Paj med karamelliserad lök och svarta oliver
En mycket god paj om man gillar lök, getost och oliver.
Detta behövs:
- 125 g kallt smör
- 3 dl vetemjöl
- 1-2 msk kallt vatten
- salt
- ruccola att toppa med
Fyllning:
- 5 gula lökar
- 3 msk olivolja
- 1 dl urkärnade kalamataoliver
- 2 msk hackad färsk timjan eller 2 tsk torkad
- 200 g getost
- 2 ägg
- 2 dl mjölk (3%)
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl mandelspån
Gör så här:
- Skär smöret i tärningar.
- Blanda smör, mjöl och ½ tsk salt till en smulig massa, gärna i matberedare.
- Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop tillen deg.
- Tryck ut degen i en pajform ca 26 sm i diameter och nagga botten.
- Ställ i frysen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skiva löken tunt.
- Fräs i oljan i en stekpanna på medelstark värme ca 15 minuter tills löken är mjuk.
- Blanda ner oliver, timjan och 2 krm salt.
- Förgrädda pajskalet 10-15 minuter tills det fått lite färg.
- Lägg lökfräset i pajskalet och smula över osten.
- Vispa ihop ägg, mjölk, ½ tsk salt och peppar och häll över pajen.
- Strö över mandeln.
- Ställ i mitten av ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg.
- Låt svalna lite.
- Toppa med ruccola vid servera. Godast att servera lite ljummen.