Tunnbrödklämma med varmrökt lax

 
Eftersom vi äter varmrökt lax ofta, så blir det i princip varje vecka laxrester över.
Det är ju toppen, men efter att ha gjort paj efter paj eller lasagne efter lasagne längtade vi efter någon annan maträtt med varmrökt lax.
När Lovisa för några år sedan en kort tid jobbade på Laxbutiken i Heberg, så hade hon ibland med sig fantastiskt goda laxklämmor hem.
Så, vi kom oss helt enkelt för att baka tunnbröd och gjorde laxklämmor.
Mycket gott!
Men, det tar tid att göra tunnbröd, så börja i tid. 
Och ja, degen ska vara kladdig!
 
Tunnbröd:
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 150 g ljus sirap
  • 950 g vetemjöl
  • generöst med vetemjöl till utbakning

Gör så här:
  1. Smält smör och tillsätt mjölk.
  2. Blanda ner jästen i vätskan och tillsätt sedan alla torra ingredienser.
  3. Sätt degen i kylen, det är viktigt att degen blir riktigt kall innan den ska kavlas ut.
  4. Kavla ut degen på rejält mjölat underlag till lagom stora bröd.
  5. Stek dem i panna med smör.
  6. Låt svalna någor före servering.

  7. Bred ett tunt lager majonäs på det avsvalnade tunnbrödet.
  8. Häll lite sweet chilisås ovanpå brödet.
  9. Soppa sönder lite lax och lägg på.
  10. Toppa med någon grönsak eller sallad - just idag hade vi ärtskott och färsk spenat hemma.
  11. Rulla ihop klämman och ät.
 

Kommentera här: