Saffransapelsiner med mandelbiscotti

 
Maja Ivarssons goda efterrätt från Sveriges Mästerkock VIP.
 
Lovisas kommentar efter första tuggan: Har du hällt likör i lagen?
Och smaken är väldigt lik amaretto.
Hur det nu är möjligt.
Men vill man göra en alkoholfri tiramisu, så kan jag tänka mig att lagen till denna efterrätt passar ypperligt istället för amaretto.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 4 apelsiner
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 frp saffran 0,5 g
  • 5 hela nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis

  • smör till stekning
  • mandelbiscotti

  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ tsk malen kardemumma
  • ½ tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Skär ut apelsinfilérer och placera dem fint i tallriken du vill servera i.
  2. Häll vatten och socker i en kastrull och låt det koka så sockret smälter.
  3. Tillsätt saffran och kryddor och låt småkoka i 5 minuter.
  4. Låt lagen svalna lite och häll sedan över apelsinerna.
    Låt det gärna stå och dra till sig ett tag innan servering.
  5. Bryn smör i en panna, smula ner mandelbiscotti i pannan och stek tills det är gyllenbrunt.
  6. Låt det svalna innan uppläggning.
  7. Vispa grädde lätt tillsammans med kardemumma och vaniljsocker.
  8. Lägg en klick grädde på apelsinfiléerna och toppa med mandelbiscottismulor.
 
 

Kommentera här: