0 Läs mer >>
 
 
 
Årets semmelrecept får bli en semmelkladdkaka.
Visst, en vanlig hederlig semla är aldrig fel så här års.
Frågar man min pappa fungerar en semla året runt! 
Men en semmelkladdkaka går ju så mycket fortare att baka än traditionella semlor.
 
 
Detta behövs:
  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk malda kardemummakärnor
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl

  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker
  • ev. lite mald kardemumma eller mandelspån

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och smörj och bröda kanterna. 
  3. Smält smöret i en rymlig kastrull. Dra av från plattan.
  4. Riv i mandelmassan och vispa samman med kardemumma och socker.
  5. Knäck i och vispa ner ett ägg i taget.
  6. Avsluta med att röra i vetemjölet.
  7. Fyll formen och baka kakan mitt i ugnen i 20-22 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten.
  8. Låt kakan svalna helt, gärna kallt.
  9. Pudra med florsocker.
  10. Dekorera med vispad grädde och lite mortlad kardemumma.
 
 

Semmelkladdkaka

0 Läs mer >>
 
 
 Alltså, det här var så enkelt och så gott!
Mia Gahnes recept som måste sparas för framtiden.
Snabbpasta med få ingredienser som vi ofta har hemma.
 
 
Detta behövs:
  • 1-2 citroner
  • 25 g smör
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivarde
  • 5 stjälkar salvia (bladen)
  • ca 200 g färsk fettuccine (pastadeg)
  • färskriven parmesan eller pecorino
  • nymalen svartpeppar
  • flingsalt
  • ½ dl grovhackade pistaschnötter

Gör så här:
  1. Koka upp rikligt med saltat pastavatten.
  2. Under tiden, lägg smör, rivet skal av 1 citron och tunt skivad vitlök i en annan kastrull.
  3. När det börjar dofta nötigt och brynt, tillsätt salvia och citronsaft. Börja med 1 citron och smaka av).
  4. Låt puttra lite till, men se till att det inte bränns.
  5. Koka pastan knappt al dente (spara vattnet).
  6. Lyft upp fettucinen med matpincett och vänd ner i smörkastrullen.
  7. Riv över rikligt med ost, peppra väl och blanda, späd med lite pastavatten om det verkar för torrt.
  8. Smaka eventuellt av med lite flingsalt.
  9. Strö över pistaschnötter.
  10. Riv över lite extra citron citronzest och ost och garnera med salvia.
 

Fettuccine al limone ...

0 Läs mer >>
 
 
 
När man är hemma med barn som varit sjukt och nu tillfrisknat men ännu ej får återgå till skolan, är bakning en perfekt sysselsättning. 
Denna gång fick det blir havresnittar med nougat.
Originalreceptet är Camilla Hamids, men vi tyckte att det är onödigt att smälta nougaten över vattenbad för sedan bré över kakorna.
Vi klickar på små nougatbitar direkt när kakorna kommer ur ugnen istället och brer sedan ut nougaten när den smält lite lagom.
Då kan man även välja om man vill ha en längd utan nougat, för de är väldigt goda även då.
 
Och ja, det är svart flingsalt på kakorna. Krävs mängder av vitt flingsalt för att det ska synas i bild...
 

Detta behövs:
  • 150 g mjukt rumstempererat smör
  • 2½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk bakpulver
  • nougat efter smak
    (i originalreceptet 3 pkt dubbelnougat à 43 gr)
  • ev lite flingsalt på toppen

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader med över och undervärme.
  2. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop smör, socker och sirap med en elvisp.
  4. Ta bort elvispen och tillsätt resterande ingredienser.
  5. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  6. Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en ca 3-4 cm tjock längd.
  7. Lägg längderna på plåten och platta till dem något.
  8. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Kakorna ska smälta ut och få en gyllene färg.
  9. När kakorna kommer från ugnen, lägg på små bitar av nougat (1x1 cm) på kaklängderna  innan de svalnat. När du ser att nougaten smält något, ta en smörkniv och bred nougaten jämn över kakan.
  10. Skär kakorna (lite på snedden) innan de svalnat helt.
  11. Om du vill, strö över lite flingsalt på toppen.
  12. För att nougaten ska stelna, fungerar det bäst att ställa dem i kylskåp.
  13. Om det blir några kakor över efter fikastunden, förvara dem i lufttät burk i kylen, eller frys in.
 
 
 

Havresnittar med noug...

0 Läs mer >>
 
Vi äter ju väldigt mycket varmrökt lax och ibland varierar vi romsåsen med en god örthollandaise.
Visst går det att "fuska" om man har bråttom och bara blanda ut en färdig pås-sås och blanda i dill och persilja,
men visst blir det lite godare om man gör såsen från grunden.
 
Detta behövs till 4 personer:
  •  75 g smör
  • 3 äggulor
  • 1½ dl grädde
  • 1½ msk citronsaft 
  • salt
  • vitpeppar
  • ½ dl hackad dill
  • ½ dl hackad persilja

Gör så här:
  1. Tärna smöret och lägg smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt äggulor och grädde.
  3. Sätt kastrullen i ett vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
  4. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  5. Hacka örtkryddorna och blanda i dem allra sist precis innan servering.
 

Örthollandaise

0 Läs mer >>
 
Till alla hjärtans dag i år får det bli en kärleksmumskladdkaka.
 
Chokladkaka:
  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • ½ dl kaffe (kokt/bryggt)
  • 3 ägg
  • 1dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 dl kakao
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt

Glasyr:
  • 75 g smör
  • 2 msk kaffe (kokt/bryggt)
  • 3½ dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1½ tsk vaniljsocker

Garnering:
  • 1½ dl riven kokos

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter
  3. Smält smör, choklad och kaffe till chokladkakan i en kastrull.
  4. Rör ihop ägg, strösocker och muscovadosocker i en bunke och tillsätt kakao, mjöl och salt.
  5. Rör ihop till en tjock smet och tillsätt sedan smörblandningen.
  6. Rör ihop till en klumpfri smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Smält smör och kaffe till glasyren i en kastrull på låg värme.
  10. Rör ner övriga ingredienser och låt sjuda under omrörning i en minut.
  11. Bred ut glasyren på kakan och strö genast över kokos.
  12. Låt stå i kylskåp i 2 timmar före servering.
 

Kärleksmumskladdkaka

0 Läs mer >>
 
 
 Så vansinnigt gott att göra egna chilicheese och få äta så många man orkar.
 
 
Detta behövs till ca 25 st:
  • 3 dl finriven ost
  • 10 skivor hamburgerost - cheddar
  • 1 dl philadelphia naturell
  • 1 dl finhackad (inlagd) jalapeno
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chili flakes

Frityrsmet:
  • 1 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Panering:
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 dl panko
 
Gör så här:
  1. Börja med ostsmeten. Blanda alla ingredienser till en tjock ostkräm/deg.
  2. Rulla till 25 jämnstora bollar och lägg åt sidan.
  3. Frityrsmeten: Vispa upp ägget lätt och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  4. Rör ihop till en klumpfri smet.
  5. Strö ut vetemjöl på ett fat och panko på ett annat.
  6. Rulla ostbollarna i vetemjöl, doppa dem sedan i frityrsmeten och rulla dem till sist i panko.
  7. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till 160 grader.
  8. Fritera ostbollarna snabbt tills de får en gyllene färg, ca 40 sekunder.
  9. Ta sedan upp dem och lägg dem på ett fat med hushållspapper - för att överflödig olja ska sugas upp.
  10. Servera direkt.
 

Chili Cheese

0 Läs mer >>
 
Ett tips om man tycker att vaniljfröna klibbar ihop när man skrapat ur dem ur vaniljstången och sedan inte vil dela på sig.
Blanda dem med en knivsudd ströstocker och tryck runt lite med knivbladet så blandar sig fröna med sockret och samtidigt delar de på sig.
 

Vaniljstång och socke...

0 Läs mer >>
 
Väldigt god skaldjurspasta om jag får säga det själv. :0)
Receptet kom till efter jul- & nyårshelgen då vi hade musslor- och räkor i lag på burk kvar i kylskåpet. Och en liten bit kallrökt lax kvar. Niclas har ju för vana att stanna till en gång i veckan på Lyngalax och köpa godaker. Och allt tillagas i samma traktörpanna.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk fiskbuljong (grönsaksbuljong)
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk salt
  • pasta av valfri sort (gärna bronsvaldad)
  • ½ citron - zest
  • kallrökt lax
  • 1 knippe fäsk dill
  • räkor
  • musslor
  • (stenbitsrom)
  • smör
 
 Gör så här:
  1. Hacka löken fint.
  2. Smält en klick smör i en traktörpanna och fräs löken lätt så den blir genomskinlig.
  3. Häll på vin, vatten och buljong.
  4. Låt koka ner till hälften.
  5. Häll på grädde, creme fraiche och salt och låt koka upp.
  6. Häll pastan i såsen. Fyll ev på med lite vatten om inte alla pasta täcks av sås.
  7. Rör då och då i pastan och fyll eventuellt på med lite mer vatten eller grädde.
  8. Riv ner citronzest från en halv citron och blanda runt.
  9. När pastan är nästan klar blanda i den kallrökta laxen, stenbitsrom och finklippt dill.
  10. Garnera med musslor, räkor och ev lite mer finklippt dill.
 
 

Skaldjurspasta