Jordgubbscurd

 
Arvid hade en önskan om att vi skulle göra jordgubbscurd.
Varje gång vi gjorde lemoncurd tyckte han att vi skulle göra jordgubbscurd istället.
Vet inte var han fått det ifrån eftersom han inte verkar ha ätit det när vi förhörde oss om han tyckte att jordgubbscurd är godare?
Men, vi fick lite jordgubbar över när vi gjort Jordgubsmarmelad med fläderblom och tänkte att då passar vi på att göra lite jordgubbscurd.
 
 
Ingredienser:
  • ca 150-200 g jordgubbar (beroende på hur lös curd man vill ha, lösare med fler bär)
  • ½ dl socker
  • 1 dl socker
  • 3 äggulor
  • 100 gr smör

Gör så här:
  • Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
  • Koka dem med ½ dl socker ca 5 minuter.
  • Mosa eller mixa bären och låt svalna.
  • För en slätare curd, sila jordgubbsmassan i en fin sil eller duk.
  • Vispa äggulor med 1 dl socker pösigt i en kastrull.
  • Rör ner jordgubbspurén.
  • Värm på låg värme under omrörning tills krämen sjuder.
  • Ta av från plattan när smeten tjocknat.
  • Gör små kuber av smöret och rör ner några i taget i takt med att de smälter.
  • Häll upp i en burk och låt kallna i kylen.
 
Curden håller i ca 3 veckor i kylen.

Kommentera här: