Nattjäst limpa
Och vad gör man då med ett halvt paket jäst, som blev över efter langosen.
Jo, vi bakar nattjäst bröd.
Detta behövs:
- 25 g jäst
- 1½ tsk salt
- 4 dl vatten
- 3 msk rapsolja
- 1 msk flytande honung
- 1 dl havregryn
- 8,5 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Blanda ut jästen i salt och vatten så att den löser sig.
- Blanda i olja, honung, havregryn och vetemjöl.
- Blanda degen ordentligt, men den ska vara ganska lös och kladdig.
- Sätt plastfolie över bunken och ställ i kylskåp över natten.
(Går även att ha den i rumstemperatur, men halvera då jästen). - På morgonen, sätt ugnen på 250 grader.
- Klä en form med bakplåtspapper. Går bra att använda både avlång sockerkaksform eller lasagneform (20 x 30 cm).
- Häll ner degen i den pappersklädda formen och tryck till så att degen fyller även i kanterna på formen.
- Strö lite havregryn på toppen och tryck till dem lite så de fastnar.
- Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått fin färg.