0 Läs mer >>
 
En fantastiskt god efterrätt!
Fondanten ska ha "stannat" på utsidan, men vara krämig på insidan.
På bilden har vi serverat fondanten på hallonspegel och vaniljglass.
 
8-10 "bakelser"
Ingredienser:
  • 40 g mjukt smär + 2 msk florsocker till formarna
  • 170 g mörk choklad (70%)
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 5 msk vetemjöl
Gör så här:
  1. Börja med att smöra 8-10 små raka metallformar eller små höga formar av ugnssäkert porslin generöst med mjukt, rumsvarmt smör.
  2. Pudra med siktat florsocker, skaka runt och häll av överflödigt socker.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en rätt rymlig skål placerad över en mindre kastrull med sjudande vatten.
  4. Lägg i det rumsvarma smöret när chokladen har smärt och låt också det smälta.
  5. Blanda ner ett ägg i taget och rör om ordentligt.
  6. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vänd med slickepott ner chokladkrämen, lite i taget.
  7. Sikta sist ner mjölet, och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
  8. Fyll formarna till 3/4. Ställ dem på tex. en bricka, täck med plastfilm och placera brickan i kylskåpet över natten (eller max 1 dygn)
  9. Grädda bakelserna strax före servering i 180° ugnsvärme. 6-7 minuter för metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar. Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska tvärtom serveras helt rinniga inuti. När de är "hårda" runt kanten är de klara.
  10. Stjälp upp dem på tallrikar och servera dem nygräddade och varma. Passar utmärkt med lite vanlijglass och hallon till!

Chokladfontanter

0 Läs mer >>
 
Jag såg detta recept med pumpa när jag bläddrade igenom Buffé tidningen och det såg riktigt gott ut. Riktigt spännande att tillaga det så jag aldrig tidigare har ätit pumpa och inte hade någon aning om vad det skulle smaka. Måste säga att jag är mycket positivit överraskad och rekommenderar verkligen receptet!
 
4 portioner
Ingredienser:
  • ca 700g butternutpumpa
  • Valfri svamp, ex ostronskivling eller trattkantarell
  • 1 msk smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl grädde
  • 1 msk grovhackade örter (ex salvia eller persilja)
  • Pasta
  • 1-2 msk riven parmesan
  • Rostade pinjenötter
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i små tärningar. Fräs pumpan i smöret i en stekpanna tills den mjuknar och får fin färg. 
  2. Tillsätt svampen och låt steka med tills bra konsistens. 
  3. Tillsätt vitlök, chiliflakes och tomatpuré och fräs ytterligare i någon minut.
  4. Tillsätt grädde och örter, låt koka ihop undernågon minut. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ner pastan i pumpasåsen och toppa med parmesan, nötter och gärna örter. 

Pasta med pumpa och c...

0 Läs mer >>
 
När mamma var på besök uppe i Umeå passade vi på att göra denna gryta. Verkligen jättegott recept och äpplena var mycket goda till. Vi serverade även grytan med ris.  
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 800 g grytbitar av kalvkött
  • flingsalt, svartpeppar
  • 2-3 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk äppelcidervinäger + till smaksättning av basen
  • 7,5 dl kokande kalvbuljong på tärning eller fond
Grytbas:
  • 200 g scharlottenlök
  • 2-3 msk rapsolja
  • ca 1 liter rensade kantareller
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 msk soja
Till garnering och servering:
  • 3-4 svenska äpplen
  • 1-2 msk smör
  • 1 tsk honung
  • 1 litet knippe finskuren gräslök
  • pressgurka
  • créme fraiche
 
Gör så här:
  1. Krydda grytbitarna med salt och peppar. Bryn dem i smöret i en gryta, gärna 2-3 omgångar.
  2. Tillsätt vinet, vinägern och buljonen. Koka upp och sjud 1-1,5 timme eller tills köttet är mört.
  3. Skala och strimla scharlottenlöken. Bryn löken i oljan i en panna ca 3 minuter.
  4. Tillsätt kantarellerna och fräs dem knapriga, ca 5 minuter. 
  5. Blanda i grädden och sojan och koka upp.
  6. Häll grytbasen i grytan med köttet. Koka grytan ca 10 minuter. 
  7. Smaka av med mera vinäger, salt och peppar. 
  8. Klyfta och stek äpplena i smöret. Ringla över honungen.
  9. Garnera grytan med gräslöken och servera med stekta öpplen, pressgurka och créme fraiche. 

Kalv- och kantarellgr...

