Biff Stroganoff
Namnet har rätten fått efter en rysk greve som i slutet av 1700-talet bjöd sina gäster på denna rätt.
Den uppfanns av hans desperata kock som på en resa i Sibirien bara hade fruset kött att tillaga.
Han karvade strimlor och stekte.
Serveras med ris, kokt pressad potatis eller potatismos och en grönsallad.
Detta behövs till 4 portioner:
- 400 g benfritt kött av utskuren biff, fransyska, rostbiff eller innanlår av nöt, älg eller ren.
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- nymalen svart eller vitpeppar
- 1 gul lök
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche eller grädde
- ½-1 msk citronsaft
Gör så här:
- Skär köttet i centimetertjocka strimlor och finhacka löken.
- Bryn smöret i en stekpanna eller stekgryta.
- Lägg i köttet och bryn det hastigt på alla sidor.
- Krydda och sänk värmen.
- Lägg i löken och fräs den tillsammans med köttet.
- Tillsätt tomatpurén och vattnet och låt köttet bräsera på svag värme under lock tills det blir mört.
- Biff och rostbiff behöver bara ca 5 minuter. Fransyska och innanlår ca 15 minuter.
- Späd med crème fraiche eller grädde och smaka av med pressad citron.