0 Läs mer >>
 
Ingen sommar utan Leilas Pink Lemonade.
Blir den för skarp i smaken, brukar vi späda den med lite bubbelvatten.
 
Detta behövs:
  • 10 citroner, saften
  •  2½ dl strösocker
  • 5 dl vatten, iskallt (eller bordsvatten)
  • 2 rödbetor
  • isbitar
 
Gör så här:
  1. Pressa citronerna och sila saften.
  2. Blanda citronsaften med strösocker i en bunke.
  3. Tillsätt kallt vatten och skalade rödbetor i skivor.
  4. Rör om och ta ur rödbetorna när saften fått lagom rosa färg.
  5. Häll upp saften i en tillbringare med is.
 

Pink Lemonade

0 Läs mer >>
 
 Mycket god hemgjord glass på jordgubbar.
Använde tyvärr de jordgubbar vi hade hemma, så det fick bli hallon som tillbehör denna gång.
Annars ska denna glass naturligtvis serveras med lite färska jordgubbar till.
 
 
Detta behövs:
  • 250 g jordgubbar
  • 1½ dl strösocker
  • 3 stora ägg
  • 2 krm vaniljpulver
  • 250 g mascarpone
  • ¾ dl koncentrerad flädersaft
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Ansa jordgubbarna och lägg i en kastrull med ½ dl socker och koka upp.
  2. Koka i 2-3 minuter och mixa slät.
  3. Separera äggen och lägg gulor i en bunke och vitor i en annan.
  4. Vispa äggulorna pösiga med vaniljpulver och ½ dl socker.
  5. Tillsätt mascarponen och flädersaft och vispa till en slät kräm.
  6. Vispa vitorna med ½ dl socker till en fast maräng.
  7. Vispa grädden fast.
  8. Vänd först ner grädden i mascarponekrämen och sedan vitorna.
  9. Häll i en form som rymmer ca 2 liter.
  10. Ringla över jordgubbssåsen och dra med en sked till ett fint mönster.
  11. Frys i minst i timmar.
  12. Ta fram ca 15 minuter före servering.
  13. Skär i skivor och lägg upp på tallrikar.
  14. Toppa gärna med jordgubbar och mynta.
 
 

Semifreddo med fläder...

0 Läs mer >>
 
 
 
Detta behövs:
- Rabarberkompott:
  • 250 g rabarber
  • 1 citron, saften
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl syltsocker

- Deg:
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 5dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

- Vaniljkräm:
  • 2,5 dl kvarg (med vaniljsmak)
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Skär rabarbern i tunna skivor och lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten.
  2. Koka upp och låt koka under omrörning på ganska hög värme tills det blir ett mos.
  3. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
  4. Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda ihop rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. Går även bra att blanda/knåda för hand.
  7. Tryck ut 2/3 av degen i botten på en bakplåtsklädd form som är ca 20x 30 cm i diameter.
  8. Förgrädda botten mitt i ugnen i ca 10 minuter. 
  9. Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
  10. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarbetkompotten och dra några varv med kniv eller sked så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
  11. Smula över resten av degen på kakan.
  12. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills den fått en gyllenbrun färg.
  13. Låt kakan svalna helt gärna i kylskåp innan du skär den i bitar och serverar.
 

Rabarberrutor med van...