0 Läs mer >>
 
Här kommer ett till recept på granola, men det är ju så gott! Detta recept fick vi ifrån Sommar med Ernst!
Ingredienser: 
  • 1 svenskt äpple
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 dl valnötter
  • 1 msk kanel
  • 1 dl rågflingor
  • 1 dl havregryn
  • salt
 
Gör så här:
  1. Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och smält sockret i oljan. Tillsätt äpplet och låt det bli karamelliserat i sockret och oljan.
  3. Tillsätt frön, nötter och kanel och låt det steka med.
  4. Tillsätt rågflingor och havregryn. Rosta alla ingredienser till en torr och härlig granola. Avsluta med en nypa salt.

Äppelpajsgranola

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Husmorsornas recept på en mycket god äppelpaj.
Vill man som jag ha lite mjukare äpplen i pajen, så sätter man in äpplena med kanel och socker ca 10 minuter i ugnen innan man lägger på kakmassan. 
Gillar man lite knaprigare äpplen, använder man sig av receptet precis som det är nedan.
 
Detta behövs:
  • 4-5 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • 1½ dl kokosflingor
  • 100 gr smält smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
  3. Lägg äppelbitarna i en ugnsfast form.
  4. Strö över kanel och socker och blanda runt ordentligt så att alla äppelbitar blir lite fint kanelbruna.
  5. Smält smöret.
  6. Riv citronskal.
  7. Blanda ihop vetemjöl, socker, kokos och citronskal i en skål.
  8. Häll över det smälta smöret och blanda ihop till en grynig massa.
  9. Strössla massan jämnt över äpplena.
  10. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  11. Servera med vaniljsås eller halvsmält vaniljglass.
 

Smörig kokospaj med ä...

0 Läs mer >>
 
 
 
Detta goda recept på kräftpasta hittade vi i augustinumret av Buffé.
Kommer vi defenitivt att göra massor av gånger framöver.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • ½ purjolök ca 200 g
  • 1 röd chili
  • 250 g körsbärstomater
  • 300 g spagetti
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • ca 200 g skalade kräftskärtar
  • 1½ dl finriven parmesan
  • salt
  • svartpeppar
  • dill att toppa med
 
Gör så här:
  1. Ansa och skölj purjolöken noga.
  2. Skiva den tunt.
  3. Dela , kärna ur och finhacka chilin.
  4. Halvera tomaterna.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Fräs purjolök, vitlök och chili i oljan, ca 5 minuter tills löken mjuknar.
  7. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare i 2 minuter.
  8. Häll på grädde och låt koka ihop.
  9. Smaka av med citronskal, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  10. Vänd ner kräftskärtarna.
  11. Blanda pastan med såsen och hälften av osten.
  12. Toppa med resten av osten och lite dill.
 
 

Kräftpasta

0 Läs mer >>
 
 
Rödbetor och fetaost är en jättegod kombo!
Serveras som ensamrätt eller som tillbehör till fisk eller kött.
 
 
Detta behövs:
  • 1 knippe rödbetor
  • 150 g fetaost
  • salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • färsk persilja eller timjan
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och ansa rödbetorna.
  3. Dela dem i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form.
    Kortare tilllagningstid med mindre klyftor.
  4. Salta och peppra.
  5. Riv eller smula osten över rödbetorna.
  6. Finhacka persilja eller timjan och strö över.
  7. Avsluta med att ringla oljan över rödbetorna.
  8. Baka i 20-30 minuter så rödbetorna blir lite mjuka och osten får fin färg.
 
 

Rödbetor med fetaost

0 Läs mer >>
 
Undrar varför den heter Sommarnattsdröm - jag har mest ätit denna tårta på vinterhalvåret...
Första gången jag åt den var hos kusin Thommy och Linda.
Den var fantastiskt god och jag bad om receptet, så klart! :0)
 
Ingressen beskriver tårtan så här:
"En helt underbar tårta med fyllig chokladbotten och två olika fyllningar. Visst är det lite pyssel, men vi törs lova att dessa spännande smakkombinationer är en upplevelse. Vi serverade med vispad grädde och jordgubbar vid sidan om men den som önskar kan spritsa grädde runtom och garnera med jordgubbar."
 
Och lite pyssel är det eftersom det är så många moment, men helt klart värt det.
Så i år när jag fyllde år på en söndag passade jag på att baka denna tårta.
 
I originalreceptet så står det att man ska korslägga två smörklädda bakplåtspapper
i en långpanna och bygga upp med aluminiumfolie så att formen blir 30 x 30 cm.
Jag använder alltid en rund springform som är 30 cm i diameter.
Så mycket enklare!
Och när det är dags för mousserna så tar jag bort bakplåtspappret på kanten
och klär kanten med plastfolie istället för säkerhetsskull.
Då går det enkelt att lossa ur formen sedan.
 
 
Detta behövs till 20-25 bitar (ja, den är mäktig som bara den!):
Tårtbotten:
  • 225 g smör
  • 4 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 6 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grovhackade pecan- eller valnötter
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och tillsätt.
  5. Rör ner det avsvalnade smöret och nötterna.
  6. Klä in botten på en springform med ett smörpenslat bakplåtspapper. Klä kanten på formen (med hjälp av maskeringstejp) och smörpensla även detta.
  7. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  8. Låt kallna.
 
Fyllning 1 - Chokladmousse med chili:
  • 450 g mörk choklad
  • 9 äggvitor
  • 1 röd färsk chilifrukt
  • 9 äggulor
 
Gör så här:
  1. Smält chokladen i vattenbad.
  2. Vispa äggvitorna.
  3. Ta bort kärnor och mellanväggar från chilifrukten, då försvinner styrkan men den spännande aromen finns kvar. Finhacka chilifrukten.
  4. Ta chokladen från värmen.
  5. Rör ner äggulorna och chilifrukten.
  6. Vänd sist ner vitorna i smeten.
  7. Bre chokladmoussen på tårtbottnen.
  8. Ställ tårtan i frysen minst 30 minuter tills moussen har stelnat.
 
Fyllning 2 - Lime- & Basilikamousse:
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1½ dl florsocker
  • ½ kruka finhackad basilika
  • 5 gelatinblad
  • 4 limefrukter
 
Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Vispa grädden (inte för hårt).
  3. Blanda crème fraiche, matlagningsyoghurt, florsocker och hackad basilika.
  4. Riv skalet av två tvättade limefrukter och spar det.
  5. Pressa sedan saften från alla fyra.
  6. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem  försiktigt på svag värme i limesaften.
  7. Häll gelatinsaften i smeten under omrörning.
  8. Vänd ner den vispade grädden.
  9. Bre limemoussen över chokladmoussen och låt stelna.
  10. Ställ återigen tårtan i frysen. (Minst 30 minuter)
 
Gélé:
  • 3 gelatinblad
  • 1 dl outspädd flädersaft
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl vatten
  • skalet av två limefrukter
 
Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Blanda saft, vin och vatten i en kastrull.
  3. Koka upp saftblandningen och dra kastrullen från värmen.
  4. Ta upp och krama ur gelatinbladen.
  5. Smält gelatinet i den varma saftblandningen.
  6. Tillsätt limeskalet.
  7. Häll den avsvalnade gelén över limemoussen och låt stelna i kyl.
 
Så här långt står det i receptet att man kan förbereda dagen före.
Man kan nöja sig så här långt, tårtan är väldigt god som den är.
Eller så garnerar man kanterna med spritsad grädde och garnerar med jordgubbar.
Jag antar att det är det som gör tårtan till en Sommarnattsdröm.
 
 

Sommarnattsdröm - Tår...

0 Läs mer >>
 
Vi har till och från köpt Granola med frystorkade blåbär och smak av kardemumma.
Eller som Arvid säger; Jag vill ha flingor som smakar bulle.
Här är vårt recept på hemmagjord granola med smak av kardemumma.
 
Detta behövs:
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl boveteflingor
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 1 dl kokoschips, eller ½ dl kokosflingor
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 tsk mald kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vatten
  • ½ dl solros- eller rapsolja
  • 2 msk linfrö
  • 70 g torkade blåbär

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser utom vatten, olja, linfrö och blåbär.
  3. Blanda olja och vatten och häll över blandningen.
  4. Häll ut allt på en bakplåtsklädd plåt och rosta i ugnen i 25-30 minuter. 
    Rör om var 10'e minut ungefär så att granolan blir jämnt bakad.
  5. Låt granolan svalna och häll på linfrö och blåbär.
  6. Förvara i lufttät burk.

 

Granola med blåbär oc...

0 Läs mer >>
Så här års flyttar det alltid in en massa bananflugor.
Man kan naturligtvis köpa medel mot dessa små inkräktare lite här och var i handeln.
Men, det är så lätt att göra en flugfälla själv.
Mycket billigare och busenkelt att göra.
 
Detta behövs:
  • 1 del vatten
  • 2 del vitvinsvinäger
  • 1 droppe diskmedel
 
Gör så här:
  1. Blanda droppen med diskmedel i 1 del vatten i ett snapsglas eller liten skål
  2. Fyll på med 2 delar vitvinsvinäger.
  3. Placera ut där flugorna brukar vistas.
  4. Efter ett par timmar kan du se hur fällan fylls på med flugor.
 

Bananflugefälla