Succetårta

 
Succétårta. Malajtårta eller mandeltårta.
Kärt barn har många namn och det finns en uppsjö av recept på denna typ av tårta.
Själv är jag inte så förtjust i mandelspån, vilket det skall garneras med i alla recept.
Vi granerar med sockerkulor istället.
 
 
Detta behövs till botten:
  • 4 äggvitor
  • 125 gram mandel
  • 150 gram florsocker (ca 2½ dl)
 
Gör så här:
  1. Skålla mandeln och skala den. Males sedan i en mandelkvarn.
  2. Blanda ihop florsocker och mandelmjöl ordentligt.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Vänd ner äggvitorna i mandelsockerblandningen.
  5. Bred ut smeten på bakplåtsklädd plåt. Vill du vara helt säker på att kakan inte fastnar i pappret så smöra och mjöla bakplåtspappret. Själv brukar jag göra två rektanglar.
  6. Grädda kakan i 200 grader på mittersta falsen.
 
Detta behövs till krämen:
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 gram smör
 
Gör så här:
  1. Lägg äggulor, vispgrädde och socker i en kastrull och sjud på svag värme till en tjock kräm.
  2. Tag kastrullen av plattan när den tjocknat och blanda i vaniljsockret.
  3. Låt smeten svalna något.
  4. Tärna smöret till små tärningar och blanda i smeten när den är lätt ljummen. Den får inte vara för varm för då smälter smöret för fort. Lägg i lite smör i taget och rör, rör, rör. Kan nästan se ut som om krämen skär sig innan man är klar, men så rör man lite till med en bra visp och helt plötsligt har man en tjock, slät och fin kräm att lägga mellan bottnarna.
  5. Lägg hälften av smeten emellan bottnarna och hälften ovanpå.
  6. Garnera med mandelspån, sockerkulor eller något annat lämpligt.
  7.  

Kommentera här: