0 Läs mer >>
 
Sjömansbiff är smidig mat.
Lite förberedelser och allt i samma gryta som puttrar på.
I min gamla silvertejpade kokbok finns det ett tips på variation:
"Gör sjömansbiffen på brynt köttfärs i stället för hela köttskivor".
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 3 gula lökar
  • 10-12 potatisar
  • 400 g benfritt skivat nötkött, tex innanlår, ytterlår, bog eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 1½ tsk salt
  • 1½ krm svart- eller vitpeppar
  • 4-5 dl vatten, buljong eller mörkt öl
 
Gör så här:
  1. Skala och skär lök och potatis i skivor.
  2. Bryn hälften av fettet i en stekpanna.
  3. Lägg i köttskivorna och stek dem på båda sidor.
  4. Krydda med halva kryddmängden.
  5. Ta upp köttet. Slå bort stekfettet och vispa ur pannan med vatten eller buljong.
  6. Spara skyn i en skål.
  7. Bryn löken i resten av fettet.
  8. Varva potatis, kött, lök och resten av kryddorna med potatis underst och överst i en gryta eller ugnssäker form.
  9. Häll på skyn från stekningen, buljong eller öl.
  10. Låt rätten koka på svag värme under lock på spisen eller i nedre delen av ugnen (200 grader), tills köttet är mört och potatisen mjuk, ca 30-40 minuter.
 

Sjömansbiff

0 Läs mer >>
 
Vi har många recept på citronkaka.
Detta är en favorit eftersom den går snabbt att vispa ihop och blir fantastisk god med en klick lättvispad grädde.
 
Detta behövs:
  • 175 gr smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron, rivet skal
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 2 dl vetemjöl

  • florsocker till garnering
  • lättvispad grädde till servering
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  4. Blanda ner socker, ägg, citronskal och saft i smöret.
  5. Tillsätt sist mjölet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
  8. Låt kakan kallna i formen.
  9. Pudra över florsocker och servera kakan med lättvispad grädde.
 
 
 

Kladdig citronkaka

0 Läs mer >>
 
Namnet har rätten fått efter en rysk greve som i slutet av 1700-talet bjöd sina gäster på denna rätt.
Den uppfanns av hans desperata kock som på en resa i Sibirien bara hade fruset kött att tillaga.
Han karvade strimlor och stekte.
Serveras med ris, kokt pressad potatis eller potatismos och en grönsallad.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g benfritt kött av utskuren biff, fransyska, rostbiff eller innanlår av nöt, älg eller ren.
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • nymalen svart eller vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche eller grädde
  • ½-1 msk citronsaft
 
Gör så här:
  1. Skär köttet i centimetertjocka strimlor och finhacka löken.
  2. Bryn smöret i en stekpanna eller stekgryta.
  3. Lägg i köttet och bryn det hastigt på alla sidor.
  4. Krydda och sänk värmen.
  5. Lägg i löken och fräs den tillsammans med köttet.
  6. Tillsätt tomatpurén och vattnet och låt köttet bräsera på svag värme under lock tills det blir mört.
  7. Biff och rostbiff behöver bara ca 5 minuter. Fransyska och innanlår ca 15 minuter.
  8. Späd med crème fraiche eller grädde och smaka av med pressad citron.
 

Biff Stroganoff

0 Läs mer >>
 
På norskt sätt används mycket salt i kokvattnet.
Fisken blir fast och fin i köttet och får lagom sälta.
Spadet kan dock inte användas pga dess sälta.
Serveras med kokt potatis, smält smör med hackad persilja, riven pepparrot eller citron.
Traditionellt dricks det tydligen rödvin till denna rätt. 
Där ser man...
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 torskskivor, ca 2 cm tjocka
  • 1 liter vatten
  • ½ dl salt
 
Gör så här:
  1. Koka upp vatten och salt.
  2. Lägg i fiskskivorna och koka dem ca 4 minuter, tills fiskköttet blir vitt och skivigt.
  3. Ta upp fisken med en hålslev och servera genast.

