Kalv- och kantarellgryta med gräslök

 
När mamma var på besök uppe i Umeå passade vi på att göra denna gryta. Verkligen jättegott recept och äpplena var mycket goda till. Vi serverade även grytan med ris.  
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 800 g grytbitar av kalvkött
  • flingsalt, svartpeppar
  • 2-3 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk äppelcidervinäger + till smaksättning av basen
  • 7,5 dl kokande kalvbuljong på tärning eller fond
Grytbas:
  • 200 g scharlottenlök
  • 2-3 msk rapsolja
  • ca 1 liter rensade kantareller
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 msk soja
Till garnering och servering:
  • 3-4 svenska äpplen
  • 1-2 msk smör
  • 1 tsk honung
  • 1 litet knippe finskuren gräslök
  • pressgurka
  • créme fraiche
 
Gör så här:
  1. Krydda grytbitarna med salt och peppar. Bryn dem i smöret i en gryta, gärna 2-3 omgångar.
  2. Tillsätt vinet, vinägern och buljonen. Koka upp och sjud 1-1,5 timme eller tills köttet är mört.
  3. Skala och strimla scharlottenlöken. Bryn löken i oljan i en panna ca 3 minuter.
  4. Tillsätt kantarellerna och fräs dem knapriga, ca 5 minuter. 
  5. Blanda i grädden och sojan och koka upp.
  6. Häll grytbasen i grytan med köttet. Koka grytan ca 10 minuter. 
  7. Smaka av med mera vinäger, salt och peppar. 
  8. Klyfta och stek äpplena i smöret. Ringla över honungen.
  9. Garnera grytan med gräslöken och servera med stekta öpplen, pressgurka och créme fraiche. 

Kommentera här: