Jambalaja på julskinkan


Smart rätt som gör slut på det sista av julskinkan.
Detta behövs till 6 stora portioner:
-
2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk olja
- 1 grön paprika
- 1 röd paprika
- 2 selleristjälkar
- 400-500 gram rester av julskinkan
- 4 dl ris
- 1 burk krossade tomater
- 7 dl vatten
- salt och peppar
- ½ tsk timjan
- 2 krm kajennpeppar
- 1 kg räkor med skal
- hackad persilja
Gör så här:
-
Finhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor. Skiva sellerin tunt.
-
Värm oljan i en stor stekgryta och lägg i löken och pressad vitlök.
-
Fräs på svag värme tills löken är mjuk.
-
Tillsätt paprika och selleri. Fräs tills grönsakerna börjar få färg. Rör i grytan då och då.
-
Rör i julskinkan skuren i små tärningar och riset. Häll på tomatkross och vatten.
-
Salta, peppra och tillsätt kryddorna.
-
Låt grytan koka upp och lägg på locket.
- Sjud grytan på svag värme i 20 minuter eller tills riset är mjukt och all vätska kokat in.
- Skala räkorna. Rör ner dem i den heta grytan och låt dem bli genomvarma.
- Smaka av med ev mer salt och peppar.
- Häll upp Jambalayan i en värmd serveringsform och strö över hackad persilja.