Havresnittar med nougat ... eller utan

 
 
 
När man är hemma med barn som varit sjukt och nu tillfrisknat men ännu ej får återgå till skolan, är bakning en perfekt sysselsättning. 
Denna gång fick det blir havresnittar med nougat.
Originalreceptet är Camilla Hamids, men vi tyckte att det är onödigt att smälta nougaten över vattenbad för sedan bré över kakorna.
Vi klickar på små nougatbitar direkt när kakorna kommer ur ugnen istället och brer sedan ut nougaten när den smält lite lagom.
Då kan man även välja om man vill ha en längd utan nougat, för de är väldigt goda även då.
 
Och ja, det är svart flingsalt på kakorna. Krävs mängder av vitt flingsalt för att det ska synas i bild...
 

Detta behövs:
  • 150 g mjukt rumstempererat smör
  • 2½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk bakpulver
  • nougat efter smak
    (i originalreceptet 3 pkt dubbelnougat à 43 gr)
  • ev lite flingsalt på toppen

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader med över och undervärme.
  2. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop smör, socker och sirap med en elvisp.
  4. Ta bort elvispen och tillsätt resterande ingredienser.
  5. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  6. Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en ca 3-4 cm tjock längd.
  7. Lägg längderna på plåten och platta till dem något.
  8. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Kakorna ska smälta ut och få en gyllene färg.
  9. När kakorna kommer från ugnen, lägg på små bitar av nougat (1x1 cm) på kaklängderna  innan de svalnat. När du ser att nougaten smält något, ta en smörkniv och bred nougaten jämn över kakan.
  10. Skär kakorna (lite på snedden) innan de svalnat helt.
  11. Om du vill, strö över lite flingsalt på toppen.
  12. För att nougaten ska stelna, fungerar det bäst att ställa dem i kylskåp.
  13. Om det blir några kakor över efter fikastunden, förvara dem i lufttät burk i kylen, eller frys in.
 
 
 

Kommentera här: