Chokladtryffelpaj

 
Denna paj är god att göra året runt, men till Halloween kan man dekorera den med lite spindelnät.
Servera med lite vispad grädde till.
 
Detta behövs:

Pajdeg:
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl 
  • 2 msk florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten

Tryffelkräm:
  • 400 g mörk choklad (70%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör

Ev garnering:
  • 50 gr vit choklad
 
Gör så här:
  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar.
  2. Blanda smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare.
  3. Tillsätt flocksocker, kakao, äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Nagga degen med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  8. Låt svalna helt.
  9. Tryffelkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  10. Koka upp grädde och strösocker.
  11. Tag kastrullen från värmen och häll över chokladen.
  12. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar.
  13. Häll fyllningen i pajskalet.
  14. Garnering: Smält den vita chokladen och häll upp den i en spritspåse.
  15. Börja i mitten av pajen och spritsa en cirkel.
  16. Fortsätt spritsa cirklar utåt med 2-3 cm mellanrum.
  17. Ta ett träspett eller tandpetare och dra från mitten och utåt.
  18. Fortsätt på samma sätt runt hela pajen tills du har fått ett spindelnätsliknande mönster.
  19. Ställ pajen i kylskåp i ca 2-3 timmar tills tryffelsmeten har stelnat.
  20. Ta fram en liten stund innan servering.
 
 

Kommentera här: