Fish & Chips
Den engelska klassikern Fish & Chips.
Serveras naturligtvis på en tidning.
Detta behövs till 4 personer:
- 600-800 g torsk
- salt
- vitpeppar
- 1 l frtityrolja
Frityrsmet:
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl ljus öl
- ½ citron (saften)
- salt
- peppar
Gör så här:
- Häll vetemjölet till frityrsmeten i en bunke.
- Tillsätt majsstärkelse och bakpulver och blanda noggrant.
- Rör försiktigt ner öl och citron i mjölblandningen till en slät smet.
- Salta och peppra efter smak och låt smeten svälla i ca 20 minuter.
- Dela fiskfiléerna till lagom stora bitar.
- Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter. Ha ett lock nära tillhands ifall det skulle börja brinna.
- Häll upp 1 dl vetemjöl på en tallrik.
- Vänd varje fiskbit i mjölet och doppa dem sedan i frityrsmeten.
- Lägg försiktigt ner fiskbitarna i oljan och fritera dem gyllenbruna, ca 5 minuter. Tänk på att inte lägga ner alla bitar samtidigt för då blir oljan för kall.
- Servera fisken med pommes, remoladsås, kokta gröna ärtor och citronklyftor.
skriven
Vad duktiga ni är, ser ju jättegott ut!