Chokladtryffelpaj
Denna paj är god att göra året runt, men till Halloween kan man dekorera den med lite spindelnät.
Servera med lite vispad grädde till.
Detta behövs:
Pajdeg:
- 150 g kallt smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk florsocker
- 3 msk kakao
- 1 äggula
- 1 msk kallt vatten
Tryffelkräm:
- 400 g mörk choklad (70%)
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 75 g rumsvarmt smör
Ev garnering:
- 50 gr vit choklad
Gör så här:
- Pajdeg: Skär smöret i tärningar.
- Blanda smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare.
- Tillsätt flocksocker, kakao, äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Nagga degen med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Låt svalna helt.
- Tryffelkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke.
- Koka upp grädde och strösocker.
- Tag kastrullen från värmen och häll över chokladen.
- Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar.
- Häll fyllningen i pajskalet.
- Garnering: Smält den vita chokladen och häll upp den i en spritspåse.
- Börja i mitten av pajen och spritsa en cirkel.
- Fortsätt spritsa cirklar utåt med 2-3 cm mellanrum.
- Ta ett träspett eller tandpetare och dra från mitten och utåt.
- Fortsätt på samma sätt runt hela pajen tills du har fått ett spindelnätsliknande mönster.
- Ställ pajen i kylskåp i ca 2-3 timmar tills tryffelsmeten har stelnat.
- Ta fram en liten stund innan servering.