Kalv- och kantarellgryta med gräslök
4 portioner
Ingredienser:
- 800 g grytbitar av kalvkött
- flingsalt, svartpeppar
- 2-3 msk smör
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 msk äppelcidervinäger + till smaksättning av basen
- 7,5 dl kokande kalvbuljong på tärning eller fond
Grytbas:
- 200 g scharlottenlök
- 2-3 msk rapsolja
- ca 1 liter rensade kantareller
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 msk soja
Till garnering och servering:
- 3-4 svenska äpplen
- 1-2 msk smör
- 1 tsk honung
- 1 litet knippe finskuren gräslök
- pressgurka
- créme fraiche
Gör så här:
- Krydda grytbitarna med salt och peppar. Bryn dem i smöret i en gryta, gärna 2-3 omgångar.
- Tillsätt vinet, vinägern och buljonen. Koka upp och sjud 1-1,5 timme eller tills köttet är mört.
- Skala och strimla scharlottenlöken. Bryn löken i oljan i en panna ca 3 minuter.
- Tillsätt kantarellerna och fräs dem knapriga, ca 5 minuter.
- Blanda i grädden och sojan och koka upp.
- Häll grytbasen i grytan med köttet. Koka grytan ca 10 minuter.
- Smaka av med mera vinäger, salt och peppar.
- Klyfta och stek äpplena i smöret. Ringla över honungen.
- Garnera grytan med gräslöken och servera med stekta öpplen, pressgurka och créme fraiche.