Skaldjurspasta
Väldigt god skaldjurspasta om jag får säga det själv. :0)
Receptet kom till efter jul- & nyårshelgen då vi hade musslor- och räkor i lag på burk kvar i kylskåpet. Och en liten bit kallrökt lax kvar. Niclas har ju för vana att stanna till en gång i veckan på Lyngalax och köpa godaker. Och allt tillagas i samma traktörpanna.
Detta behövs till 4 personer:
- 1 schalottenlök
- 1 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 2 msk fiskbuljong (grönsaksbuljong)
- 3 dl grädde
- 2 dl creme fraiche
- 1 tsk salt
- pasta av valfri sort (gärna bronsvaldad)
- ½ citron - zest
- kallrökt lax
- 1 knippe fäsk dill
- räkor
- musslor
- (stenbitsrom)
- smör
Gör så här:
- Hacka löken fint.
- Smält en klick smör i en traktörpanna och fräs löken lätt så den blir genomskinlig.
- Häll på vin, vatten och buljong.
- Låt koka ner till hälften.
- Häll på grädde, creme fraiche och salt och låt koka upp.
- Häll pastan i såsen. Fyll ev på med lite vatten om inte alla pasta täcks av sås.
- Rör då och då i pastan och fyll eventuellt på med lite mer vatten eller grädde.
- Riv ner citronzest från en halv citron och blanda runt.
- När pastan är nästan klar blanda i den kallrökta laxen, stenbitsrom och finklippt dill.
- Garnera med musslor, räkor och ev lite mer finklippt dill.