Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

 
 
En mycket god paj om man gillar lök, getost och oliver. 
 
Detta behövs:
  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk kallt vatten
  • salt
  • ruccola att toppa med
Fyllning:
  • 5 gula lökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl urkärnade kalamataoliver
  • 2 msk hackad färsk timjan eller 2 tsk torkad
  • 200 g getost
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl mandelspån

Gör så här:
  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Blanda smör, mjöl och ½ tsk salt till en smulig massa, gärna i matberedare.
  3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop tillen deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform ca 26 sm i diameter och nagga botten.
  5. Ställ i frysen i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala och skiva löken tunt.
  8. Fräs i oljan  i en stekpanna på medelstark värme ca 15 minuter tills löken är mjuk.
  9. Blanda ner oliver, timjan och 2 krm salt.
  10. Förgrädda pajskalet 10-15 minuter tills det fått lite färg.
  11. Lägg lökfräset i pajskalet och smula över osten.
  12. Vispa ihop ägg, mjölk, ½ tsk salt och peppar och häll över pajen.
  13. Strö över mandeln.
  14. Ställ i mitten av ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg.
  15. Låt svalna lite.
  16. Toppa med ruccola vid servera. Godast att servera lite ljummen.
 

Kommentera här: