Rostad jordärtskockssoppa med miso

 
I år plockade vi vår nyårsmeny från tidningen Buffe - december 2021.
Fanns väldigt mycket goda rätter i just detta nummer.
Den här soppan var fantastiskt god och den kommer vi definitivt att göra många gånger i framtiden.
 
Som förrätt räcker detta recept till 6 personer, som varmrätt räcker den till 4 personer. Servera då gärna med ett gott bröd till.
 
 
Detta behövs:
  • 600 g jordärtskockor
  • 50 g smör
  • 1½ msk misopaste
  • 3 schalottenlökar
  • 1½ msk olja
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 1½ msk konc grönsaks- eller kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk konjak eller torr sherry
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 1½ tsk mortlad torkad grönpeppar
  • 3 tsk rostade vita sesamfrön
  • 1½ msk ostronsås
  • salt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på  225 grader.
  2. Skölj jordärtskockorna noga och skär i cm-stora bitar och lägg i en ugnsfast form.
  3. Smät smöret och blanda med misopasten.
  4. Blanda jordärtskockorna med misosmöret.
  5. Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills jordärtskockorna är mjuka.
  6. Rosta sesamfröna i en torr panna. Ställ åt sidan.
  7. Skala och finhacka löken och fräs i olja i en stor kastrull tills den mjuknar.
  8. Tillsätt 2/3 av den rostade jordärtskockan och tillsätt vinet.
  9. Låt koka några minuter.
  10. Tillsätt fond, 4 dl vatten och grädde.
  11. Låt koka i 5 minuter.
  12. Mixa soppan slät med stavmixer.
  13. Tillästt cognac och citronjuice.
  14. Smaka av med salt.
  15. Blanda resten av jordärtskockan med grönpeppar, sesamfrön och ostronsås.
  16. Fördela den rostade jordärtskockan i 6 djupa tallrikar och häll på soppan.
 
 

Kommentera här: