Semmelkladdkaka

 
 
 
Årets semmelrecept får bli en semmelkladdkaka.
Visst, en vanlig hederlig semla är aldrig fel så här års.
Frågar man min pappa fungerar en semla året runt! 
Men en semmelkladdkaka går ju så mycket fortare att baka än traditionella semlor.
 
 
Detta behövs:
  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk malda kardemummakärnor
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl

  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker
  • ev. lite mald kardemumma eller mandelspån

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och smörj och bröda kanterna. 
  3. Smält smöret i en rymlig kastrull. Dra av från plattan.
  4. Riv i mandelmassan och vispa samman med kardemumma och socker.
  5. Knäck i och vispa ner ett ägg i taget.
  6. Avsluta med att röra i vetemjölet.
  7. Fyll formen och baka kakan mitt i ugnen i 20-22 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten.
  8. Låt kakan svalna helt, gärna kallt.
  9. Pudra med florsocker.
  10. Dekorera med vispad grädde och lite mortlad kardemumma.
 
 

Kommentera här: