Gräddig regnbågslaxpasta med humleskott och krasse

 
Ernst rätt som jag antar att han lagat i något av sina program.
Mycket god rätt som vi har modulerat lite efter vårt tycke och smak.
Mindre ägg och vatten i pastadegen eftersom den blev alldeles för lös. 
Man får känna sig fram lite här, blir degen för hård tillsätt ytterligare lite vatten.
Ernst tipsar om att man kan ersätta humleskotten med gröna sparrisar. 
Det brukar vi göra eftersom det är betydligt lättare att hitta i affären.
 
Detta behövs: 
Pastadeg
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm salt
Pastasås
  • 1 knippe färsk sommarlök (ca 3 st)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk fänkålsfrö
  • olivolja, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 2 morötter
  • 100 g svartkål
  • 150 g krasseblad (eller ruccola)
  • 50 g humleskott (eller späd sparris)
  • 300 g gravad och rökt regnbågslax
  • 1 msk honung
  • 100 g färskost
  • 100 g småtomater blandade
  • salt och vitpeppar
  • oregano, till garnering
Gör så här:
Pastadeg
  1. Blanda ihop mjölsorterna och lägg mjölet i en hög på bakbordet. Forma en grop i mjölet, knäck försiktigt äggen i gropen och häll i övriga ingredienser. 
  2. Använd en gaffel eller fingrarna och fös in mjölet i omgångar till äggen så allt blandas. Blanda för hand ihop till en smidig deg eller med fördel i en matberedare. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme, gärna dagen före. Ta ut degen och låt den bli rumstempererad innan du kavlar ut den.
  3. Kavla ut degen så tunt som möjligt med mjölad kavel. Mjöla den utkavlade degen rikligt och rulla ihop som en rulltårta.
  4. Skär 2 cm breda bitar av rullen och rulla ut pastalängderna så de inte klistras ihop.
Pastasås
  1. Skiva ner lök och vitlök.
  2. Sautera lök, vitlök och fänkålsfrön i olivolja utan att det tar färg. 
  3. Slå på vinet i stekpannan.
  4. Tillsätt grädde och låt sjuda. 
  5. Skär moroten till julienne, fina små stavar i tändsticksstorlek, gärna på en mandolin. 
  6. Repa svartkålesbladen från den grova stammen.
  7. Strimla svartkålsblad, krasse och persilja fint. 
  8. Skär ner humleskotten (eller sparrisen) i mindre bitar. 
  9. Ta ca en tredjedel av fisken och hacka ner fint. Tillsätt den hackade fisken till såsen och rör runt så att fisken “löser sig” i såsen. Det ger en härlig sälta och smak istället för att använda fiskfond.
  10. Rör ner de strimlade och hackade grönsakerna, bladen och humleskotten i såsen. Smaka av med honung, salt och peppar och låt sjuda en stund.
  11. Koka pastan i saltat vatten ca 2-3 minuter.
  12. Lägg upp pastan i en skål och häll över den matiga såsen. 
  13. Bryt ner resten fisk och lägg över pastan och såsen. 
  14. Klicka över färskosten och garnera med delade tomater och några kvistar oregano.
 

Kommentera här: