0 Läs mer >>
 Känns som vi har kört fast bland våra laxrecept just nu.
Så jag gav mig ut på receptjakt - enda kravet var att alla ingredienser skulle finnas hemma.
Hittade detta goda recept på landleyskok.se.
Mycket gott laxrecept som vi kommer att tillaga många gånger i framtiden.
 
Laxrulle:
  • ½ msk smör
  • 140 gr färsk babyspenat
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 100 gr fetaost
  • 250 gr smördeg (1 rulle)
  • 500-600 gr lax
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Fräs babyspenaten i smör med en pressad vitlöksklyfta, klippt persilja och äppelcidervinäger.
    När den skrumpnat ihop är den klar (ca 4 minuter).
  3. Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt.
  4. Lägg laxbitarna tätt ihop i mitten. Salta och peppra och smula fetaosten över.
  5. Lägg den stekta spenaten ovanpå och vik sedan över smördegen.
  6. Ställ in plåten mitt i ugnen i 25 minuter. Om den börjar bli bränd upptill, sätt laxen längre ned i ugnen, växla till enbart undervärme och sänk temperaturen till 200 grader.
 
Sallad:
  • ½ msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 150 gr små skogschampinjoner (okej, detta hade vi inte hemma, men funkar även med burksvamp)
  • 100 gr cocktailtomater
  • 1 broccolihuvud (250 gr)
 
Gör så här:
  1. Gnugga jorden från champinjonerna (eller öppna burken...)
  2. Fräs upp smör och pressad vitlök i en stekpanna och lägg i champinjonerna.
  3. Stek i 8-10 minuter så att de får fin färg.
  4. Dela broccolin till mindre träd och ångkoka med salt. (Ja, eller koka dem lätt...)
  5. Häll ner champinjoner, broccoli och cocktailtomater i en skål.
 
 
Citronsås:
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ citron
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk honung
  • salt, peppar, timjan, dill
 
Gör så här:
  1. Rör ihop crème fraiche med pressad citron, honung, sweet chilisås och kryddor.
  2. Ställ såsen svalt innan servering.
 

Smördegsinbakad la...

0 Läs mer >>
 
 
Detta recept har många år på nacken!
Min mamma har gjort denna paj så länge jag kan minnas och receptet har delats flitigt till andra.
Fyllningen är även god som en pastasås, så man behöver inte göra paj om man inte vill.
 
Pajen är dock perfekt bjudmat, eftersom det går att förbereda innan och värma i ugnen när det är dags att äta.
Som idag, jag gör pajen på förmiddagen, åker på SPA med min BFF och sedan ställer Niclas pajen i ugnen strax innan vi kommer hem.
Tumme upp på det!
Serveras med grönsallad och ett gott bröd till.
 
Detta behövs till 4-6 portioner:
 
Pajdeg:
  • 2½ dl vetemjöl
  • 125 gr smör
  • 2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
  • 1 stor stekt eller grillad kyckling
  • 1 liter kantareller eller 200 gr kantareller på burk eller 200 gr champinjoner
  • 1 medelstor purjolök
  • 2 msk smör
  • 2½ msk vetemjöl
  • ca 3 dl buljong ev. steksky + buljong
  • ca 1½ dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk smulad torkad dragon
  • ½ msk soja
 
Till pensling:
  • 1 ägg
 
Gör så här:
  1. Finfördela smöret i mjölet till pajdegen, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
    Eller kör alla ingredienser i en matberedare.
    (Som sagt det är ett gammalt recept och matberedare var inte så vanligt på den tiden.)
  2. Ställ pajdegen i kylen.
  3. Bena ur kycklingen, tag bort skinnet och skär köttet i bitar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ansa och skölj svampen. Skär kantarellerna i bitar och champinjonerna i skivor.
  6. Skiva purjolöken tunt.
  7. Fräs svampen och purjolöken i smöret.
  8. Strö över mjölet och späd med ev steksky buljong och grädde.
  9. Smaksätt med salt, peppar och dragon. Tillsätt soja.
  10. Låt sakta koka i ca 10 minuter. Rör då och då.
  11. Lägg köttet i en låg smord ugnsfast form.
  12. Häll stuvningen över.
  13. Kavla ut ca ¾ delar av pajdegen och lägg som ett lock över formen.
  14. Rulla resten av degen och lägg närmast kanten.
  15. Skär med en kniv i locket på några ställen.
  16. Pensla med ägg.
  17. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  18. Servera med sallad och ett gott bröd till.
 

 

 

 

Kycklingpaj

0 Läs mer >>
Nickes köttfärssås hade nog fått en italienare att gråta.
Ingen tomat så långt ögat når -  utom som tillbehör då förstås - och massor av grädde!
Men det är den köttfärssås som är populärast hemma hos oss.
Jag får inte längre göra min köttfärssås med krossade tomater i, för den är inte lika god.  
Och jag måste erkänna, kryddpeppar i köttfärssåsen är faktiskt riktigt gott!
 
Detta behövs:
  • 400 gr blandfärs
  • 1 liten gul lök
  • ½ tärning köttbuljong
  • 2 dl grädde
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ krm kryddpeppar
  • ½ msk soja
 
Gör så här:
  1. Finhacka löken och bryn den lätt i en klick smör. Ta ur pannan och ställ undan så länge.
  2. Bryn köttfärsen lätt knaprig.
  3. Salta, peppra och smula över buljongtärningen.
  4. Blanda i löken och häll på soja.
  5. Häll över grädde och låt stå och småputtra någon minut.
  6. Smaka av och krydda lite mer om det behövs.
 

Nickes Köttfärssås

0 Läs mer >>
 
Vårt recept på pizzasnurror är egentligen två olika recept.
Vi tyckte att degen var bättre på det ena och fyllningen bättre i det andra.
Så vi mixade helt enkelt ihop dem.
 
Detta behövs till degen:
  • 250 gr keso
  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 200 gr smör
  • ½ tsk salt
 
Gör så här:
  1. Hacka ihop alla ingredienser (eller kör dem i en matberedare med pajkroken) till en deg.
  2. Låt den vila på kallt ställe i c 30 minuter.
  3. Kavla ut degen till en avlång kaka som är ca 25 x 40 cm.
  4. Lägg på fyllning.


Fyllning:

  • 3 msk tomatpuré
  • 1 paket bacon
  • 1 rödlök
  • 3 tomater
  • 2½ dl riven lagrad ost
  • ½ dl valfria färska örter tex basilika, timjan och oregano.
  • 1 ägg till pensling
  • torkad oregano

 

Fortsätt så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Bred ut tomatpurén på degplattan.
  • Klipp över bacon.
  • Skala och finhacka löken och tärna tomaterna. Fördela detta på degplattan.
  • Strö riven ost och örter över.
  • Rulla ihop långsidan som en rulltårta.
  • Skär ca 1½ cm breda skivor. Lägg skivorna med snittytan uppåt på bakpappersklädd plåt.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över oregano (torkad).
  • Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills de är gyllenbruna.
 
Perfekt som picknickmat eller när barnen kommer hem från skolan.
Passar även på buffébordet.

 

Pizzasnurror

0 Läs mer >>
 Arvid ville baka muffins, så då gjorde vi det.
Stora amerikanska som är som en hel måltid.

Ingredienser

12 st stora muffins

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g mjölkchoklad
  • 50 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 dl mjölk

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 200°. Klä en muffinsplåt med 12 st stora muffinspapper.
  2. Blanda alla torra ingredienser förutom socker i en bunke och ställ åt sidan.
  3. Grovhacka chokladen och ställ åt sidan.
  4. Vispa socker och ägg pösigt.
  5. Sikta de torra ingredienserna över äggen, blanda i olja och mjölk. Vänd allting med en slickepott tills det blir en jämn smet.
  6. Vänd sedan i den mörka chokladen och 50 g av mjölkchokladen.
  7. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna.
  8. Strö på den resterande chokladen och baka sedan mitt i ugnen i ca 15-17 min. Baka dem inte mer än nödvändigt. Låt svalna i plåten innan servering. 

Amerikanska chokla...

0 Läs mer >>
 Denna rätt har vi ofta bjudit på när vi har gäster på sommaren.
Perfekt mat som går att förbereda i god tid innan gästerna kommer eftersom rätten serveras kall.
Någon gång har vi haft pastasalladen kall, men kycklingen ljummen.
Funkar också bra.
Dessutom är det en perfekt bufférätt.
 
Detta behövs:
  • Kycklingfilé
  • Bandspagetti
  • Fetaost i olja (färdiga tärningar)
  • Soltorkade tomater
  • Oliver (vi brukar använda oliver med citronsmak till just denna rätt)
  • Ruccola eller basilika
  • Smör
  • Salt och peppar
 
Gör så här:
  • Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningar på förpackningen.
  • Medan pastan kokar så steker du kycklingen. Salta och peppra runt om och stek i smör på medelstark värme tills kycklingen är genomstekt. Lägg den att svalna på en skärbräda.
  • När pastan är klar, häll den i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  • Lägg pastan på ett fint uppläggningsfat.
  • Fördela fetaost över pastan. Ta med lite av oljan som osten legat i.
  • Strimla de soltorkade tomaterna och lägg över pastan.
  • Häll av oliverna och lägg dem över pastan.
  • Skölj ruccolan eller basilikan (eller båda) och fördela över pastan.
  • Blanda runt lite i pastan.
  • Skiva kycklingen och lägg den över pastan.
  • Färdigt att servera.
 
Denna rätt fungerar även ypperligt som rätt på ett buffébord.

Pasta med kyckling...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser
10 minipajer
 
Formar
  • 15 digestivekex
  • 1/2 dl kakao
  • 125 g smält smör
Fyllning
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl skållad mandel
Gör såhär
 
  1. Börja med den kondenserade mjölken till fyllningen: Koka upp en hög kastrull med vatten, ta etiketten av burken med kondenserad mjölk och lägg ner burken i vattnet. Den ska nu koka i ca 3 timmar. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort, burken måste hela tiden var täckt. Ta upp och låt svalna helt innan buren öppnas. Nu har det bildats en härlig kolakräm i burken.
  2. Mixa digestivekexen med kakaon och det smälta smöret. Trycka ut massan i 10 små aluminiumformar och ställ i kylen i ca 1 timme så att de stelnar.
  3. Koka upp grädden i en kastrull och ta från värmen. Bryt ner chokladen i grädden och rör tills chokladen smält. Låt svala någor så att det vlir en fin chokladkräm.
  4. Ta pajbottnerna ur formarna och klicka en sked kolakräm och en sked chokladkräm i varje. Garnera med några jordgubbar, lite choklad eller några mandlar.  

Minikolapajer

0 Läs mer >>
 
 Sedan vi blev med fritös, så har vi friterat en hel del.
Vi har friterat vanliga färdigköpta pommes, nypotatis, men en av favoriterna är sötpotatispommes.
Det är ju så gott!!
 
 Till 4 personer behövs:
  • 2 stora sötpotatisar
  • Olja till fritering
  • 2 msk potatismjöl
  • Salt
 
Gör så här:
  1. Skala sötpotatisen och skär den i så lika stora "stänger" som du kan.
  2. Lägg stängerna i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där i 30 minuter eller längre.
    Byt ut det kalla vattnet en gång under tiden.
  3. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta som kommer att täcka potatisen.
  4. När vattnet kokar, lägg i stängerna och koka i ca 3-4 minuter.
    De ska inte bli helt mjuka utan vara lite "al dente".
  5. Häll av vattnet från grytan och lägg sötpotatisen på en handduk och låt torka.
  6. Pudra över mjölet så att det täcker alla pommes runt om.
  7. Fritera pommesen två gånger. Första gången på 150 grader i ca 2-3 minuter.
    Sista friteringen på 180 grader tills pommesen är gyllenbruna och ser frasiga ut.
  8. Salta och servera direkt!
 
Gott till hamburgare, en köttbit med lite aioli till.

Sötpotatispommes

0 Läs mer >>
 
 Innan eldningsförbudet sommaren 2018 även sträckte sig till att gälla grilla på egen tomt, hann vi göra våra grillade citronlax. Funkar säkert även att göra dessa foliepaket i ugn på hög värme, men vi brukar använda grillen.
 
Detta behövs:
  • 1 fjärilskotlett eller laxfilébit per person
  • Citroner
  • Färsk dill
  • Smör
  • Salt
  • Citronpeppar
Gör så här:
  1. Lägg stora grillfoliebitar (två per laxbit) som ett kryss.
  2. Hyvla smör med en osthyvel och lägg mitt på folien.
  3. Salta och citronpeppra laxen på båda sidor och lägg den över smörskivorna.
  4. Tvätta och skiva citron och lägg skivorna ovanpå laxen.
    Vill man ha extra mycket citronsmak, lägg även citronskivor under laxen.
  5. Bryt lite färsk dill och placera över citronskivorna.
  6. Hyvla ytterligare lite smör och lägg på toppen.
  7. Stäng foliepaketen noga så att smöret inte rinner ut vid grillning.
  8. Paketen skall inte vändas på grillen, utan grillas på samma sida hela tiden. Gärna med ett lock över grillen.
  9. Servera med kokt färskpotatis och en grönsallad. Eller lite broccoli och ärter.

Grillad lax med ci...