Biff Stroganoff

 
Namnet har rätten fått efter en rysk greve som i slutet av 1700-talet bjöd sina gäster på denna rätt.
Den uppfanns av hans desperata kock som på en resa i Sibirien bara hade fruset kött att tillaga.
Han karvade strimlor och stekte.
Serveras med ris, kokt pressad potatis eller potatismos och en grönsallad.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g benfritt kött av utskuren biff, fransyska, rostbiff eller innanlår av nöt, älg eller ren.
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • nymalen svart eller vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche eller grädde
  • ½-1 msk citronsaft
 
Gör så här:
  1. Skär köttet i centimetertjocka strimlor och finhacka löken.
  2. Bryn smöret i en stekpanna eller stekgryta.
  3. Lägg i köttet och bryn det hastigt på alla sidor.
  4. Krydda och sänk värmen.
  5. Lägg i löken och fräs den tillsammans med köttet.
  6. Tillsätt tomatpurén och vattnet och låt köttet bräsera på svag värme under lock tills det blir mört.
  7. Biff och rostbiff behöver bara ca 5 minuter. Fransyska och innanlår ca 15 minuter.
  8. Späd med crème fraiche eller grädde och smaka av med pressad citron.
 

Kommentera här: