Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesås

 
 
Vi fortsätter rmed vår nyårsmeny.
Vi fick tyvärr inte tag i blåmusslor att koka, så vi ersatte dessa med rökta musslor.
Det funkade det med, men musslor kokade i vitt vin är ju ett strå vassare, så det får det bli nästa gång vi gör denna rätt.
Vi serverade pressad potatis till fisken.
 
 
Detta behövs till 6 personer:
  • 900 g torskrygg
  • 200 g färsk bladspenat
  • 1 msk smör
  • salt

Musslor:
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl vitt vin

Champagnesås:
  • 3 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 kvistar timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl torr champagne eller torrt vitt vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • ½ dl finskuren gräslök
 
Gör så här:
  1. Champagnesås: Skala och finhacka löken.
  2. Bryn smöret i en kastrull, ta från värmen och tillsätt löken.
  3. Ställ tillbaka på låg värme och låt löken fräsa lite.
  4. Tillsätt timjan, lagerblad och champagne och koka tills hälften återstår.
  5. Tillsätt grädde och koka ihop några minuter.
  6. Rör ner citronjuice och smaka av med salt.
  7. Lyft upp timjan och lagerblad.
  8. Mixa såsen med stavmixer och sila.
  9. Tillsätt gräslök vid servering.

  10. Sätt ugnen på 150 grader.
  11. Skär torsken i 6 bitar.
  12. Krydda runt om med 1 tsk salt och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.
  13. Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, ca 15-20 minuter). 
  14. Låt fisken vila några minuter innan servering.

  15. Musslor: Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken.
    Stänger den sig inte så släng den.
  16. Skala och finhacka lök.
  17. Fräs löken i oljan i en stor gryta eller kastrull. (Vad är skillnaden??)
  18. Höj värmen och häll i musslorna.
  19. Rör runt och häll i vinet och 1 krm salt, lägg på lock och låt koka 3-4 minuter eller tills musslorna öppnar upp sig.

  20. Fräs spenaten i smör i en stor stekpanna tills den mjuknar.
  21. Smaka av med salt.
  22. Plocka ur musslorna ur skalen.
  23. Servera torsken med såsen, spenaten och musslorna.
 
 

Kommentera här: