Chokladfontanter

 
En fantastiskt god efterrätt!
Fondanten ska ha "stannat" på utsidan, men vara krämig på insidan.
På bilden har vi serverat fondanten på hallonspegel och vaniljglass.
 
8-10 "bakelser"
Ingredienser:
  • 40 g mjukt smär + 2 msk florsocker till formarna
  • 170 g mörk choklad (70%)
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 5 msk vetemjöl
Gör så här:
  1. Börja med att smöra 8-10 små raka metallformar eller små höga formar av ugnssäkert porslin generöst med mjukt, rumsvarmt smör.
  2. Pudra med siktat florsocker, skaka runt och häll av överflödigt socker.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en rätt rymlig skål placerad över en mindre kastrull med sjudande vatten.
  4. Lägg i det rumsvarma smöret när chokladen har smärt och låt också det smälta.
  5. Blanda ner ett ägg i taget och rör om ordentligt.
  6. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vänd med slickepott ner chokladkrämen, lite i taget.
  7. Sikta sist ner mjölet, och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
  8. Fyll formarna till 3/4. Ställ dem på tex. en bricka, täck med plastfilm och placera brickan i kylskåpet över natten (eller max 1 dygn)
  9. Grädda bakelserna strax före servering i 180° ugnsvärme. 6-7 minuter för metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar. Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska tvärtom serveras helt rinniga inuti. När de är "hårda" runt kanten är de klara.
  10. Stjälp upp dem på tallrikar och servera dem nygräddade och varma. Passar utmärkt med lite vanlijglass och hallon till!

Kommentera här: