Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesås
Vi fortsätter rmed vår nyårsmeny.
Vi fick tyvärr inte tag i blåmusslor att koka, så vi ersatte dessa med rökta musslor.
Det funkade det med, men musslor kokade i vitt vin är ju ett strå vassare, så det får det bli nästa gång vi gör denna rätt.
Vi serverade pressad potatis till fisken.
Detta behövs till 6 personer:
- 900 g torskrygg
- 200 g färsk bladspenat
- 1 msk smör
- salt
Musslor:
- 1 kg blåmusslor
- 2 schalottenlökar
- 1 msk neutral olja
- 2 dl vitt vin
Champagnesås:
- 3 schalottenlökar
- 50 g smör
- 2 kvistar timjan
- 1 lagerblad
- 3 dl torr champagne eller torrt vitt vin
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk färskpressad citronjuice
- ½ dl finskuren gräslök
Gör så här:
- Champagnesås: Skala och finhacka löken.
- Bryn smöret i en kastrull, ta från värmen och tillsätt löken.
- Ställ tillbaka på låg värme och låt löken fräsa lite.
- Tillsätt timjan, lagerblad och champagne och koka tills hälften återstår.
- Tillsätt grädde och koka ihop några minuter.
- Rör ner citronjuice och smaka av med salt.
- Lyft upp timjan och lagerblad.
- Mixa såsen med stavmixer och sila.
- Tillsätt gräslök vid servering.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skär torsken i 6 bitar.
- Krydda runt om med 1 tsk salt och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.
- Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, ca 15-20 minuter).
- Låt fisken vila några minuter innan servering.
- Musslor: Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken.
Stänger den sig inte så släng den. - Skala och finhacka lök.
- Fräs löken i oljan i en stor gryta eller kastrull. (Vad är skillnaden??)
- Höj värmen och häll i musslorna.
- Rör runt och häll i vinet och 1 krm salt, lägg på lock och låt koka 3-4 minuter eller tills musslorna öppnar upp sig.
- Fräs spenaten i smör i en stor stekpanna tills den mjuknar.
- Smaka av med salt.
- Plocka ur musslorna ur skalen.
- Servera torsken med såsen, spenaten och musslorna.