganska söt, trots limen om man använder sötad kondenserad mjölk.
Blir lite frächare med osötad kondenserad mjölk.
Blir det för syrligt, söta med lite florsocker.
 
Detta behövs till 6 portioner:
  • 150 g digestivekecx
  • 25 g smält smör
  • 2 dl kondenserad mjölk
  • 3-4 msk färskpressad limejuice (ca 2 st lime)
  • ½ msk finrivet limeskal (ca 1 st lime)
  • 2 dl vispgrädde
  • limeskal till garnering

Gör så här:
  • Mixa kexen med smöret till ett smul.
  • Riv skalet fint på limen.
  • Pressa ur juicen ur limen.
  • Vispa ihop krämen av kondenserad mjölk, limejuice och limeskal.
  • Vispa grädden.
  • Lägg kexsmulet i botten på 6 glas och toppa med krämen och grädden.
  • Toppa/Garnera med lite limeskal.
 

Key lime pie i glas

0 Läs mer >>
 
Ett recept på en väldigt enkel och snabb korvgryta med få ingredienser.
God att servera till både kokt potatis, potatismos eller ris.
 
Detta behövs:
  • 10 wienerkorvar eller en halv falukorv
  • ½ purjolök
  • smör
  • 1 dl chilisås
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • salt och vitpeppar

Gör så här:
  1. Skär korven i "slantar".
  2. Skölj och skär purjolöken i tunna "slantar".
  3. Smält en klick smör i en stekpanna.
  4. Stek korven så den får lite färg.
  5. Lägg purjolöken med korven i stekpannan så den blir mjuk.
  6. Häll på chilisås.
  7. Häll på grädde och rör runt. Låt koka upp.
  8. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
 

Mammas korvgryta

0 Läs mer >>
 
 
En mycket god paj om man gillar lök, getost och oliver. 
 
Detta behövs:
  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk kallt vatten
  • salt
  • ruccola att toppa med
Fyllning:
  • 5 gula lökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl urkärnade kalamataoliver
  • 2 msk hackad färsk timjan eller 2 tsk torkad
  • 200 g getost
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl mandelspån

Gör så här:
  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Blanda smör, mjöl och ½ tsk salt till en smulig massa, gärna i matberedare.
  3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop tillen deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform ca 26 sm i diameter och nagga botten.
  5. Ställ i frysen i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala och skiva löken tunt.
  8. Fräs i oljan  i en stekpanna på medelstark värme ca 15 minuter tills löken är mjuk.
  9. Blanda ner oliver, timjan och 2 krm salt.
  10. Förgrädda pajskalet 10-15 minuter tills det fått lite färg.
  11. Lägg lökfräset i pajskalet och smula över osten.
  12. Vispa ihop ägg, mjölk, ½ tsk salt och peppar och häll över pajen.
  13. Strö över mandeln.
  14. Ställ i mitten av ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg.
  15. Låt svalna lite.
  16. Toppa med ruccola vid servera. Godast att servera lite ljummen.
 

Paj med karamellisera...

1 Läs mer >>
 
En av mina favorittårtor är mockatårta.
Men jag tror aldrig att jag bakat det själv tidigare.
Har beställt hos konditor eller av mamma som är duktig på mockatårtor.
Men, nån gång ska vara den första och till min födelsedag i år fick det helt enkelt bli en mockatårta!
Traditionellt garnerar man en mockatårta med rostade mandelspån, men jag är inte så förtjust i det, så det hoppade jag helt enkelt över. 
 
Mockatårta är egentligen den perfekta bjudtårtan, eftersom den kan göras flera dagar i förväg.
 
Detta behövs till marängbotten:
  • 6 st äggvitor (spara gulorna till krämen)
  • 3½ dl socker
  • 1 tsk ättikssprit (12%)
 
Gör så här - maräng:
  1. Sätt ugnen på 125 grader (110 om du använder varmluft).
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. (Ska gå att vända bunken upp och ned utan att något ramlar ur).
  3. Blanda i sockret och fortsätt vispa marängen blank.
  4. Tillsätt ättikspriten under omrörning.
  5. Rita upp en ring ca 22-24 cm i diameter på två bakplåtspapper och lägg dessa på plåtar.
  6. Smöra och mjöla ringarna (kan uteslutas).
  7. Fördela marängsmeten jämnt på de båda rundlarna.
  8. Sätt in båda plåtarna i ugnen. Använd andra falsen uppifrån och nerifrån.
  9. Låt stå i 45 minuter och om du inte kör varmluft växla plats på plåtarna. Använder du varmluft kan plåtarna stå kvar på samma plats i ytterligare 45 minuter.
  10. Jag brukar försöka kika undertill på bakplåtspappret för att se om marängen är klar - annars låt den stå inne lite till.
  11. När marängbottnarna är färdiggräddade, stäng av ugnen och låt plåtarna står kvar och svalna. Ugnsluckan får inte vara stängd utan lägg en grytvante emellan.
 

Detta behövs till mockakrämen:
  • 4 dl vatten
  • 4 msk smör (60 g)
  • 4 msk mjöl
  • 4 äggulor
  • 5 tsk snabbkaffepulver
  • 500 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här - mockakräm:
  1. Koka upp vatten och smör (den lilla mängden) i en kastrull. 
  2. Sikta ner mjölet i kastrullen under omrörning.
  3. Sjud i 5 minuter.
  4. Rör ner äggulorna och kaffepulvret.
  5. Låt krämen svalna helt.
  6. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt.
  7. Tillsätt den kalla kaffekrämen lite i taget under vispning och smaksätt med vaniljsockret.
  8. Smaka av krämen. Vill man ha lite mer kaffesmak, ta en 1 tsk vatten och bland ut snabbkaffepulver i (ganska tjockt) och droppa i lite mer i krämen. Inte allt utan ta lite i taget och smaka av. 
    Detta är också ett tips om man vill göra avanserad spritsning och ha två färger på krämen.
    Ta undan 2 tredjedelar av den ljusa krämen och blanda i mer snabbkaffe utspätt i lite vatten.
    Då får krämen en lite mörkare färg.
  9. Bred ca 1 tredjedel av krämen på marängbotten 1 och lägg marängbotten 2 ovanpå.
  10. Spritsa mönster på kanter och ovanpå och garnera tårtan.

Förslag till garnering:
  • chokladdoppade kaffebönor
  • choklad som ser ut som kaffebönor
  • marsipanros eller ros i choklad
  • rostad mandelspån
  • cocktailbär
 

Mockatårta

0 Läs mer >>
 
En klassisk kålpudding hör hösten till.
Serveras med kokt potatis, brunsås och lingon.
 
Detta behövs:
  • 1 kålhuvud på ca 1,5 - 2 kg
  • 2 msk smör
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk sirap
  • 600 g blandfärs
  • 2½ dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • 1 ½ krm svartpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken.
  3. Smält smör i en stor stekpanna eller stekgryta.
  4. Lägg i kålen och bryn den lätt.
  5. Rör om så att kålen inte bränns.
  6. Salta och peppra lätt.
  7. Ringla över sirap och blanda runt.
  8. Ställ åt sidan.
  9. Blanda färs med vatten, salt och peppar.
  10. Lägg hälften av kålen i botte på en ugnssäker form.
  11. Bred över färsen och täck med resten av kålen.
  12. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.

För att göra en god hemlagad sås till brukar jag göra enligt följande:
  1. Smält ca 30 g smör i en kastrull.
  2. Blanda i 2 msk mjöl. Vispa ordentligt så att det inte bränns.
  3. Späd med 1 dl vatten och låt koka upp.
  4. Häll av lite av det goda spadet som är i kålpuddingen i såsen (akta så att du inte bränner dig). 
  5. Späd ev ytterligare med vatten eller en skvätt grädde.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar och soja.
 
 

Kålpudding