0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklytor
  • 1 stor morot
  • 250 g champinjoner
  • 3 msk neutral olja
  • 600 g grytbitar av nötkött
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 1 dl ostronsås
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 1,5 l vatten
  • 250 g risnudlar
  • 2 msk neutral olja
  • 150 g böngroddar
  • 1 kruka koriander
  • 3 finskurna salladslökar
Gör så här: 
  1. Skala lök och vitlök. Skär löken i stora bitar och krossa vitlöken.
  2. Skala moroten och skär i bitar.
  3. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora.
  4. Hetta upp en gryta med olja och lägg i köttbitarna. Fräs tills de får färg och krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt lök, vitlök, morot, champinjoner, soja, ostronsås, kanelstång, stjärnanis, socker, buljongtärningar och vatten. Låt koka upp och skumma av. Låt koka på svag värme ca 1 ½ timme.
  6. Tillaga risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola i kallt vatten och blanda med olja så de inte klibbar ihop.
  7. Dela upp nudlarna i 4 skålar (för 4 port) och häll därefter i soppan. Toppa med böngroddar, koriander och salladslök.

Nudelsoppa med biff

0 Läs mer >>
 
 
Och vad gör man då med ett halvt paket jäst, som blev över efter langosen.
Jo, vi bakar nattjäst bröd. 
 

Detta behövs:
  • 25 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl havregryn
  • 8,5 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Blanda ut jästen i salt och vatten så att den löser sig.
  2. Blanda i olja, honung, havregryn och vetemjöl.
  3. Blanda degen ordentligt, men den ska vara ganska lös och kladdig.
  4. Sätt plastfolie över bunken och ställ i kylskåp över natten.
    (Går även att ha den i rumstemperatur, men halvera då jästen).
  5. På morgonen, sätt ugnen på 250 grader.
  6. Klä en form med bakplåtspapper. Går bra att använda både avlång sockerkaksform eller lasagneform (20 x 30 cm).
  7. Häll ner degen i den pappersklädda formen och tryck till så att degen fyller även i kanterna på formen.
  8. Strö lite havregryn på toppen och tryck till dem lite så de fastnar.
  9. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått fin färg.
 
 

Nattjäst limpa

0 Läs mer >>
 
 
Har aldrig tidigare tillagat langos själv, bara ätit det när vi varit iväg på semester.
Men langos visar sig vara den optimala "rest"maten efter jul.
Ofta har man lite lax och kaviar/rom över, lite kokt potatis, en rödlök som blivit kvar och lite dill eller gräslök som man inte garnerade med.
Perfekt att göra langos på!
 
Våra langos blev väldigt bulliga, så när det är dags för kavling, kavla så de blir väldigt platta, ca ½ cm i höjd. Våra var ca 1 cm och det var lite för tjockt.
 
Detta behövs till 18 st:
  • 25 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 kokt potatis
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2½ dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g smör

  • 2 dl gräddfil
  • 1 rödlök
  • ½ dl hackad färsk gräslök
  • 80 g svart eller röd stenbitsrom

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i salt och det fingervarma vattnet i en bunke.
  2.  Riv ner potatisen och tillsätt mjöl.
  3. Knåda ihop till en jämn deg och låt vila övertäckt i 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
  5. Dela den i 18 bitar.
  6. Kavla ut dem till ovaler och lägg dem på väl mjölade bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa i 10 minuter.
  8. Värm oljan i en tjockbottnad panna  och låt det bli 160 grader.
  9. Fritera bröden i omgångar 1-2 min på varje sida tills färgen är gyllengul.
  10. Lägg upp dem på en tidning med hushållspapper på.
  11. Smält smöret och pressa ner vitlökensklyftorna.
  12. Skala och hacka rödlöken och gräslöken.
  13. Pensla bröden med vitlökssmöret och toppa med gräddfil rödlök, gräslök och stenbitsrom.
 

Langos

0 Läs mer >>
 
Maja Ivarssons goda efterrätt från Sveriges Mästerkock VIP.
 
Lovisas kommentar efter första tuggan: Har du hällt likör i lagen?
Och smaken är väldigt lik amaretto.
Hur det nu är möjligt.
Men vill man göra en alkoholfri tiramisu, så kan jag tänka mig att lagen till denna efterrätt passar ypperligt istället för amaretto.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 4 apelsiner
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 frp saffran 0,5 g
  • 5 hela nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis

  • smör till stekning
  • mandelbiscotti

  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ tsk malen kardemumma
  • ½ tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Skär ut apelsinfilérer och placera dem fint i tallriken du vill servera i.
  2. Häll vatten och socker i en kastrull och låt det koka så sockret smälter.
  3. Tillsätt saffran och kryddor och låt småkoka i 5 minuter.
  4. Låt lagen svalna lite och häll sedan över apelsinerna.
    Låt det gärna stå och dra till sig ett tag innan servering.
  5. Bryn smör i en panna, smula ner mandelbiscotti i pannan och stek tills det är gyllenbrunt.
  6. Låt det svalna innan uppläggning.
  7. Vispa grädde lätt tillsammans med kardemumma och vaniljsocker.
  8. Lägg en klick grädde på apelsinfiléerna och toppa med mandelbiscottismulor.
 
 

Saffransapelsiner med...

0 Läs mer >>
 
 
Och här kommer receptet på vår efterrätt från nyår.
Även detta recept hämtat från Buffe - december 2021.
Har modulerat lite i receptet eftersom jag tyckte att det blev lite lite marinerade hallon.
Efterrätten bör förberedas dagen innan den ska serveras. 
 
Detta behövs till 6 personer:

Pannacotta:
  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl grädde
  • ¾ dl strösocker
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl matyoghurt 10%
  • färska hallon att garnera med

Havresmul:
  • 50 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1½ dl havregryn
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 litet ägg

Marinerade hallon:
  • 6 dl frysta hallon
  • 2 dl strösocker
  • 4 tepåsar tex vinbär eller hallon

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull med grädde, socker, citronskal och citronjuice.
  4. Koka upp och ta från värmen.
  5. Krama ur gelatinbladen och blanda ner.
  6. Sila och ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar.
  7. Havresmul: Sätt ugnen på 175 grader. 
  8. Smält smöret i en kastrull.
  9. Ta från värmen och blanda med övriga ingredienser.
  10. Bred ut eller tryck ut på en bakpappersklädd plåt.
  11. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakan är gyllene.
  12. Låt svalna och bryt därefter till ett smul.
  13. Marinerade hallon:  Koka upp hallon, socker och 1 dl vatten.
  14. Ta från värmen och lägg i tepåsarna.
  15. Låt dra ca 5 minuter.
  16. Lyft upp påsarna och låt svalna.
  17. Ställ i kylen.
  18. Vispa pannacottan krämig och blanda ner yoghurten.
  19. Fyll gärna i en pritspåse med tyll.
  20. Häll av lite av vätskan från hallonen.
  21. Fördela hallonen i 6 glas.
  22. Spritsa pannacotta över de marinerade hallonen och toppa med färska hallon och havresmul.
 

Vispad citronpannacot...

0 Läs mer >>
 
 
Vi fortsätter rmed vår nyårsmeny.
Vi fick tyvärr inte tag i blåmusslor att koka, så vi ersatte dessa med rökta musslor.
Det funkade det med, men musslor kokade i vitt vin är ju ett strå vassare, så det får det bli nästa gång vi gör denna rätt.
Vi serverade pressad potatis till fisken.
 
 
Detta behövs till 6 personer:
  • 900 g torskrygg
  • 200 g färsk bladspenat
  • 1 msk smör
  • salt

Musslor:
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl vitt vin

Champagnesås:
  • 3 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 kvistar timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl torr champagne eller torrt vitt vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • ½ dl finskuren gräslök
 
Gör så här:
  1. Champagnesås: Skala och finhacka löken.
  2. Bryn smöret i en kastrull, ta från värmen och tillsätt löken.
  3. Ställ tillbaka på låg värme och låt löken fräsa lite.
  4. Tillsätt timjan, lagerblad och champagne och koka tills hälften återstår.
  5. Tillsätt grädde och koka ihop några minuter.
  6. Rör ner citronjuice och smaka av med salt.
  7. Lyft upp timjan och lagerblad.
  8. Mixa såsen med stavmixer och sila.
  9. Tillsätt gräslök vid servering.

  10. Sätt ugnen på 150 grader.
  11. Skär torsken i 6 bitar.
  12. Krydda runt om med 1 tsk salt och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.
  13. Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, ca 15-20 minuter). 
  14. Låt fisken vila några minuter innan servering.

  15. Musslor: Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken.
    Stänger den sig inte så släng den.
  16. Skala och finhacka lök.
  17. Fräs löken i oljan i en stor gryta eller kastrull. (Vad är skillnaden??)
  18. Höj värmen och häll i musslorna.
  19. Rör runt och häll i vinet och 1 krm salt, lägg på lock och låt koka 3-4 minuter eller tills musslorna öppnar upp sig.

  20. Fräs spenaten i smör i en stor stekpanna tills den mjuknar.
  21. Smaka av med salt.
  22. Plocka ur musslorna ur skalen.
  23. Servera torsken med såsen, spenaten och musslorna.
 
 

Lättrimmad torsk med ...

0 Läs mer >>
 
I år plockade vi vår nyårsmeny från tidningen Buffe - december 2021.
Fanns väldigt mycket goda rätter i just detta nummer.
Den här soppan var fantastiskt god och den kommer vi definitivt att göra många gånger i framtiden.
 
Som förrätt räcker detta recept till 6 personer, som varmrätt räcker den till 4 personer. Servera då gärna med ett gott bröd till.
 
 
Detta behövs:
  • 600 g jordärtskockor
  • 50 g smör
  • 1½ msk misopaste
  • 3 schalottenlökar
  • 1½ msk olja
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 1½ msk konc grönsaks- eller kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk konjak eller torr sherry
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 1½ tsk mortlad torkad grönpeppar
  • 3 tsk rostade vita sesamfrön
  • 1½ msk ostronsås
  • salt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på  225 grader.
  2. Skölj jordärtskockorna noga och skär i cm-stora bitar och lägg i en ugnsfast form.
  3. Smät smöret och blanda med misopasten.
  4. Blanda jordärtskockorna med misosmöret.
  5. Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills jordärtskockorna är mjuka.
  6. Rosta sesamfröna i en torr panna. Ställ åt sidan.
  7. Skala och finhacka löken och fräs i olja i en stor kastrull tills den mjuknar.
  8. Tillsätt 2/3 av den rostade jordärtskockan och tillsätt vinet.
  9. Låt koka några minuter.
  10. Tillsätt fond, 4 dl vatten och grädde.
  11. Låt koka i 5 minuter.
  12. Mixa soppan slät med stavmixer.
  13. Tillästt cognac och citronjuice.
  14. Smaka av med salt.
  15. Blanda resten av jordärtskockan med grönpeppar, sesamfrön och ostronsås.
  16. Fördela den rostade jordärtskockan i 6 djupa tallrikar och häll på soppan.
 
 

Rostad jordärtskockss...