Langos

 
 
Har aldrig tidigare tillagat langos själv, bara ätit det när vi varit iväg på semester.
Men langos visar sig vara den optimala "rest"maten efter jul.
Ofta har man lite lax och kaviar/rom över, lite kokt potatis, en rödlök som blivit kvar och lite dill eller gräslök som man inte garnerade med.
Perfekt att göra langos på!
 
Våra langos blev väldigt bulliga, så när det är dags för kavling, kavla så de blir väldigt platta, ca ½ cm i höjd. Våra var ca 1 cm och det var lite för tjockt.
 
Detta behövs till 18 st:
  • 25 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 kokt potatis
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2½ dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g smör

  • 2 dl gräddfil
  • 1 rödlök
  • ½ dl hackad färsk gräslök
  • 80 g svart eller röd stenbitsrom

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i salt och det fingervarma vattnet i en bunke.
  2.  Riv ner potatisen och tillsätt mjöl.
  3. Knåda ihop till en jämn deg och låt vila övertäckt i 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
  5. Dela den i 18 bitar.
  6. Kavla ut dem till ovaler och lägg dem på väl mjölade bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa i 10 minuter.
  8. Värm oljan i en tjockbottnad panna  och låt det bli 160 grader.
  9. Fritera bröden i omgångar 1-2 min på varje sida tills färgen är gyllengul.
  10. Lägg upp dem på en tidning med hushållspapper på.
  11. Smält smöret och pressa ner vitlökensklyftorna.
  12. Skala och hacka rödlöken och gräslöken.
  13. Pensla bröden med vitlökssmöret och toppa med gräddfil rödlök, gräslök och stenbitsrom.
 

Kommentera här: