Mockatårta

 
En av mina favorittårtor är mockatårta.
Men jag tror aldrig att jag bakat det själv tidigare.
Har beställt hos konditor eller av mamma som är duktig på mockatårtor.
Men, nån gång ska vara den första och till min födelsedag i år fick det helt enkelt bli en mockatårta!
Traditionellt garnerar man en mockatårta med rostade mandelspån, men jag är inte så förtjust i det, så det hoppade jag helt enkelt över. 
 
Mockatårta är egentligen den perfekta bjudtårtan, eftersom den kan göras flera dagar i förväg.
 
Detta behövs till marängbotten:
  • 6 st äggvitor (spara gulorna till krämen)
  • 3½ dl socker
  • 1 tsk ättikssprit (12%)
 
Gör så här - maräng:
  1. Sätt ugnen på 125 grader (110 om du använder varmluft).
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. (Ska gå att vända bunken upp och ned utan att något ramlar ur).
  3. Blanda i sockret och fortsätt vispa marängen blank.
  4. Tillsätt ättikspriten under omrörning.
  5. Rita upp en ring ca 22-24 cm i diameter på två bakplåtspapper och lägg dessa på plåtar.
  6. Smöra och mjöla ringarna (kan uteslutas).
  7. Fördela marängsmeten jämnt på de båda rundlarna.
  8. Sätt in båda plåtarna i ugnen. Använd andra falsen uppifrån och nerifrån.
  9. Låt stå i 45 minuter och om du inte kör varmluft växla plats på plåtarna. Använder du varmluft kan plåtarna stå kvar på samma plats i ytterligare 45 minuter.
  10. Jag brukar försöka kika undertill på bakplåtspappret för att se om marängen är klar - annars låt den stå inne lite till.
  11. När marängbottnarna är färdiggräddade, stäng av ugnen och låt plåtarna står kvar och svalna. Ugnsluckan får inte vara stängd utan lägg en grytvante emellan.
 

Detta behövs till mockakrämen:
  • 4 dl vatten
  • 4 msk smör (60 g)
  • 4 msk mjöl
  • 4 äggulor
  • 5 tsk snabbkaffepulver
  • 500 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här - mockakräm:
  1. Koka upp vatten och smör (den lilla mängden) i en kastrull. 
  2. Sikta ner mjölet i kastrullen under omrörning.
  3. Sjud i 5 minuter.
  4. Rör ner äggulorna och kaffepulvret.
  5. Låt krämen svalna helt.
  6. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt.
  7. Tillsätt den kalla kaffekrämen lite i taget under vispning och smaksätt med vaniljsockret.
  8. Smaka av krämen. Vill man ha lite mer kaffesmak, ta en 1 tsk vatten och bland ut snabbkaffepulver i (ganska tjockt) och droppa i lite mer i krämen. Inte allt utan ta lite i taget och smaka av. 
    Detta är också ett tips om man vill göra avanserad spritsning och ha två färger på krämen.
    Ta undan 2 tredjedelar av den ljusa krämen och blanda i mer snabbkaffe utspätt i lite vatten.
    Då får krämen en lite mörkare färg.
  9. Bred ca 1 tredjedel av krämen på marängbotten 1 och lägg marängbotten 2 ovanpå.
  10. Spritsa mönster på kanter och ovanpå och garnera tårtan.

Förslag till garnering:
  • chokladdoppade kaffebönor
  • choklad som ser ut som kaffebönor
  • marsipanros eller ros i choklad
  • rostad mandelspån
  • cocktailbär
 

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Hur många räcker den till ungefär?

Svar: Hej!
Jag skulle säga att den räcker till ca 15 personer.Mockatårta är ju ganska mäktigt. Vi brukar vara ca 15 personer vid födelsedagar, blandat vuxna och barn och tårtan har inte tagit slut.
Familjen Winterquist Eriksson

Kommentera här: