Kålpudding
En klassisk kålpudding hör hösten till.
Serveras med kokt potatis, brunsås och lingon.
Detta behövs:
- 1 kålhuvud på ca 1,5 - 2 kg
- 2 msk smör
- salt och vitpeppar
- 2 msk sirap
- 600 g blandfärs
- 2½ dl vatten
- 1½ tsk salt
- 1 ½ krm svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken.
- Smält smör i en stor stekpanna eller stekgryta.
- Lägg i kålen och bryn den lätt.
- Rör om så att kålen inte bränns.
- Salta och peppra lätt.
- Ringla över sirap och blanda runt.
- Ställ åt sidan.
- Blanda färs med vatten, salt och peppar.
- Lägg hälften av kålen i botte på en ugnssäker form.
- Bred över färsen och täck med resten av kålen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.
För att göra en god hemlagad sås till brukar jag göra enligt följande:
- Smält ca 30 g smör i en kastrull.
- Blanda i 2 msk mjöl. Vispa ordentligt så att det inte bränns.
- Späd med 1 dl vatten och låt koka upp.
- Häll av lite av det goda spadet som är i kålpuddingen i såsen (akta så att du inte bränner dig).
- Späd ev ytterligare med vatten eller en skvätt grädde.
- Smaka av med salt, vitpeppar och soja.