Rabarberrutor med vanilj

 
 
 
Detta behövs:
- Rabarberkompott:
  • 250 g rabarber
  • 1 citron, saften
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl syltsocker

- Deg:
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 5dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

- Vaniljkräm:
  • 2,5 dl kvarg (med vaniljsmak)
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Skär rabarbern i tunna skivor och lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten.
  2. Koka upp och låt koka under omrörning på ganska hög värme tills det blir ett mos.
  3. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
  4. Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda ihop rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. Går även bra att blanda/knåda för hand.
  7. Tryck ut 2/3 av degen i botten på en bakplåtsklädd form som är ca 20x 30 cm i diameter.
  8. Förgrädda botten mitt i ugnen i ca 10 minuter. 
  9. Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
  10. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarbetkompotten och dra några varv med kniv eller sked så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
  11. Smula över resten av degen på kakan.
  12. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills den fått en gyllenbrun färg.
  13. Låt kakan svalna helt gärna i kylskåp innan du skär den i bitar och serverar.
 

Kommentera här: