Rostbiff

 
I min gamla kokbok står det så här om rostbiff:
"Man brukar skilja mellan fransk och engelsk rostbiff.
Den franska steks vid låg temperatur och blir rosafärgad rakt igenom.
Den engelska steks vid något högre temperatur och blir gråbrun runt kanterna och rosa i mitten.
Rostbiff kan ätas varm eller kall tillsammans med potatis, kokt eller råstekt, heltstekt lök, sky och lättkokta grönsaker.
Till kall rostbiff i tunna skivor är det gott med potatissallad eller potatisgratäng."
 
Detta behövs till 8 portioner:
  • 1 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår eller mörad bog
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Skysås:
  • 4 dl sky och buljong eller vatten
  • 2 tsk arrowrot- eller potatismjöl
  • äkta soja

Gör så här:
  1. Gnid in köttet med salt och peppar.
  2. Stick in en kötttermometer, så att hela röret är inne i köttet.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form, som passar till steken.

    Fransk Rostbiff:
  4. Sätt ugnen på 125 grader.
  5. Stek rostbiffen i nedre delen av ugnen tills köttet har uppnått önskad innertemperatur.
  6. Ungefärlig stektid: 60 grader = jämnt rosa, ca 1½ timme.

    Engels Rostbiff:
  7. Sätt ugnen på 175 grader. 
  8. Stek rostbiffen i nedre delen av ugnen tills köttet har uppnått önskad innertemperatur.
  9. Ungefärlig stektid: 60 grader = gråbrun kant med rosa kärna, ca 50-60 minuter.

  10. Ta ut köttet ur ugnen och låt det stå i 15 minuter inlindat i folie.
  11. Skär upp i tunna skivor.
  12. Ska rostbiffen serveras kall täcks den inte över, utan får kallna snabbt, varefter den skärs i mycket tunna skivor.
  13. Vispa ur formen med 3 dl hett vatten och använd till sky eller skysås.

    Skysås:
  14. Blanda sky och buljong med mjölet.
  15. Koka upp under omrörning.
  16. Smaka av med salt och peppar och lite soja.
 
 
 

Kommentera här: