Saffransbullar


De här bullarna brukar vi baka till lucia, istället för lussebullar som har en förmåga att blir lite torra.
Det blir garanterat inte dessa bullar!
Bulldeg:
2 kuvert saffran à ½ gr
1 sockerbit
1 msk rom
50 gr jäst
5 dl mjölk (2dl kall, 3 dl fingervarm)
150 gr rumsvarmt smör
½ tsk salt
1½ dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
1 ½ dl cream cheese (naturell färskost)
1 dl sirap
3 msk farinsocker
100 gr hackad vit choklad
100 gr riven mandelmassa
Garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
Gör så här:
-
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
(Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten). -
Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två dl kall mjölk.
Värm de resterande 3 dl mjölk till 37 grader.
Slå den över jästblandningen och rör om. - Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i små bitar. Tillsätt därefter salt socker och saffransblandningen.
- Arbeta ner mjölet - lite i taget - tills degen är fast, men inte för hård.
Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar.
Arbeta degen i ca 10 minuter. - Ställ att jäsa i ca en timme under duk.
- Riv under tiden mandelmassan och hacka den vita chokladen fint.
- Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och kavla ut den till en stor fyrkant.
- Bred på färskosten, ringla över sirap, strö på farinsocker, mandelmassa och den hackade vita chokladen.
- Vik fyrkanten dubbel och skär i remsor.
- Tvinna till bullar och lägg dessa i bullformar.
- Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 5 - 10 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
- Låt svalna på galler.