Pepparkaksdeg - stor sats

 
Doften av nygräddade pepparkakor i ett kök hör verkligen julstöket till.
Detta recept har jag fått av min kusin Katarina.
Det blir en stor sats med deg!
Men det som är så bra med pepparkaksdeg är ju att den håller sig bra i kylskåp.
Så man behöver ju inte baka hela degen på en gång - om man inte vill.
 
 
Ingredienser:
  • 3 dl grädde
  • 200 gram smör
  • 3 dl sirap
  • 200 gram brun farin
  • 200 gram socker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • ¼ msk kryddnejlikor
  • 1 knivsnudd kryddpeppar
  • 8 stötta kardemummakärnor - 1 tsk malen
  • 1,3 kg vetemjöl
  • 2 msk bikarbonat
 
Gör så här:
  1. Vispa grädden.
  2. Blanda i det mjukvarma smöret ihop med sirap, farin, socker och kryddor.
  3. Massan röres kraftigt i 15-20 minuter.
  4. Mjölet och bikarbonat röres i.
  5. Låt degen stå i kylskåp i 1-2 dygn innan man bakar med den.
  6. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 4-6 minuter med ugnen på 175 grader. 
 
 

Kommentera här: