Rostad jordärtskockssoppa med miso

I år plockade vi vår nyårsmeny från tidningen Buffe - december 2021.
Fanns väldigt mycket goda rätter i just detta nummer.
Den här soppan var fantastiskt god och den kommer vi definitivt att göra många gånger i framtiden.
Som förrätt räcker detta recept till 6 personer, som varmrätt räcker den till 4 personer. Servera då gärna med ett gott bröd till.
Detta behövs:
- 600 g jordärtskockor
- 50 g smör
- 1½ msk misopaste
- 3 schalottenlökar
- 1½ msk olja
- 1½ dl torrt vitt vin
- 1½ msk konc grönsaks- eller kycklingfond
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk konjak eller torr sherry
- 3 msk färskpressad citronjuice
- 1½ tsk mortlad torkad grönpeppar
- 3 tsk rostade vita sesamfrön
- 1½ msk ostronsås
- salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj jordärtskockorna noga och skär i cm-stora bitar och lägg i en ugnsfast form.
- Smät smöret och blanda med misopasten.
- Blanda jordärtskockorna med misosmöret.
- Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills jordärtskockorna är mjuka.
- Rosta sesamfröna i en torr panna. Ställ åt sidan.
- Skala och finhacka löken och fräs i olja i en stor kastrull tills den mjuknar.
- Tillsätt 2/3 av den rostade jordärtskockan och tillsätt vinet.
- Låt koka några minuter.
- Tillsätt fond, 4 dl vatten och grädde.
- Låt koka i 5 minuter.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Tillästt cognac och citronjuice.
- Smaka av med salt.
- Blanda resten av jordärtskockan med grönpeppar, sesamfrön och ostronsås.
- Fördela den rostade jordärtskockan i 6 djupa tallrikar och häll på soppan.