Bräutigams Äppelkaka

 
 
Som tonåring bakade jag ofta denna äppelkaka.
Fanns ju hur många äppelträd som helst utanför husknuten hemma i Rävinge.
Minns att jag även varit på ett café i Göteborg och ätit denna kaka.
Antagligen var det Bräutigams.
Sen glömdes receptet bort av någon anledning under många, många år.
Synd, för det här är verkligen en äppelkaka delux!
Och Niclas nya favorit. :)
  
Detta behövs:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthonssalt (går att byta ut mot: ½ bikarbonat eller 1 tsk bakpulver)
  • 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
  • 4 äpplen
  • 6 msk socker
  • 4 tsk kanel
  • 25 g russin
  • 125 g mandelmassa
  • 1 ägg
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda snabbt ihop degen och låt den vila i kylskåp minst 15 minuter.
  3. Kavla ut degen till en kaka, ca 25 cm i diameter och klä en form med löstagbar kant.
    (Eller tryck ut degen direkt i en form med löstagbar kant och ställ sedan i kylskåp.)
  4. Skala frukten, ta bort kärnhusen och skär dem i jämna klyftor.
  5. Rulla äppelklyftorna i en blandning av kanel och socker och tryck fast dem i degen.
  6. Strö över russinen.
  7. Riv mandelmassan och blanda ut den med ägget.
  8. Klicka blandningen över kakan.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills frukten är mjuk.
Servera kakan ljummen med lättvispad grädde eller lite vaniljglass.
 
 

Kommentera här: