Kålpudding

 
En klassisk kålpudding hör hösten till.
Serveras med kokt potatis, brunsås och lingon.
 
Detta behövs:
  • 1 kålhuvud på ca 1,5 - 2 kg
  • 2 msk smör
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk sirap
  • 600 g blandfärs
  • 2½ dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • 1 ½ krm svartpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken.
  3. Smält smör i en stor stekpanna eller stekgryta.
  4. Lägg i kålen och bryn den lätt.
  5. Rör om så att kålen inte bränns.
  6. Salta och peppra lätt.
  7. Ringla över sirap och blanda runt.
  8. Ställ åt sidan.
  9. Blanda färs med vatten, salt och peppar.
  10. Lägg hälften av kålen i botte på en ugnssäker form.
  11. Bred över färsen och täck med resten av kålen.
  12. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.

För att göra en god hemlagad sås till brukar jag göra enligt följande:
  1. Smält ca 30 g smör i en kastrull.
  2. Blanda i 2 msk mjöl. Vispa ordentligt så att det inte bränns.
  3. Späd med 1 dl vatten och låt koka upp.
  4. Häll av lite av det goda spadet som är i kålpuddingen i såsen (akta så att du inte bränner dig). 
  5. Späd ev ytterligare med vatten eller en skvätt grädde.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar och soja.
 
 

Kommentera här: