0 Läs mer >>
 
 
Håller ca 1 vecka i kylskåp.
 
Detta behövs:
  • 4 dl vatten
  • 1,25 dl råsocker
  • 1 st vaniljstång
  • 10 st plommon (går att utöka)

  • vaniljglass eller lättvispad grädde
  • t tsk stött eller mald kardemumma blandat med 1 msk råsocker

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda dem med lite socker så de separeras.
  2. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp tillsammans med råsocker, vaniljstång och frön.
  3. Halvera och kärna ur plommonen.
  4. Lägg dem i sockerlagen och låt sjuda kort så att skalen börjar lossna.
  5. Dra försiktigt bort skalen från plommonen och lägg dem i en väl rengjord glasburk.
  6. Häll över den heta lagen och låt plommonen svalna ordentligt. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten.
  7. Servera som dessert med vaniljglass eller lättvispad grädde.
  8. Strö över lite kardemumma blandat med råsocker.

Vaniljkokta plommon