Sjömansbiff
![](https://cdn3.cdnme.se/4736454/8-3/dsc_7724_5e97498addf2b32d7190a7cb.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4736454/8-3/dsc_7728_5e974990e087c32650e89565.jpg)
Sjömansbiff är smidig mat.
Lite förberedelser och allt i samma gryta som puttrar på.
I min gamla silvertejpade kokbok finns det ett tips på variation:
"Gör sjömansbiffen på brynt köttfärs i stället för hela köttskivor".
"Gör sjömansbiffen på brynt köttfärs i stället för hela köttskivor".
Detta behövs till 4 portioner:
- 3 gula lökar
- 10-12 potatisar
- 400 g benfritt skivat nötkött, tex innanlår, ytterlår, bog eller fransyska
- 2 msk smör
- 1½ tsk salt
- 1½ krm svart- eller vitpeppar
- 4-5 dl vatten, buljong eller mörkt öl
Gör så här:
- Skala och skär lök och potatis i skivor.
- Bryn hälften av fettet i en stekpanna.
- Lägg i köttskivorna och stek dem på båda sidor.
- Krydda med halva kryddmängden.
- Ta upp köttet. Slå bort stekfettet och vispa ur pannan med vatten eller buljong.
- Spara skyn i en skål.
- Bryn löken i resten av fettet.
- Varva potatis, kött, lök och resten av kryddorna med potatis underst och överst i en gryta eller ugnssäker form.
- Häll på skyn från stekningen, buljong eller öl.
- Låt rätten koka på svag värme under lock på spisen eller i nedre delen av ugnen (200 grader), tills köttet är mört och potatisen mjuk, ca 30-40 minuter.