Torsk på norsk

0 Läs mer >>
 
Succétårta. Malajtårta eller mandeltårta.
Kärt barn har många namn och det finns en uppsjö av recept på denna typ av tårta.
Själv är jag inte så förtjust i mandelspån, vilket det skall garneras med i alla recept.
Vi granerar med sockerkulor istället.
 
 
Detta behövs till botten:
  • 4 äggvitor
  • 125 gram mandel
  • 150 gram florsocker (ca 2½ dl)
 
Gör så här:
  1. Skålla mandeln och skala den. Males sedan i en mandelkvarn.
  2. Blanda ihop florsocker och mandelmjöl ordentligt.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Vänd ner äggvitorna i mandelsockerblandningen.
  5. Bred ut smeten på bakplåtsklädd plåt. Vill du vara helt säker på att kakan inte fastnar i pappret så smöra och mjöla bakplåtspappret. Själv brukar jag göra två rektanglar.
  6. Grädda kakan i 200 grader på mittersta falsen.
 
Detta behövs till krämen:
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 gram smör
 
Gör så här:
  1. Lägg äggulor, vispgrädde och socker i en kastrull och sjud på svag värme till en tjock kräm.
  2. Tag kastrullen av plattan när den tjocknat och blanda i vaniljsockret.
  3. Låt smeten svalna något.
  4. Tärna smöret till små tärningar och blanda i smeten när den är lätt ljummen. Den får inte vara för varm för då smälter smöret för fort. Lägg i lite smör i taget och rör, rör, rör. Kan nästan se ut som om krämen skär sig innan man är klar, men så rör man lite till med en bra visp och helt plötsligt har man en tjock, slät och fin kräm att lägga mellan bottnarna.
  5. Lägg hälften av smeten emellan bottnarna och hälften ovanpå.
  6. Garnera med mandelspån, sockerkulor eller något annat lämpligt.
  7.  

Succetårta

0 Läs mer >>
 
När vi lagade detta var vi lite lätt skeptiska till hur det skulle bli. När vi provsmakade smakade det mest havredryck så i hopp om att det skulle bli bättre hade vi i lite chiliflakes och basilika. När vi åt blev det mycket bättre än förväntat och riktigt gott! Definitivt någonting som vi kommer laga fler gånger framöver.
 
I receptet står det att man ska mixa havredryck med solroskärnor tills det blir krämigt. Detta är för att få ett substitut till grädde. Jag skulle gissa på att det funkar precis lika bra att köra på vanlig grädde om man hellre känner för detta.
 
Ingredienser:
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g champinjoner
  • 1 zucchini
  • 1 dl solroskärnor
  • 3 dl havredryck
  • 1 dl riven valfri ost
  • salt, peppar
  • pasta för 4 personer
  • (chiliflakes, basilika)
 
Gör såhär: 
  1. Hacka vitlöksklyftorna fint.
  2. Mixa solroskärnorna och havredrycken till grädde. Mixa gärna en stund för att den ska bli krämig. 
  3. Fräs vitlöken i olja.
  4. Hacka champinjonerna och låt fräsa med tills de är mjuka.
  5. Salta och peppra
  6. Riv zucchinin grovt, krama ur vattnet ordentligt.
  7. Låt fräsa med.
  8. Rör om. Häll i "havregrädden" och rör i osten.
  9. Salta och peppra. Blanda i den nykokta pastan.

Krämig zucchinipasta ...

0 Läs mer >>
 
Gjorde våffelmacka till eftermiddagsfika idag.
Enkelt och gott och kul som omväxling mot macka körd i grilljärnet.
 
Detta behövs till en macka:
  • Två mackor
  • En skiva skinka
  • Några skivor ost av valfri sort
  • Ev lite chilisås eller ketchup
  • Torkad Oregano
Gör så här:
  1. Sätt igång våffeljärnet.
  2. Bred lite chilisås på mackorna.
  3. Lägg på skinka och ost på ena mackan och krydda med oregano.
  4. Lägg ihop mackorna och lägg dem i våffeljärnet.
  5. Det går fort att göra mackor i våffeljärn så håll koll så det inte bränns.
  6. Mackan är färdig att servera direkt.
 

Våffelmacka