0 Läs mer >>
 
En skaldjursgryta som serveras på ett litet annorlunda sätt, nämligen i bröd. Kul!
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 400 g tomater, klyftade
  • 1 liten paprika, valfri färg, tärnad
  • 0,5 liten gul lök, hackad
  • 50 g färsk spenat
  • 1 kruka koriander/persilja)
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 200 g lax- elelr torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 200 g blandade förkokta skaldjur, tex räkor och musslor (tinade om frysta)
Till servering:
  • 4 frasfrallor
  • 2 dl riven lagrad ost, tex prästost
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg tomater, paprika, lök, spenatblad, koriander/persilja (blad och stjälk) och vitlök i en matberedare monterad med knivblad.
  3. Häll i vattnet och smula ner buljontärningen. 
  4. Mixa ihop tills nästan slät. Häll över i en kastrull.
  5. Skär fisken i bitar och salta. 
  6. Lägg fiskbitarna och skaldjur i kastrullen och koka upp.
  7. Dra kastrullen från värmen och lägg på ett lock. Låt stå tills fisken är klar.
  8. Skär bort toppen av bröden som lock. Gröp ut innandömet och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. 
  9. Fördela fiskgrytan i bröden och strö över riven ost. 
  10. Lägg locken bredvid och rosta mitt i ugnen tills osten smält, ca 5 minuter. 

Fisk- och skaldjursgr...

0 Läs mer >>
 
 
Som tonåring bakade jag ofta denna äppelkaka.
Fanns ju hur många äppelträd som helst utanför husknuten hemma i Rävinge.
Minns att jag även varit på ett café i Göteborg och ätit denna kaka.
Antagligen var det Bräutigams.
Sen glömdes receptet bort av någon anledning under många, många år.
Synd, för det här är verkligen en äppelkaka delux!
Och Niclas nya favorit. :)
  
Detta behövs:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthonssalt (går att byta ut mot: ½ bikarbonat eller 1 tsk bakpulver)
  • 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
  • 4 äpplen
  • 6 msk socker
  • 4 tsk kanel
  • 25 g russin
  • 125 g mandelmassa
  • 1 ägg
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda snabbt ihop degen och låt den vila i kylskåp minst 15 minuter.
  3. Kavla ut degen till en kaka, ca 25 cm i diameter och klä en form med löstagbar kant.
    (Eller tryck ut degen direkt i en form med löstagbar kant och ställ sedan i kylskåp.)
  4. Skala frukten, ta bort kärnhusen och skär dem i jämna klyftor.
  5. Rulla äppelklyftorna i en blandning av kanel och socker och tryck fast dem i degen.
  6. Strö över russinen.
  7. Riv mandelmassan och blanda ut den med ägget.
  8. Klicka blandningen över kakan.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills frukten är mjuk.
Servera kakan ljummen med lättvispad grädde eller lite vaniljglass.
 
 

Bräutigams Äppelkaka

0 Läs mer >>
 
Ofta får man en skvätt tomatsalsa över när man haft taco till middag.
Och några tacochips.
Och kanske blev det även lite riven ost över.
Då kan man göra jättegoda tilltugg dagen efter på dessa rester.
Eller så serverar man tacotilltuggen till fördrink.
 
 
Detta behövs:
  • Tacochips
  • Tomatsalsa
  • Riven ost
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  3. Lägg ut chips på plåten. De ska inte ligga emot varandra.
  4. Lägg en klick tomatsalsa på varje chips.
  5. Toppa med lite riven ost på varje chips.
  6. Pyts in i ugnen. Mitt i ugnen ska plåten vara och låt dem stå i ugnen tills osten smält och fått fin färg.
  7. Funkar att servera dem både ljumma och kalla.
 
 
 

Tacochips med tomatsa...

0 Läs mer >>
 
Har i flera år köpt guacamole på burk som finns bland tacogrejerna i affären.
Men om sanningen ska fram är det ju inte speciellt mycket avocado i den.
Så, numera gör vi vår egen.
Guacamole var precis som pesto inte så svårt att göra själv när man väl har fått kläm på det.
Vi serverar guacamole till taco eller till vår goda tacopaj.
 
Detta behövs:
  • 2 mogna avokado
  • 1 tomat
  • 1 chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk pressad citron
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • lite cayennpeppar
  • 0,5-1 tsk sambal oelek (om man vill ha lite extra sting)
 
Gör så här:
  1. Dela avokadon och ta ur kärnorna.
  2. Gröp ur fruktköttet i en skål och mixa eller mosa sönder med en gaffel eller i mixer.
  3. Kärna ur tomaten och hacka väldigt fint.
  4. Dela och kärna ur chilifrukten. Hacka den väldigt fint.
  5. Blanda tomat, chili, pressad vitlök, citronsaft och kryddor med avocadomoset.
  6. Smaka eventuellt av sambal oelek.
 
 

Guacamole

0 Läs mer >>
 
Perfekt alternativ till den vanliga bolognesen! Tänk på att koka linserna eller lägga dem i blöt innan. 
 
Ingredienser:
  • Spagetti
  •  1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl torkade belugalinser
  • 400 g krossade tomater
  • 10 soltorkade tomater, strimlade
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • Svartpeppar och salt
Gör så här:
  1. Tillaga linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna med lock eller kastrull.
  3. Tillsätt tomatpurén och stek med någon minut.
  4. Rör ner linser, krossade tomater, soltorkade tomater, crème fraiche och vatten. Krydda med oregano, basilika, salt och peppar. Låt småputtra under lock ca 25 min.
  5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 
  6. Klart för servering. 
 

Belugabolognese

0 Läs mer >>
 
Ett enkelt snabblagat och gott recept!
 
Ingredienser:
  • 2dl créme fraiche parmesan vitlök
  • 1 dl naturell créme fraiche
  • 2 pressade vitlöksklyfter
  • Färsk bladspenat
  • Körsbärstomater, halverade
  • 200 g kallrökt lax
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Ev riven parmesan
  • Valfria nudlar
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar/strimlor.
  2. Stek vitlöken och vänd ner créme fraiche, spenat, körsbärstomater och lax. Låt det puttra ihop i några minuter.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med nudlar eller ris ner direkt i pannan.

Krämig laxpanna med v...

0 Läs mer >>
 
En riktigt god kycklingrätt med mozarella och soltorkade tomater. Passar utmärkt till ris men funkar bra till andra tillbehör med!
 
2 portioner
Ingredienser:
  • 2 kycklingfiléer
  • Citron
  • Salt och svartpeppar
  • 150 g mozzarella
  • 10-15 st soltorkade tomater
  • Basilika
  • 2 dl grädde
  • 0,5 msk kycklingfond
  • 0,5 tsk soja
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Krydda kycklingen med citron, salt och peppar. 
  3. Bryn kycklingen gyllene i smör. Lägg över i en ugnsform.
  4. Vispa ihop ingredienserna till såsen (grädde, kycklingfond och soja) och smaka av.
  5. Häll såsen runtom kycklingen.
  6. Hacka de soltorkade tomaterna och skär mozzarellan i mindre bitar och blanda de med basiilikan. 
  7. Toppa kycklingen med detta och baka i ugnen tills kycklingen är genomstekt (ca 10 min).
  8. Servera med sallad och valfritt tillbehör.
 

Kyckling med soltorka...

0 Läs mer >>
 
Stroganoff brukar vara en stående klassiker här uppe i Umeå. Jag är dock inte riktigt lika förtjust i korv Stroganoff som Viktor och i ett försök att göra någon variant på den hittade jag detta recept. Jag tycker att pumpa är väldigt gott sedan vi gjorde Pasta med Pumpa och Chili och vad passar då bättre än pumpa kombinerat med stroganoff? Skulle man inte vilja ha pumpa i, går det bra att byta ut mot andra tillbehör man kan ha såsom falukorv eller halloumi då såsen var mycket god!
 
Ingredienser:
  • 1 butternutpumpa (ca 700g)
  • 2 rödlökar, klyftade (kan uteslutas)
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 msk olivolja
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 grönsaksbuljong
  • Svartpeppar
  • Till servering: Ris och persilja
Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela pumpan, skär bort skalet och ta bort kärnorna. Skär pumpan i "klyftpotatisstora" bitar.
  3. Lägg pumpan, lök och tomater på en ugnsplåt.
  4. Ringla över olja och krydda med rosmarin, salt och peppar.
  5. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min.
  6. Fräs vitlök och tomatpuré i olja i en kastrull. 
  7. Tillsätt créme fraiche, grädde, senap och sambal oelek och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
  8. Vänd ner de ugnsrostade grönsakerna i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera med ris. Ganera ev med persilja.
 

Pumpastroganoff

0 Läs mer >>
 
 Denna lasagne gör vi ofta när vi har varmrökt lax över.
Vi har fantastiskt bra rökerier i närområdet, så det blir ofta lax hemma hos oss.
Görs i princip som vanlig lasagne, skillnaden är att denna går fortare, för det enda som ska förberedas är ostsåsen. Övriga ingredienser är "klara".
 
 
Detta behövs:
  • lasagneplattor
  • varmrökt lax (300-400 g)
  • färsk bladspenat (1 stor påse)
  • citronpeppar 


Ostsås:

  • 75 gr smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 10 dl mjölk
  • 10 dl riven smakrik ost - vi brukar använda Kvibille cheddar (ca 700 gr)
  • salt och svartpeppar/citronpeppar

 

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
  2. Finfördela den varmrökta laxen.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Häll i mjölet (sikta för att undvika klumpar) och vispa runt så att allt mjölet blandar sig med smöret.
  5. Häll på mjölk - lite i taget - tills röran kokar.
  6. Sänk värmen och låt blandningen sjuda medan du lägger i osten - lite i taget och rör runt.
  7. Salta och peppra och smaka av.
  8. Fyll på med mer ost om du vill ha mer ostssmak. Personligen gillar jag när det är både mycket ostsmak och kryddsmak på såsen, eftersom både lasagneplattor och spenat är väldigt neutrala i smaken.

 
Montering:

  1. Börja med att hälla lite ostsås så att botten täcks på en ugnsfast form. Därefter lite lax och en näve spenatblad.
  2. Lägg på ett lager med lasagneplattor.
  3. Fortsätt varva med ostsås, lax, spenat och lasagneplattor.
  4. Översta lagret skall endast vara täckt med ostsås.
  5. Ställ in i ugnen i 35 minuter.
  6. Ta ur formen och lägg på ostskivor eller riven ost.
  7. Ställ in i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, ca 10 minuter.
Om lasagnen skall ätas direkt, låt den gärna stå till sig lite innan servering, ca 5 minuter.
 
 
 

Laxlasagne

0 Läs mer >>
 
Denna paj är god att göra året runt, men till Halloween kan man dekorera den med lite spindelnät.
Servera med lite vispad grädde till.
 
Detta behövs:

Pajdeg:
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl 
  • 2 msk florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten

Tryffelkräm:
  • 400 g mörk choklad (70%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör

Ev garnering:
  • 50 gr vit choklad
 
Gör så här:
  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar.
  2. Blanda smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare.
  3. Tillsätt flocksocker, kakao, äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Nagga degen med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  8. Låt svalna helt.
  9. Tryffelkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  10. Koka upp grädde och strösocker.
  11. Tag kastrullen från värmen och häll över chokladen.
  12. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar.
  13. Häll fyllningen i pajskalet.
  14. Garnering: Smält den vita chokladen och häll upp den i en spritspåse.
  15. Börja i mitten av pajen och spritsa en cirkel.
  16. Fortsätt spritsa cirklar utåt med 2-3 cm mellanrum.
  17. Ta ett träspett eller tandpetare och dra från mitten och utåt.
  18. Fortsätt på samma sätt runt hela pajen tills du har fått ett spindelnätsliknande mönster.
  19. Ställ pajen i kylskåp i ca 2-3 timmar tills tryffelsmeten har stelnat.
  20. Ta fram en liten stund innan servering.
 
 

Chokladtryffelpaj