Rabarberrutor med vanilj

Detta behövs:
- Rabarberkompott:
- 250 g rabarber
- 1 citron, saften
- 0,5 dl vatten
- 0,75 dl syltsocker
- Deg:
- 250 g smör, rumstempererat
- 5dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- Vaniljkräm:
- 2,5 dl kvarg (med vaniljsmak)
- 2 dl crème fraiche
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Skär rabarbern i tunna skivor och lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten.
- Koka upp och låt koka under omrörning på ganska hög värme tills det blir ett mos.
- Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåp.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. Går även bra att blanda/knåda för hand.
- Tryck ut 2/3 av degen i botten på en bakplåtsklädd form som är ca 20x 30 cm i diameter.
- Förgrädda botten mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
- Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarbetkompotten och dra några varv med kniv eller sked så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
- Smula över resten av degen på kakan.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills den fått en gyllenbrun färg.
- Låt kakan svalna helt gärna i kylskåp innan du skär den i bitar och serverar.